Fietsketting smeren en schoonmaken

De fietsketting van je mountainbike is dat wat dat ervoor zorgt dat je kan blijven rijden. Dit maakt het daarom een van de meest belangrijke onderdelen van je fiets. Je wil daarom dat dit zo efficient mogelijk gebeurt en dat je fietsketting zo lang mogelijk mee blijft gaan. Wanneer je jouw fietsketting niet regelmatig schoonmaakt en opnieuw smeert krijg je onnodige slijtage. In dit artikel ga ik je precies uitleggen hoe je jouw fietsketting kan schoonmaken en smeren.

fietsketting-smeren-en-schoonmaken-fietsportaal

Waarom moet je je fietsketting schoonmaken?

Er is een hele makkelijke reden dat je fietsketting regelmatig schoongemaakt moet worden. Wanneer je rijdt en al helemaal wanneer je vaak offroad rijdt, komt er vuil in de ketting. Door het smeer blijft het vuil nog beter op de ketting zitten. Door het smeer en de viezigheid ontstaat een soort scrub voor je ketting. Dit is niet handig omdat dit voor onnodige slijtage zorgt. Door regelmatig de ketting schoon te maken en opnieuw te smeren voorkom je niet alleen onnodige slijtage, maar het zorgt er ook voor dat je zo efficiënt mogelijk blijft schakelen. 

Het regelmatig controleren van de kettingslijtage en cassette is erg belangrijk om op tijd onderdelen van je aandrijving te vervangen. In dit artikel kom je alles te weten over het vervangen van je fietsketting, cassette en tandwielen.  

Wanneer moet je je fietsketting schoonmaken?

Hoe vaak jij je fietsketting moet schoonmaken hangt voor het grootste gedeelte af van waar jij rijdt en wat voor rijder jij bent. Ben jij een rijder die veel over offroad paden rijdt waar veel zand en modder is? Dan moet je je ketting vaker schoonmaken en opnieuw smeren dan wanneer jij een rijder bent die alleen op de relatief schone straten rijdt. Dus afhankelijk van jouw situatie raadt ik aan om je ketting tussen elke week en elke paar maanden schoon te maken. Hoe meer je de onnodige slijtage wil voorkomen hoe vaker je dit moet doen.

Wanneer en hoe vaak moet je de ketting smeren?

Het smeren van je fietsketting moet sowiso altijd nadat je de ketting hebt schoongemaakt. Daarnaast zijn er ook andere indicatoren die kunnen aangeven dat het tijd is om je ketting opnieuw te smeren. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je ketting begint de piepen en te kraken. Daarnaast is het ook verstandig om je ketting opnieuw te smeren wanneer je voor een langere tijd door nat weer hebt gefietst.

Welk smeermiddel heb je nodig?

Er zijn meerdere type smeerolie die je kan gebruiken om je ketting mee te smeren. Er zijn twee type die ieder zijn voor- en nadelen hebben. De eerste is kettingolie en de tweede is ketting wax.

Kettingolie

Kettingolie is het smeermiddel dat de meeste rijders kiezen om hun fietsketting mee te smeren. Er zijn drie verschillende soorten kettingolie: drylube, wetlube en allround lube. Dit betekent niet dat het ene smeermiddel droog is en de andere nat, maar het houdt in wat er achtergelaten wordt. 

De drylube gebruik je vooral in droge omstandigheden. Drylube trekt namelijk minder vuil en stof aan waardoor de ketting minder snel vies wordt in nat weer in tegenstelling tot de wetlube. Daarentegen kan de drylube een heel stuk minder tegen natte omstandigheden, waardoor je veel vaker de ketting opnieuw moet smeren. 

kettingolie-smering-fietsketting-fietsportaal

Wetlube is veel beter in natte omstandigheden. Doordat het meer in een vloeibare vorm op de ketting blijft gaat het minder snel van de ketting af bij regen. Daarentegen zorgt dit er ook voor dat het veel sneller stof en vuil aantrekt in droge omstandigheden. Je denkt nu vast bij jezelf: moet ik dan elke keer van smering wisselen? Nee dat hoeft niet. Hier komt de allround lube te pas. Hier kan je altijd wel mee uit de voeten. 

Ketting wax

Wax is net weer wat anders dan olie. Wanneer jij de wax vloeistof aanbrengt op de ketting zal dit zich diep penetreren in de ketting. Wanneer het water in de vloeistof verdampt blijft er een mooi wax laagje over. Deze waxlaag is volledig vuil-, water- en zandafstotend. Daarnaast heeft wax het voordeel op olie dat het langer goed blijft.

Ook heb je voor wax dezelfde varianten voor de verschillende weersomstandigheden, al kom je vaak met de allround wax ook prima uit de voeten. Verder kan je vaak met wax de ketting schoonmaken na een rit zonder meteen de hele ketting opnieuw te hoeven smeren. 

kettingolie-smering-fietsketting-fietsportaal

Het schoonmaken en smeren van de ketting

Het schoonmaken en smeren van je ketting is geen moeilijk taakje, maar het is wel een taak die zorgvuldig moet gebeuren. Daarnaast is is het verstandig om ook om de zoveel tijd je cassette goed schoon te maken naast alleen de ketting. Dit is namelijk ook een plek waar zich veel vuil ophoopt. 

Wat heb je nodig

De benodigdheden:

  • Schoonmaak tool of oude tandenborstel
  • Ontvetter
  • oude doek
  • Water
  • Kettingolie of ketting wax

Je ketting schoonmaken

Er zijn twee verschillende manieren waarop je jouw fietsketting kan schoonmaken. De eerste manier is door de ketting op de fiets te laten en de tweede manier is door de fietsketting eraf te halen. De eerste manier is sneller en makkelijker, maar minder grondig. De tweede manier duurt iets langer maar daardoor maak je de ketting echt grondig schoon.

Schoonmaken met ketting op de fiets

  1. Vul een bakje of glas met een bodem ontvetter
  2. Borstel de fietsketting schoon met de ontvetter
  3. Maak de fietsketting droog
1. Vul een bakje of glas met een bodem ontvetter

Voordat je kan beginnen met het schoonmaken van je fietsketting moet je een bodem ontvetter in een bakje of glas doen zodat je de borstel hierin kan doen. 

2. Borstel de fietsketting schoon met de ontvetter

Dip de borstel in de ontvetter en begin de ketting goed schoon te maken met de borstel. 

3. Maak de fietsketting droog

Nadat je de ketting goed heb schoongemaakt is het belangrijk dat je de ketting droogmaakt zodat je de ketting zo meteen goed kan smeren.

Schoonmaken met ketting van de fiets

  1. Haal de ketting van de fiets door middel van een missing link tang of kettingpons
  2. Leg de fietsketting in een bakje met ontvetter
  3. Maak de ketting schoon
  4. Droog de fietsketting af
  5. Plaats de fietsketting weer terug op de fiets

Afhankelijk van het type fietsketting dat je hebt gebruik je een missing link of een kettingpons om de fietsketting los te halen.

2. Leg de fietsketting in een bakje met ontvetter

Leg de ketting in een bakje met een ontvetter en laat deze goed in de fietsketting trekken.

3. Maak de ketting schoon

Maak nu de ketting goed schoon en gebruik hierbij een speciale borstel of een oude tandenborstel.

4. Droog de fietsketting af

Nu moet je de fietsketting goed afdrogen zodat je zo meteen goed de fietsketting kan smeren zonder dat je last krijgt van de ontvetter. 

5. Plaats de fietsketting weer terug op de fiets

Nu kan je de fietsketting weer op de fiets zetten. 

smeren-van-je-fietsketting-fietsportaal

Je ketting smeren

Het smeren van de ketting kan op twee manieren. Via de kettingolie of via de kettingwax. De verschillende smeringen breng je op een net iets andere manier aan. 

Smeren met kettingolie

  1. Druppel 1 druppel olie op elke schakel van de fietsketting
  2. Wacht een halve dag tot de olie goed is ingetrokken
  3. Je fietsketting is nu weer goed gesmeerd
1. Druppel 1 druppel olie op elke schakel van de fietsketting

Bij het smeren van je fietsketting is het belangrijk om niet teveel kettingolie op je fietsketting te smeren. Teveel olie zorgt er namelijk voor dat je veel sneller vuil en zand aantrekt op de ketting.

2. Wacht een halve dag tot de olie goed is ingetrokken

Laat de olie voor ongeveer een halve dag intrekken in de fietsketting. Dit zorgt ervoor dat ook de binnenkant van de fietsketting goed gesmeerd blijft en langer mee blijft gaan.

3. Je fietsketting is nu weer goed gesmeerd

Nu is je fietsketting weer goed gesmeerd en kan je weer de weg op.

Smeren met ketting wax

  1. Druppel wax op iedere schakel aan de binnenkant van de fietsketting
  2. Laat deze wax voor 5 a 10 minuten intrekken
  3. Breng nog een laag ketting wax aan op de buitenkant van de fietsketting
  4. Je fietsketting is nu weer goed gesmeerd
1. Druppel wax op iedere schakel aan de binnenkant van de fietsketting

Begin bij het smeren van je fietsketting met wax door de binnenkant van de schakels te smeren.

2. Laat deze wax voor 5 a 10 minuten intrekken

Laat de wax voor 5 a 10 minuten intrekken zodat de wax goed kan intrekken en kan beginnen met drogen.

3. Breng nog een laag ketting wax aan op de buitenkant van de fietsketting

Daarnaast is het belangrijk om een tweede laag ketting wax aan de buitenkant van je fietsketting aan te brengen zodat het vuil en viezigheid zo goed mogelijk geweerd kunnen worden.

4. Je fietsketting is nu weer goed gesmeerd

Laat de wax goed intrekken. Nu is je fiets weer goed gesmeerd en kan je de weg op.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *