Welke fietsketting heb ik nodig?

Veel mensen vragen zich af welke fietsketting ze nodig hebben wanneer ze de fietsketting van hun fiets gaan vervangen. Gelukkig is dit heel eenvoudig. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over welke fietsketting jij nodig hebt.

welke-fietsketting-heb-je-nodig-fietsportaal

Wanneer moet je je ketting vervangen?

Voordat je weet welke fietsketting je nodig hebt, is het belangrijk om te weten wanneer je nu eigenlijk je fietsketting moet vervangen. Er zijn verschillende signalen waardoor je weet dat je fietsketting aan vervanging toe is. De eerste is dat je fietsketting kraakt tijdens het trappen.

Verder kan je fietsketting ook verroest of uitgerekt zijn. Dit merk je vooral doordat je als het ware door je fiets heen trapt. De fietsketting slaat dan een of meerdere tanden over waardoor je tijdelijk de spanning verliest. Als laatste kan je fietsketting ook gewoon geknapt zijn.

Derailleur fietsketting

De eerste soort fietsketting is gemaakt voor fietsen die uitgerust zijn met een derailleur. Je vindt een derailleur vaak op mountainbikes, racefietsen, hybride fietsen en e-bikes. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het hebben van een derailleur aandrijving. Het is enorm belangrijk om de juiste fietsketting op je fiets te hebben zodat je goed kan schakelen.

Je weet welke fietsketting je nodig hebt aan de hand van het aantal tandwielen op de cassette. Heb je een 7-speed (7 tandwielen op de cassette) dan heb je een 7-speed fietsketting nodig. Bij een 9-speed heb je een 9-speed fietsketting nodig, etc. De reden hiervoor is dat de breedte van de fietsketting en de speling tussen de schakels verschilt tussen verschillende configuraties. Een fietsketting ligt namelijk niet altijd perfect in lijn met het voorste tandwiel en moet daarom zijwaarts kunnen buigen.

Naafversnelling fietsketting

Voor alle andere fietsen die voorzien zijn van een naafversnelling met een enkel tandwiel voor- en achter is een normale fietsketting geschikt. Je kan dus elke standaard fietsketting gebruiken op je fiets. Er is veel verschil in de kwaliteit van fietskettingen. Voor de meeste mensen die vaak korte stukken op hun stadsfiets fietsen maakt het niet veel uit. Maar voor de mensen die vaak lange tourtochten maken is het aan te raden om een fietsketting van een hogere kwaliteit aan te schaffen.

Verschillende fietsketting merken

Er zijn veel verschillende producenten voor fietskettingen. Er is niet een specifiek merk die de beste fietskettingen maakt, maar er zijn wel een aantal merken die bekend staan om hun hoge kwaliteit. Deze merken zijn SRAM, Shimano, Campagnolo en KMC. Wanneer je een fietsketting van een van deze merken aanschaft weet je zeker dat je een van goede kwaliteit hebt die lang meegaat.

Fietsketting spannen en inkorten

Vaak nadat je een nieuwe ketting hebt aangeschaft kom je erachter dat de fietsketting niet precies de juiste lengte heeft. Je moet dan de fietsketting inkorten of op spanning brengen. Wanneer je fietsketting net niet de juist lengte heeft in het spannen van de fietsketting de juiste optie. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan spannen.

Wanneer je fietsketting veel te lang is moet je deze inkorten. Dit is vaak gemakkelijk zelf te doen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan inkorten.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *