Wanneer vervang je ketting, cassette en tandwielen?

Het goed onderhouden van je mountainbike is erg belangrijk om de prestaties van je mountainbike goed te houden. Bij dit onderhoud hoort natuurlijk ook de aandrijving van je fiets. In dit artikel vertel ik jou alles wat je moet weten over hoe en wanneer jij je fietsketting, cassette en tandwielen moet vervangen.

wanneer-ketting-cassette-tandwielen-vervangen-mtb-fietsportaal

Wanneer moet je je ketting vervangen?

Je fietsketting slijt over tijd. Echter wanneer je jouw ketting moet vervangen moet je vaak ook de cassette en tandwielen vervangen. De cassette en tandwielen slijten namelijk op de fietsketting in. Als je de volgende problemen ervaart weet je dat je waarschijnlijk je fietsketting moet vervangen:

  • Er is speling tussen de ketting en het voorblad
  • Je fiets schakelt slecht of minder goed
  • De ketting slaat door op de cassette of voorblad

Verder is er ook een andere manier om de slijtage te meten. Door middel van een kettingslijtagemeter kan je zien hoe versleten je ketting is. Leg een pinnetje door een schakel. Als vervolgen de meter nu door de 1.0 kant past dan is je ketting versleten. Lukt dit niet dan is je ketting nog goed. Met deze tool kan je makkelijk de slijtage bijhouden. 

Onze keuze
kettingslijtage-meter-fietsportaal

Kettingslijtagemeter

Wanneer moet je je cassette vervangen?

Wanneer je cassette vervangen is moet je deze natuurlijk vervangen. Wanneer je met een versleten cassette rijdt verminderd dit je schakel prestaties. Echter is het niet zo makkelijk als bij de fietsketting om te weten hoe versleten je fietsketting is. Er is geen simpele tool voor. Over het algemeen is het aan te raden om je cassette elke 2 a 3 kettingen te vervangen. 

Het vervangen van je cassette kan je zien door naar de tanden op de cassette te kijken. Je kan dit zien aan de afgeronde tanden van de cassette of wanneer ze de vorm krijgen van een haaienvin. Verder weet je dat een cassette erg versleten is wanneer de fietsketting over begint te slaan.

Wanneer moet je je kettingblad vervangen?

wanneer-moet-je-je-kettingblad-vervangen-fietsportaal

Ook moet je het kettingblad op zijn tijd vervangen. Dit hoef je vaak pas te doen na 5 kettingen. Echter hangt dit natuurlijk wel af van het merk en de omstandigheden waarin je rijdt. Je kan de slijtage van het kettingblad meten door te kijken naar de tanden van het kettingblad, of doordat de ketting los op het voorblad ligt. Als je wil dat je kettingblad zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk dat je het kettingblad regelmatig goed schoonmaakt.

Wanneer moet je je derailleurwieltjes vervangen?

Eigenlijk hoef je je derailleur nooit te vervangen. Zolang de derailleur geen harde klappen opvangt, blijft hij eigenlijk altijd goed. Dit geld echter niet voor de derailleurwieltjes. Deze slijten namelijk ook. Ze slijten niet snel, maar toch moet je ze op een gegeven moment vervangen. Wanneer de tanden van de derailleurwieltjes spits beginnen te worden is het tijd om de derailleurwieltjes te vervangen. 

Hoelang gaat een fietsketting mee?

Hoelang een fietsketting meegaat hangt volledig af van het type rijder dat je bent en hoe je met jouw ketting omgaat. Over het algemeen kan je stellen dat een ketting tussen de 3000 km en 5000 km meegaat. Hoe meer je schakelt en hoe minder je jouw fiets schoonmaakt hoe sneller de ketting zal slijten. Uiteindelijk is het het beste wanneer je het zelf goed in de gaten houdt en je eigen situatie inschat. 

Maar wat is nu het probleem wanneer je je ketting niet op tijd vervangt? Wanneer je jouw ketting niet op tijd vervangt, zul je hier in het begin niet veel van merken. Echter zal je dit over tijd duur komen te staan. Je ketting zal namelijk verder slijten en daarbij ook je cassette en tandwielen verslijten. Dit is een heel stuk prijziger dan alleen een nieuwe ketting. Door je fietsketting regelmatig te smeren en schoonmaken zorg je ervoor dat je ketting langer meegaat. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je jouw fietsketting smeert en schoonmaakt.

Hoe kan je aandrijving langer meegaan?

Je wil natuurlijk dat je ketting en aandrijving zo lang mogelijk mee blijft gaan. Je kan het leven van je aandrijving verlengen door de aandrijving regelmatig goed schoon te maken en te smeren. Wanneer je gaat rijden wordt de aandrijving over tijd steeds viezer. De smering mengt zich met de viezigheid waardoor er een soort schuurpapier effect ontstaat. Door regelmatig je ketting opnieuw te smeren zorg je dat de slijtage van je aandrijving zo lang mogelijk meegaat.

De juiste lengte fietsketting

Wanneer je de fietsketting van je fiets gaat vervangen is het belangrijk dat deze de juiste lengte heeft. Natuurlijk kan je de in de meeste gevallen de schakels tellen, maar dit werkt niet altijd. Daarom heb ik een speciale calculator gemaakt waarmee jij de juiste kettinglengte voor je fiets en mtb kan bepalen.

Hoe vervang je de fietsketting?

Het vervangen van je fietsketting is geen moeilijke taak en wanneer je hier een beetje handig in wordt zal dit niet veel langer dan 5 minuten duren.  Het vervangen van de fietsketting bestaat uit de volgende onderdelen:

Type ketting

Over het algemeen zijn er twee type kettingen: een ketting zonder missing link en een ketting met een missing link. Het vervangen van elk type ketting doe je net op een andere manier. Daarnaast is het ook belangrijk om een ketting te kopen die voor jouw fiets geschikt is. Ten eerste moet je een andere fietsketting aanschaffen voor een fiets met een cassette dan een fiets zonder een cassette. In dit artikel vertel je precies welke fietsketting je nodig hebt.

Benodigdheden

Wat heb je nodig:

  • Kettingpons (voor ketting zonder missing link)
  • Missing link tang (voor ketting met missing link)
  • Missing link
  • Nieuwe ketting
  1. Zoek de missing link tang
  2. Maak de fietsketting los met een missing link tang
  3. Leg je nieuwe fietsketting over het kleinste voortandwiel
  4. Leg de ketting vervolgens op het kleinste tandwiel achter op de cassette
  5. Leg de ketting vervolgens voor het bovenste derailleurwieltje langs
  6. Leg de ketting door het schotje van de derailleurkooi heen
  7. En achter het onderste derailleurwieltje langs
  8. Controleer of je fietsketting lang genoeg is
  9. Plaats de quick ling suitlinkjes aan de binnen- en buitenkant van de fietsketting
  10. Klik nu de missing link weer vast met de missing link tang
  1. Leg de fietsketting in een kettingpons
  2. Draai de kettingpons aan
  3. Draai de kettingpons terug en haal de pin eruit
  4. Leg je nieuwe fietsketting over het kleinste voortandwiel
  5. Leg vervolgens de ketting op het kleinste tandwiel achter op de cassette
  6. Leg de ketting voor het bovenste derailleurwieltje langs
  7. Leg de ketting vervolgens door het schotje van de derailleurkooi heen
  8. Leg de ketting tenslotte achter het onderste derailleurwieltje langs
  9. Controleer of de fietsketting lang genoeg is
  10. Maak de ketting nu aan elkaar met een breekpen
  11. Houd een open en een gesloten einde over aan het einde van de ketting
  12. Draai met de kettingpons de pin er weer in
  13. Verwijder tenslotte het pinnetje op de breekpen

Hoe vervang je de cassette?

Het vervangen van de cassette kan je laten doen, maar je kan het ook zelf doen. Het vervangen van je cassette is niet heel complex wanneer je in het bezit bent van het juiste gereedschap. Daarnaast kan je tegelijkertijd ook de fietsketting vervangen.

Benodigdheden

Wat heb je nodig:

  • Een cassette-afnemer
  • Een kettingzweep
  • Nieuwe cassette

De cassette vervangen

  1. Plaats de kettingzweep op de cassette. Let hierbij op dat de gehele zweep op een tandwiel licht
  2. Zet nu de cassette-afnemer op de sluitring en draai deze los. Dit kan wat soms aardig wat kracht kosten. Je hierbij wat hulp gebruiken door wat wd40
  3. Maak de as goed schoon voordat je de nieuwe cassette erop zet 
  4. Plaats wanneer nodig de spacer op de as
  5. Schuif nu de tandwielen op de body
  6. Draai nu de sluitring weer goed aan en gebruik hier een beetje montagepasta bij zodat hij volgende keer makkelijker los komt.

Hoe vervang je de derailleurwieltjes

Het vervangen van de derailleurwieltjes is niet moeilijke en kan je geheel zelf doen. Het is verstandig om de derailleurwieltjes te vervangen wanneer je je of cassette gaat vervangen. Het vervangen van de derailleurwieltjes gaat in de volgende twee segmenten:

wanneer-moet-je-je-derailleurwieltjes-vervangen-fietsportaal

Benodigdheden

Wat je nodig hebt:

  • Inbussleutel
  • Een missing link tang of kettingpons (voor het losmaken van ketting)
  • De derailleurwieltjes

De derailleurwieltjes vervangen

  1. Haal de ketting los door middel van de missing link tang of de kettingpons
  2. Haal nu de ketting uit de derailleur
  3. Begin met het losdraaien van het onderste derailleurwieltje
  4. Zorgt dat je in de juiste richting draait
  5. Wanneer je het bovenste derailleurwieltje losmaakt, komt hierbij ook de achterzijde van de kooi mee
  6. Maak nu alles goed schoon
  7. Draai nu de nieuwe wieltjes vast
  8. Vervolgens leg je de ketting weer over de cassette en derailleur heen
  9. Maak de ketting nu weer vast 

Conclusie: Laten doen of zelf doen?

Bij het mountainbiken is het goed onderhouden van je mountainbike heel erg belangrijk. Hier hoort ook alle onderdelen van de aandrijfas bij. Vaak zijn veel rijders geïntimideerd bij de gedachte dat ze hun cassette of derailleurwieltjes moeten vervangen. Deze gedachte is totaal niet nodig. In dit artikel heb ik je precies uitgelegd hoe je zelf je fietsketting, cassette en je derailleurtandwielen moet vervangen. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *