Alle Shimano mountainbike groepsets op een rij

De term ‘groepset’ is erg belangrijk wanneer je gaat kijken naar een nieuwe mountainbike. Naast het frame en de wielen bepaalt de groepset voor een groot gedeelte de prijs en de rijkwaliteit van de mountainbike. Het is alleen voor veel mensen erg onduidelijk wat nu een goede goepset is en wat de verschillen zijn. Daarom zet ik in dit artikel alle verschillende mountainbike groepsets van het bekende merk Shimano op een rij.

alle-shimano-mountainbike-groepsets-op-een-rij-fietsportaal

Welke onderdelen horen bij een groepset?

Voordat we beginnen met het op een rij zetten van de verschillende Shimano mountainbike groepsets is het belangrijk dat we eerst weten waaruit een groepset uit bestaat.

Een groepset is een verzamelterm voor verschillende onderdelen die betrekking hebben tot de aandrijving, schakelwerk en het remsysteem. Een groepset bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Crankset en kettingbladen
  • Fietsketting
  • Cassette
  • Achterderailleur
  • Voorderailleur
  • Bottom bracket (trapas)
  • Shifters
  • Remhendels
  • Remsysteem
  • Kabels

De verschillende Shimano mountainbike groepsets op een rij

Shimano heeft verschillende mountainbike groepsets die allemaal ontworpen zijn voor rijders van verschillende niveaus en budgetten. Hierbeneden heb ik de verschillende Shimano mountainbike groepset op een rij gezet van goedkoopst naar het duurst.

Shimano Tourney

De Shimano Tourney is een groepset die ontworpen is voor sportieve fietsen. Deze fiets is geschikt om echt offroad mee te gaan. Hooguit kan je eens een bospaadje meepakken. De groepset is te verkrijgen als een 7-speed en 6-speed (6 of 7 tandwielen op cassette) en het crankstel kan uitgerust worden met een enkel voorblad of drie voorbladen.

shiman-tourney-groepset-fietsportaal

Shimano Altus

De Shimano Altus is een groepset die net zoals de Tourney ontworpen is voor sportieve fietsen. Je kan met deze groepset wel iets meer offroad gaan door het grotere bereik, maar het is zeker niet aan te raden om hier serieus mee te gaan offroaden. De Altus groepset is te verkrijgen als een 9-speed en het crankstel is te verkrijgen met een dubbel voorblad en 3 voorbladen.

shimano-altus-groepset-fietsportaal

Shimano Acera

De Shimano Acera is de eerste groepset waarmee je de eerste ervaringen met het offroaden kan maken. Hoewel deze groepset nog steeds het meest geschikt is voor sportieve fietsen is de mountainbike groepset erg sterk en makkelijk te onderhouden. Doordat de onderdelen van roestvrij staal zijn is er weinig onderhoud nodig. Daarnaast begint het design van de groepset ook beter bij een mountainbike te passen.

De Shimano Acera is te verkrijgen als een 9-speed met een crankstel die twee voorbladen of 3 voorbladen heeft. Hierdoor heb je dus 2×9=18 of 3×9=27 versnellingen.

shimano-acera-groepset-fietsportaal

Shimano Alivio

De Shimano Alivio is de beste groepset voor beginnende mountainbikers die een klein budget hebben. De Alivio groepset is een stuk beter ontwikkeld dan de hiervoor benoemde groepsets en is daarom ook beter geschikt voor mountainbikes. Net zoals de Acera is de Alivio makkelijk te onderhouden door het robuuste materiaal.

De Shimano Alivio is te verkrijgen als een 9-speed met een crankstel die twee voorbladen of 3 voorbladen heeft. Hierdoor heb je dus 2×9=18 of 3×9=27 versnellingen.

shimano-alivio-groepset-fietsportaal

Shimano Deore

De Shimano Deore is de beste groepset voor beginnende rijders die regelmatig willen gaan mountainbiken. De Shimano Deore heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De groepset is namelijk erg sterk en betrouwbaar, wat erg belangrijk is voor beginnende mountainbikers.

De Deore groepset is verkrijgbaar als een 10-speed, een 11-speed en een 12-speed. De 10-speed en 11-speed zijn voorzien van een crankstel met twee voorbladen. De 10- en 11-speed van de Shimano Deore zijn goedkoper dan de meer sportieve 12-speed. Het voordeel van de 10- en 11-speed met twee voorbladen is dat je een groot bereik hebt en je kleine stapjes tussen de versnellingen maakt.

shimano-deore-groepset-fietsportaal

Daarentegen zijn er ook een aantal nadelen aan deze afmontage. Ten eerste heb je meer gewicht en een complexer systeem door de voorderailleur en het extra voorblad. Het schakelen met twee derailleurs kan voor veel beginnende mountainbikers best lastig zijn. Daarnaast kan er ook meer misgaan tijdens het rijden door bijvoorbeeld modder en takjes. Tenslotte heb je met meer onderdelen ook meer onderhoud.

Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om een Shimano Deore 12-speed te gebruiken. Deze afmontage lijkt het meest op de groepsets die gebruikt worden in het hogere klassement. Doordat de cassette 12 tandwielen heeft, heb je een groot bereik met een enkel voorblad. Het voordeel hiervan is dat je minder onderdelen hebt. Dit weegt minder en voegt minder complexiteit toe. Daarnaast kan je ook oefenen voor de toekomst wanneer je een duurdere groepset zal aanschaffen.

Het enige nadeel is dat de aanschaf prijs hoger is dan de 10- en 11-speed.

Shimano SLX

De Shimano SLX is een zeer goede groepset voor de fanatieke en gevorderde mountainbiker. De Shimano SLX is beschikbaar als een 12-speed met een enkel voorblad en een dubbel voorblad. Dit zorgt voor en groot bereik, zodat je makkelijk elke klim kan overwinnen. De Shimano SLX heeft veel eigenschappen van de Deore XT en XTR, maar de SLX is een stuk zwaarder door het gebruik van minder hoogwaardige materialen.

shimano-slx-groepset-fietsportaal

Daarnaast gaan de onderdelen van de SLX ook minder lang mee dan de duurdere groepsets. Maar de SLX is een uiterst geschikt groepset voor de meeste rijders. De SLX doet namelijk zeker niet veel onder op het gebied van schakelsnelheid en nauwkeurigheid, wat erg fijn is onder hoge druk.

Shimano Deore XT

De Shimano Deore XT is de eerste groepset in het hoge segment. Deze groepset is een van de meest populaire groepsets voor wedstrijdrijders en fanatieke rijders. Deze groepset presteert eigenlijk net zo goed als de XTR, maar voor een veel beter prijs. De Deore XT is te verkrijgen in een 1×12 en 2×12 afmontage. Dit geeft je altijd genoeg bereik.

Het enige verschil tussen de Deore XT en XTR is het gebruikte materiaal. De XT groepset gebruikt namelijk een mix van aluminium en roestvrij staal. Dit maakt het gewicht wat hoger.

shimano-deore-xt-groepset-fietsportaal

Shimano XTR

Tenslotte hebben we de Shimano XTR. Dit is de beste mountainbike groepset van Shimano. Deze groepset is enorm licht en schakelt enorm soepel. De groepset is namelijk gemaakt van een mix van carbon fiber, titanium en andere hoogwaardige metalen. De XTR is speciaal ontwikkeld voor de meest extreme situaties, waarbij je alles uit je mountainbike moet halen.

Ook de XTR is verkrijgbaar met een 1×12 en een 2×12 afmontage voor een groot bereik. Al dit heeft ook een prijskaartje. De XTR is enorm duur, daarom is deze groepset alleen aan te raden voor de rijders die het absolute beste van het beste nodig hebben waar geld minder een rol speelt.

shimano-xtr-derailleur-groepset-fietsportaal
shimano-xtr-groepset-fietsportaal (2)

Wat is het verschil tussen shimano xt en slx?

Het verschil tussen de Shimano XT en SLX is voornamelijk het gewicht. De XT groepset gebruikt lichtere materialen dan SLX, namelijk een mix tussen aluminium en roestvrij staal. Daarnaast is er ook een verschil tussen hoelang de onderdelen meegaan. De XT groepset heeft namelijk een andere coating op de onderdelen dan de SLX, waardoor er minder slijtage optreedt.

Wat is het verschil tussen shimano deore en xt

Het verschil tussen de Shimano Deore en XT is relatief groot. Ten eerste is de Deore verkrijgbaar als een 10- en 11-speed en de XT is een 12-speed. Daarnaast is het gebruikte materiaal ook verschillend. Een ander groot verschil tussen de groepsets is het gewicht van de groepset.

De XT is een stuk lichter dan de Deore. Tenslotte is het crankstel ook verschillend. De Deore heeft 2 of 3 voorbladen en de XT een enkel of dubbel voorblad.

ZIJN VERSCHILLENDE GROEPSETS COMPATIBEL MET ELKAAR?

Zijn verschillende groepsets compatibel met elkaar? Het antwoord hierop is ja, het is mogelijk om verschillende onderdelen van verschillende mountainbike groepsets met elkaar de mixen. Het is daarentegen beter om alle onderdelen van dezelfde groepset bij elkaar te gebruiken. Elk onderdeel van een groepset is namelijk op elkaar afgestemd.

Mocht jij toch graag bepaalde onderdelen uit een andere groepset combineren, zorg er dan voor dat je controleert of het mogelijk is om de specifieke onderdelen met elkaar te combineren. Niet alle onderdelen van elke groepset zijn compatibel met elkaar. Op deze website kan zien wat er mogelijk is. https://productinfo.shimano.com/#/com/?acid=C-432&cid=C-432

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *