Tweedehands racefiets, waar moet je op letten?

Een tweedehands racefiets kopen is wat veel beginnende rijders doen wanneer zij hun eerste racefiets gaan halen. Alleen is dit nog niet zo eenvoudig. Je wil natuurlijk geen slechte aankoop doen. Daarom geef ik jou in dit artikel 10 tips waar je op moet voor het aanschaffen van een tweedehands racefiets.

tweedehands-racefiets-waar-moet-je-op-letten-fietsportaal

10 punten waar je op moet letten

  1. Bepaal vooraf het budget en hou je eraan vast
  2. Bepaal welke type fietser je bent
  3. Koop de juiste framemaat
  4. Check het frame op scheurtjes en breukjes
  5. Controleer de ketting en tandwielen op slijtage
  6. Check op speling
  7. Controleer de wielen
  8. Check de echtheid
  9. Vraag de reden van verkoop
  10. Maak een testrit

1. Bepaal vooraf het budget en hou je eraan vast

Voordat je kan beginnen met het zoeken naar een nieuwe racefiets is het belangrijk dat je een budget met jezelf afspreekt. Het afspreken van een vast budget zorgt er niet alleen voor dat je geld overhoudt voor de overige spullen die je nodig hebt voordat je kan beginnen met rijden. 

Maar een vast budget zorgt er ook voor dat je niet te veel betaald voor een fiets waar je enthousiast over bent. 

2. Bepaal welk type fietser je bent

Voordat je begint met het kijken naar een racefiets is het belangrijk dat je weet wat voor type fietser je bent. Er zijn namelijk verschillende soorten racefietsen. Het is daarom belangrijk dat je gaat zoeken naar de juiste fiets voor jouw rijstijl. 

maak-een-testrit-fietsportaal

3. Koop de juiste framemaat

Verder is het ook heel belangrijk om de juiste framemaat te kopen. Het bepalen van de juiste framemaat is niet lastig en is gebaseerd op jouw lengte. In dit artikel vind je de juiste racefiets framemaat. Een te grote of te kleine framemaat zorgt ervoor dat je rijervaring en prestatie naar beneden gaat. Daarom is de juiste framemaat enorm belangrijk wanneer je een nieuwe racefiets gaat aanschaffen. 

Naast de juiste framemaat is het ook verstandig om een keuze te maken over welk framemateriaal jouw fiets moet zijn. Over het algemeen worden racefietsen van aluminium en carbon fiber gemaakt. Deze twee materialen verschillen flink van elkaar in zowel prijs als fysieke eigenschappen. In artikel vertel ik jouw alles wat je moet weten over framematerialen

4. Check het frame op scheurtjes en breukjes

Wanneer je eenmaal een fiets gevonden hebt, is het belangrijk dat je de fiets checkt op scheurtjes en breukjes. Over tijd kan je fiets namelijk breukjes en scheurtjes krijgen doordat de fiets bijvoorbeeld een aantal keer is gevallen of doordat je over erg ruig terrein hebt gereden.

5. Controleer de ketting en tandwielen op slijtage

Daarnaast moet je ook de ketting en tandwielen controleren of slijtage. Dit zijn namelijk de onderdelen van de fiets die het meeste slijtage ondervinden en dus ook het meeste onderhoud nodig hebben. Het is daarom zonde dat je een fiets koopt waarbij de ketting en tandwielen versleten zijn. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het meten van kettingslijtage en tandwielen

6. Check op speling

Over tijd kan door herhaaldelijke impact van de fiets speling ontstaan op verschillende onderdelen zoals de wielen of het stuur. Speling op deze onderdelen is niet goed en betekent dat deze onderdelen aan vervanging of onderhoud toe is, wat natuurlijk weer kosten met zich meebrengt.  In dit artikel leg ik uit hoe je speling in je achterwiel kan verhelpen.

controleer-de-fiets-op-speling-fietsportaal

7. Controleer de wielen

Verder is het ook belangrijk om de wielen op een aantal dingen te controleren. Ten eerste is het belangrijk dat de wielen geen zijwaartse of hoogteslag in het wiel zitten. Vervolgens controleer je in het geval van schijfremmen of er een randje op zit. Wanneer dit het geval is weet je dat de schijfremmen aan vervanging toe zijn. Tenslotte controleer je of de lagers nog goed zijn door de wielen een beetje te draaien en te kijken hoe dit aanvoelt. 

8. Check de echtheid

Deze tip lijkt misschien overbodig, maar is heel belangrijk. Een fiets kan namelijk wel lijken of een bepaald model of merk, maar het niet zijn. Het voorkomt heel veel stress door dit te controleren. Wil jij graag weten welke racefiets merken het beste zijn zodat jij er zeker van bent dat je een racefiets koopt van goede kwaliteit? Dit artikel verteld jou de 15 beste racefiets merken

9. Vraag de reden van verkoop

Ook is het verstandig om te vragen waarom de racefiets verkocht wordt. Is de maat bijvoorbeeld niet goed? Of is deze persoon gestopt met de hobby? Maar er kan ook iets mis zijn met de fiets en deze persoon wil er zo snel mogelijk vanaf. Het kan geen kwaad om het te vragen. 

10. Maak een testrit

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om een testrit te maken. Je weet pas dat een racefiets bij jouw past en goed werkt, wanneer je een testrit maakt. Tijdens de testrit is het verstandig om alle versnellingen te testen en de remmen goed te testen. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *