Racefiets vs Mountainbike, de verschillen

De verschillen tussen racefietsen zijn enorm en de twee fietsen worden gebruikt voor twee compleet verschillende doeleinden. Een mountainbike kan je op elk onverhard terrein bereiden, terwijl een racefiets alleen over het asfalt gaat. In dit artikel vertel ik je precies de verschillen tussen een racefiets en mountainbike en welke fiets het beste bij jou past.

racefiets vs mountainbike de verschillen fietsportaal e1675594775559

De verschillen tussen een racefiets en mountainbike

Dat mountainbikes en racefiets voor verschillende doeleinden gebruikt worden weet iedereen. Hierdoor worden racefietsen en mountainbikes ook anders gemaakt en wordt er gebruik gemaakt van verschillende onderdelen. Hierbeneden heb ik alle verschillen voor je op een rij gezet.

Verschillend soort frame

Het eerste verschil begint bij de kern van de fiets, het frame. Het frame van mountainbikes is heel verschillend van elkaar. Een mountainbike en racefietsen worden in totaal verschillende situaties gebruikt, waardoor er andere eisen zijn. Het materiaal waarvan racefietsen en mountainbikes gemaakt zijn is over het algemeen wel gelijk. De gebruikte materialen zijn namelijk aluminium en carbon fiber.

De verschillen zit hem alleen in de vorm van het frame en de robuustheid. De frames van racefietsen moeten zo aerodynamisch mogelijk zijn om minder luchtweerstand te hebben. Dit zorgt namelijk voor meer snelheid. Terwijl mountainbike frames juist klappen moeten kunnen absorberen. Verder worden mountainbike frames ook aangepast om een achterdemper te kunnen plaatsen in de fiets.

Verschillende type banden

Daarnaast zit er ook verschil tussen de banden van racefietsen en mountainbikes. Mountainbikes hebben breder banden met een agressief noppenprofiel om zoveel mogelijk grip te hebben op onverharder ondergronden en ruige paden. Daarentegen hebben racefietsen hele smalle banden met een glad bandenprofiel om de rolweerstand zo laag mogelijk te houden. Hierdoor kan je namelijk sneller fietsen.

Verder is de keuze van banden bij mountainbikes veel groter en belangrijker. Bij mountainbike banden moet je de keuze maken uit de maat van de band, de breedte en het noppenprofiel. Al deze verschillende waardes zijn van invloed op de rijstijl die jij hebt als rijder. In dit artikel vind je de beste mountainbike banden voor jou.

Een recht vs gebogen stuur

Een van de meest opvallende verschillen tussen racefietsen en mountainbikes zijn de verschillende sturen. Racefietsen zijn namelijk uitgerust met een gebogen stuur, terwijl mountainbikes uitgerust zijn met een recht stuur. De reden dat racefietsen een gebogen stuur hebben is om te kunnen wisselen tussen een comfortabele zithouding en een aerodynamische houding. In dit artikel vind je hoe breed je racefiets stuur moet zijn.

De mountainbike sturen zijn juist recht en relatief breed. Hierdoor heb je veel controle en kan je makkelijker een weg banen over het ruige terrein. Daarnaast kan je ook beter de impact absorberen met een recht stuur. In dit artikel vertel ik je hoe breed je mtb stuur moet zijn.

mountainbike-verschil-fietsportaal

Verschil in vering

Een overduidelijk verschil tussen racefietsen en mountainbikes is de vering. Mountainbikes zijn altijd uitgerust met vering. Hardtails zijn alleen voorzien van een voorvork en full suspension mtb zijn voorzien van zowel voor- als achtervering. Daarentegen zijn racefietsen nooit uitgerust met vering. De reden hiervoor is voor een hogere trapefficiëntie en gewichtbesparing. Daarentegen zijn er tegenwoordig wel racefietsen die extra comfort bieden door een lichte vering in het frame wat schokken absorbeert.

Verschil in type remmen

Verder zit er ook verschil in de type remmen van racefietsen en mountainbikes. Mountainbikes zijn namelijk altijd uitgerust met schijfremmen. Je hebt namelijk veel remkracht nodig om abrupt te kunnen stoppen. Daarnaast mogen de remmen ook niet oververhit raken wanneer je een lange steile afdaling aan het maken bent.

Racefietsen daarentegen zijn niet altijd voorzien van schijfremmen. Voorheen waren alle racefietsen uitgerust met velgremmen, omdat schijfremmen simpelweg gewoon te zwaar waren. Alleen door de ontwikkelingen van de laatste jaren zijn schijfremmen steeds lichter geworden en zijn dus ook steeds aantrekkelijker geworden voor racefietsen. Toch is nog niet iedereen overgestapt en zijn de meningen nog verdeelt. In dit artikel vind je of je velgremmen of schijfremmen voor je racefiets moet gebruiken.

Verschil in wielen

Tenslotte zit er ook verschil in de wielen tussen racefietsen en mountainbikes. Naast dat de wielen een stuk smaller zijn bij racefietsen als bij mountainbikes zijn er nog meer verschillen. Racefiets wielen hebben namelijk allemaal dezelfde maat: 28 inch. Er zit wel verschil in de velghoogte, maar de maat is altijd hetzelfde.

Dit is niet het geval bij mountainbike wielen. Hier kan de maat namelijk wel verschillen. De meest voorkomende maten zijn: 29 inch, 27.5 inch en 26 inch. Elke wielmaat heeft weer zijn voor en nadelen. Daarnaast is er ook meer verschil in de breedte van de band. Een bredere band zorgt voor meer grip, maar het moet ook in de fiets passen.

racefiets-verschillen-fietsportaal

Waarom kiezen voor een racefiets?

Wil jij graag fietsen op hoge snelheden en voor lange afstanden? Dan is een racefiets iets voor jou. Met de racefiets kan je razend snel over het asfalt rijden door de lichte fiets en de lage weerstand. Verder is het ook erg mooi om lange stukken in een mooie omgeving te rijden met de racefiets. Er zijn verschillende soorten racefietsen met ieder zijn eigen doeleinde.

Kijk daarom altijd goed naar dat je de juiste racefiets koopt voor het doeleinde dat jij hem gaat gebruiken. Weet je niet waar je moet beginnen bij het vinden van de juiste racefiets? In dit artikel heb ik de beste racefietsen per prijsklasse voor je op een rij gezet.

Waarom kiezen voor een mountainbike?

Wil jij graag door het bos racen en over elk obstakel kunnen? Dan is de mountainbike wat voor jou. Met de mountainbike kan je dankzij de breder banden en vering over veel verschillende terreinen rijden. Daarnaast zijn er verschillende disciplines in het mountainbiken zoals cross country, downhill en enduro. Al deze disciplines vereisen andere mountainbikes en vaardigheden wat het erg leuk maakt.

Kijk daarom altijd goed naar welke mountainbike je koopt en of deze bij jouw doeleinde past. Weet je niet waar je moet beginnen bij het vinden van de juiste mountainbike? In dit artikel heb ik de beste mountainbikes per prijsklasse voor je op een rij gezet.

Het beste van beide werelden: de gravelbike

Heb jij het gevoel dat je geen goede keus kunt maken tussen en racefiets en mountainbike? Dan heb ik hier de oplossing, namelijk de gravelbike. Gravelbiken is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Een gravelbike is een fiets die de beste eigenschappen van een racefiets en mountainbike bij elkaar voegt. Met deze fiets kan je zowel snel over het asfalt gaan als het bospad pakken. Hierdoor heb je veel vrijheid en kan je doen wat je wil.

Ben jij geïnteresseerd in het kopen van een gravelbike, maar heb je geen idee waar je op moet letten en waar je moet beginnen? In dit artikel heb ik de beste gravelbikes per prijsklasse op een rij gezet, zodat jij de meeste waarde voor je geld krijgt.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *