Welke mountainbike past bij mij?

Het kopen van een nieuwe mountainbike is een beste klus. Er zijn veel verschillende keuzes die je moet maken en er zijn veel verschillende soorten mountainbikes. Het kan daarom best lastig zijn om te weten welke mountainbike bij jou past. In dit artikel help ik je om te weten te welke mountainbike het beste bij jou past.

welke-mountainbike-past-bij-mij-fietsportaal

Hardtail of full suspension mountainbike

De eerste keuze die je moet maken is of je een hardtail of full suspension mountainbike gaat aanschaffen. Een hardtail is een mountainbike die alleen voorzien is van een voorvork en een full suspension mountainbike is zowel van voorvering als achtervering voorzien.

Verder zijn er naar de vering nog een aantal belangrijke verschillen tussen hardtails en full suspension mountainbikes. In dit artikel vertel ik je precies wat de verschillen tussen hardtails en full suspension mtb’s zijn.

Soort mountainbike

De tweede keuze die je moet maken is het soort mountainbike. Er zijn veel verschillende soorten mountainbikes die allemaal geschikt zijn voor een andere discipline. De verschillende mountainbike disciplines zijn: cross country, trail, enduro en downhill. De mountainbikes van de verschillende disciplines verschillen niet alleen in de veerweg van de vering, maar ze verschillen ook in geometrie, banden en nog vele andere kenmerken.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de verschillende soorten mountainbikes.

mountainbike-onderhoud-complete-gids-fietsportaal

Bepalen van de juiste framemaat

Verder is het ook enorm belangrijk om de juiste framemaat van je mountainbike aan te schaffen. Het hebben van de verkeerde framemaat kan veel impact hebben op de rijervaring van je mountainbike. Een te grote framemaat kan je het gevoel geven dat de mountainbike erg lomp aanvoelt en een te kleine framemaat kan ervoor zorgen dat je een verkeerde zithouding hebt tijdens het rijden.

In dit artikel vertel ik jou precies hoe jij gemakkelijk de juiste framemaat van je mountainbike kan bepalen.

Juiste framemateriaal

Naast de juiste framemaat is het belangrijk om een duidelijke keuze te maken in het framemateriaal van de mountainbike. Omdat het frame van de mountainbike de kern van de fiets is, is het belangrijk om hier genoeg aandacht aan te besteden. Over het algemeen wordt er gebruikt gemaakt van aluminium en carbon.

Zowel carbon als aluminium heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is carbon het allerbeste materiaal, maar is erg duur. Aluminium is een stuk goedkoper, maar is ook zwaarder. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten tussen de verschillen van een carbon en aluminium frame.

De juiste versnellingsgroep

sram-nx-mountainbike-groepset-cassette-fietsportaal

Verder is het ook enorm belangrijk om de juiste versnellingsgroep op je mountainbike te hebben. De versnellingsgroep bepaalt voor een groot gedeelte hoe de mountainbike aanvoelt. De versnellingsgroep bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Cassette
  • Crankstel
  • Fietsketting
  • Shifters

Over het algemeen zijn er twee merken waaruit je kan kiezen voor de juiste versnellingsgroep: Shimano en SRAM. Elk merk biedt verschillende versnellingsgroepen aan die geschikt zijn voor verschillende doeleinden en budgetten. Een betere versnellingsgroep schakelt niet alleen soepeler, maar is ook lichter door het gebruik van hoogwaardige materialen.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over Shimano mountainbike versnellingsgroepen

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over SRAM mountainbike versnellingsgroepen.

De remmen van je mountainbike

Ook spelen de remmen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste mountainbike. Goed kunnen remmen wanneer je aan het rijden bent over ruig terrein is enorm belangrijk. Je wil daarom remmen hebben die niet alleen veel remkracht hebben, maar ook werken in alle weersomstandigheden.

Hiervoor zijn schijfremmen uitstekend geschikt. Gelukkig is dit op de meeste mountainbikes standaard. Daarentegen zijn er toch nog best veel verschillend tussen schijfremmen. Zo moet je een keuze maken tussen mechanisch of hydraulisch en 2-piston of 4-piston.

Het verschil tussen mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen is de manier waarop de remmen geactiveerd worden vanaf je remhendel. Mechanische schijfremmen gebruiken een metalen draad die vanaf de remhendel tot de rem loopt om deze te activeren. Hydraulische schijfremmen gebruikt vloeistof die door een buisje loopt om de rem te activeren.

De budget remmen zijn mechanisch en de premium remmen zijn hydraulisch. Hydraulisch geeft je meer remkracht en maakt het lichter op de remhendels om te remmen. Het is daarentegen ook duurder.

Ook moet je de keuze maken tussen 2-piston of 4-piston remklauwen. Hoe pistons je remklauw heeft, des te groter de remkracht is. De remblokken kunnen namelijk harder tegen je remschijf geduwd worden, waardoor je sneller remt.

de-beste-mountainbike-banden-voor-jou-fietsportaal

De juiste wielmaat

Verder is het ook belangrijk om een keuze te maken in de wielmaat die je nodig hebt. Over het algemeen zijn er drie verschillende wielmaten: 26 inch, 27.5 inch en 29 inch. De afgelopen jaren zijn de grotere wielmaten enorm in populariteit toegenomen. De meest populaire bandenmaten zijn 27.5 inch en 29 inch.

De 27.5 inch is erg wendbaar en zorgt ervoor dat je makkelijk over ruig terrein kan rijden. Deze wielmaat is het meest populair bij enduro en downhill mountainbiken. De 29 inch wielmaat is de snelste band die je op een mountainbike kan monteren. Door de grote wielmaat kan je erg makkelijk over ruig terrein rijden. Het nadeel van 29 inch wielen is dat ze minder wendbaar zijn dan de 27.5 inch variant.

Beste mountainbike banden

Wanneer je een mountainbike zoekt die het best bij jou past zijn de juiste banden zeker een must. De banden van je mountainbike zijn het enige contactpunt met de ondergrond. Het hebben van de juiste mountainbike banden in elke situatie is daarom erg belangrijk. Er zijn verschillende mountainbike banden die verschillen in maat, breedte, profiel en de compound van de band.

Al deze verschillende factoren bepalen samen de rijeigenschappen van de mountainbike band. Alleen door het enorme aanbod van verschillende banden merken kan het best lastig zijn om de juiste mtb band voor jou te vinden. In dit artikel vertel ik je daarom alles wat je moet weten over mountainbike banden.

mountainbike-zadelhoogte-en-stuur-afstellen-fietsportaal

De juiste zithoogte en stuurhoogte

Het kopen van een mountainbike die bij jou past, is natuurlijk erg belangrijk. Alleen het hebben van de juiste mountainbike maakt niets uit wanneer deze vervolgens niet goed wordt afgesteld. De twee meest belangrijke dingen om je mountainbike goed af te stellen is door de juiste zadelhoogte en stuurhoogte te hebben.

Dit zorgt er namelijk voor dat jij in de juiste zithouding komt, waardoor je zonder pijn voor langere periodes kan fietsen en de optimale controle over je fiets hebt. Toch kan het nog best lastig zijn om de juiste zadelhoogte en stuurhoogte te vinden voor je mountainbike. In dit artikel leg ik je daarom precies uit hoe jij de juiste zadel- en stuurhoogte voor je mountainbike vindt.

Het budget voor je mountainbike

Tenslotte is het ook belangrijk om een budget voor jezelf te hebben wanneer je op zoek bent naar de juiste mountainbike voor jou. Mountainbiken kan je namelijk zo goedkoop en duur maken als je zelf wil. Het is verstandig om niet direct een enorm dure mountainbike te kopen wanneer je nog niet zeker weet of de sport wat voor jou is. Om meer te weten te komen over wat je krijgt voor een bepaald budget heb ik in dit artikel een overzicht gemaakt met de beste mountainbikes per prijsklasse.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *