Wanneer banden racefiets vervangen?

Het goed onderhouden van je racefiets is erg belangrijk om niet alleen veilig te kunnen rijden, maar ook om de levensduur te verlengen. Alleen er zijn ook onderdelen op de fiets zoals de banden die om te zoveel kilometer vervangen moeten worden. Alleen wanneer is je racefiets band versleten? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

wanneer-banden-racefiets-vervangen-fietsportaal

Wanneer is de racefiets band versleten?

Er zijn verschillende redenen waarom een racefiets band gezien kan worden als versleten, maar de meest voorkomende oorzaak is doordat het rubber van de band volledig weggesleten is en de anti-leklaag zichtbaar wordt. Op de racefiets banden zijn er indicatoren aanwezig waarmee je kan zien hoever de band versleten is. Deze slijtage-indicatoren zijn vaak kleine lijnen of punten in het profiel.

Daarnaast zijn er ook andere redenen waarom een racefiets band versleten kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld doordat er scheurtjes zijn ontstaan in de zijkant van de band. Deze scheurtjes ontstaan doordat de fiets bijvoorbeeld lang stil heeft gestaan met een te lage bandenspanning, of doordat je te lang fietst op een te lage bandenspanning.

Hoelang gaat een racefiets band mee?

Hoelang een racefiets band precies meegaat, hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af, maar een hoogwaardige racefiets band van A merken gaat wel tot 10.000 km mee. Racefiets banden van een lagere kwaliteit zullen tussen de 5.000 en 8.000 km meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn.

Door verschillende factoren gaat een band juist langer of minder lang mee. Een belangrijke factor is of je met de juiste bandenspanning rijdt. Daarnaast maakt het gewicht van de rijder ook veel uit. Een band moet namelijk veel meer verduren bij een rijder van 90 kg als bij iemand van 60 kg. Daarnaast slijt de achterband ook veel sneller dan de voorband. Dit komt doordat het zwaartepunt meer op het achterwiel van de fiets zit.

Hoe gaat je racefiets band langer mee?

Wanneer je een paar goede racefiets banden hebt aangeschaft wil je dat deze natuurlijk zo lang mogelijk meegaan. Toch zie je vaak dat veel banden vroegtijdig aan vervanging toe zijn door het niet goed gebruiken van de band. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen te lang rijden op de verkeerde bandenspanning. IN dit artikel vind je de juiste racefiets bandenspanning voor jou.

Het is daarom altijd erg belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren. Daarnaast heeft jouw rijstijl, het weer en het type asfalt ook invloed op de slijtage. Als jij iemand bent die vaak op de warme dagen rijdt, dan zullen je banden veel sneller slijten dan op de frisse dagen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *