Alle SRAM mountainbike groepsets op een rij

Aan de term ‘groepset’ ontkom je niet wanneer je gaat kijken naar een nieuwe mountainbike. Dit komt doordat een groepset naast het frame, de vering en de wielen heel belangrijk is. Voor veel rijders kan het alleen best onduidelijk zijn welke groepset nu goed is en welke het beste bij hun past. In dit artikel zet ik daarom alle verschillende groepsets van het bekende merk SRAM op een rij.

alle-sram-mountainbike-groepsets-op-een-rij-fietsportaal

Wat is een groepset?

Voordat we beginnen met het op een rij zetten van de verschillende SRAM mountainbike groepsets is het belangrijk dat we eerst weten waaruit een groepset uit bestaat.

Een groepset is een verzamel term voor verschillende onderdelen die betrekking hebben tot de aandrijving, schakelwerk en het remsysteem. Een groepset bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Crankset en kettingbladen
  • Fietsketting
  • Cassette
  • Achterderailleur
  • Voorderailleur
  • Bottom bracket (trapas)
  • Shifters
  • Remhendels
  • Remsysteem
  • Kabels

De verschillende SRAM mountainbike groepsets op een rij

SRAM heeft verschillende groepsets die allemaal ontworpen zijn voor rijders van verschillende niveaus en budgetten. Hierbeneden heb ik de verschillende SRAM mountainbike groepsets op een rij gezet van goedkoopst naar het duurst.

SRAM SX Eagle

De SRAM SX is een groepset die speciaal is ontworpen als instap model. Deze groepset is te verkrijgen als een 12-speed. Dit staat aangegeven met de naam ‘Eagle’. De SRAM SX heeft een goede kwaliteit en wordt vaak gemonteerd met een 1×12 afmontage. Door de tandwielverhouding in de cassette heb je een groot bereik zonder gebruik te maken van een voorderailleur.

Dit scheelt niet alleen in het gewicht, maar het zorgt er ook voor dat er minder complexiteit is en het onderhoud lager is. Het nadeel van de SRAM SX groepset is het gewicht. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van relatief zware materialen, waardoor de groepset ruim boven de 2 kilogram zit.

SRAM NX Eagle

De SRAM NX is een stapje hoger als de SX. De groepset is net zoals de SX ook verkrijgbaar met een 12-speed (Eagle). Daarnaast heeft de cassette een HG passing, waardoor hij gemonteerd kan worden op een 9, 10 en 11 speed Shimano body. De SRAM NX groepset is bedoeld voor de budget mountainbikes. Dit is terug te zien in het gewicht van de groepset, de afwerking en de soepelheid waarmee je kan schakelen.

sram-nx-mountainbike-groepset-cassette-fietsportaal
sram-nx-mountainbike-groepset-crankstel-fietsportaal

Verder was de NX groepset ook te verkijrgen met een 11-speed, maar tegenwoordig wordt alleen de 12-speed nog gebruikt. Je kan gelukkig nog wel onderdelen voor onderhoud krijgen.

SRAM GX Eagle

De SRAM GX is een groepset die een uitstekende kwaliteit heeft voor een goede prijs. De groepset is te verkrijgen als een 12-speed (Eagle), en een 11-speed met zowel een enkel voorblad als een dubbel voorblad. De 11-speed is niet meer te verkrijgen als complete groepset, maar nog wel in losse onderdelen.

sram-gx-mountainbike-groepset-fietsportaal

De GX Eagle heeft een SRAM XD body. Hierdoor krijg je een groot bereik van 520%. De groep is kwalitatief erg goed, maar is niet zo licht en soepel als de top groepsets. Dit komt vooral door het gebruik van minder hoogwaardige materialen. Toch is deze groepset meer dan voldoende voor de meeste fanatieke hobbyisten.

SRAM X01 (AXS) Eagle

De SRAM X01 is een van de beste mountainbike groepsets van SRAM. Deze groepset heeft natuurlijk een 12-speed met een SRAM XD body, waardoor je een bereik hebt van 520%. De X01 groepset lijkt veel op de XX1, maar gebruikt wat zwaardere materialen. Dit maakt de groepset zwaarder dan de XX1, maar ook een stuk sterker. De X01 groepset is daarom uiterst geschikt voor trail of enduro rijden.

De SRAM X01 groepset is geschikt voor iedere rijder die graag goed materiaal wil dat lang meegaat en niet snel stuk gaat en niet per se het lichtste van het lichtste nodig heeft.

sram-x01-mountainbike-groepset-fietsportaal

Naast de normale X01 heeft SRAM ook de X01 AXS Eagle groepset uitgebracht. Dit is precies dezelfde groepset, maar het grote verschil is dat elektronisch schakelen wordt geïntroduceerd. Het elektronisch schakelen heeft als voordeel dat er minder slijtage opdtreedt, de groepset lichter is en je een overzicht krijgt van hoe je onderelen performen in de SRAM AXS app.

SRAM XX1 (AXS) Eagle

De SRAM XX1 is de beste mountainbike groepset die SRAM te bieden heeft. De XX1 schakelt nog lichter en soepeler dan de X01. Daarnaast is deze groepset ook lichter doordat er gebruik gemaakt wordt van carbon en hoogwaardig aluminium. Daarentegen is deze groepset daarom wel een stukje minder duurzaam.

De XX1 is namelijk ook puur ontworpen voor cross country, waarbij gewicht een grotere rol speelt dan bij andere mountainbike disciplines. Natuurlijk is de XX1 voorzien van een 12-speed en een SRAM XD body voor 520% bereik.

sram-xx1-eagle-groepset-fietsportaal

Naast de normale XX1 heeft SRAM ook de XX1 AXS Eagle groepset uitgebracht. Dit is precies dezelfde groepset, maar het grote verschil is dat elektronisch schakelen wordt geïntroduceerd. Het elektronisch schakelen heeft als voordeel dat er minder slijtage optreedt, de groepset lichter is en je een overzicht krijgt van hoe je onderdelen performen in de SRAM AXS app.

Het verschil in kwaliteit

Hierboven heb ik alle verschillende mountainbike groepsets van SRAM op een rij gezet, maar op welke vlakken verschillen de groepsets eigenlijk? Over het algemeen wordt er gekeken naar 5 verschillende criteria wanneer je het hebt over groepset. Deze zijn: de duurzaamheid, afwerking, de snelheid, precisie en het gewicht.

Duurzaamheid en afwerking

Wanneer je een goepstet aanschaft, is het belangrijk dat deze lang meegaat en niet snel slijt. Over het algemeen gaat een duurdere groepset langer mee, doordat er hardere materialen worden gebruikt. Hoeft overigens niet altijd het gevalt te zijn. Sommige groepsets zijn massiever dan de duurdere groepsets, waardoor ze minder snel stuk gaan door impact.

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je de groepset goed onderhoud. Regelmatig onderhoud plegen heeft de meeste impact op de levensduur van je groepset ongeacht of deze heel goedkoop of duur is.

Ook zie je dat de afwerking en het design een stuk beter is naarmate je een duurdere groepset aanschaft. Naast dat het ook wat wil, zorgt de afwerking voor een degelijk gevoel tijdens het rijden en zorgt het design voor aerodynamische onderdelen.

Snelheid en precisie

Een andere factor bij het bepalen van de kwaliteit van een groepset is de snelheid en precisie waarmee je kan schakelen. De duurdere groepsets zijn vaak voorzien van een derailleur die net wat sneller en nauwkeuriger schakelt. Hierdoor hoef je minder bezig te zijn met het schakelen en kan je meer focussen op het fietsen.

Alleen vaak zijn deze verschillen minimaal. De snelheid en nauwkeurigheid van het schakelen speelt vooral een rol bij wedstrijdrijders, waarbij de groepset constant onder hoge druk staat.

Het gewicht

Tenslotte is het gewicht van een groepset belangrijk. Het gewicht tussen het instapmodel en het topmodel verschilt met meer dan 1 kilogram. Dit is natuurlijk een aanzienlijk verschil, maar tenzij je alles uit je mountainbike moet halen zal dit niet voor grote verschillen zorgen. Het is het dus zeker niet waard om puur op het gewicht een groepset aan te schaffen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *