Wanneer banden mountainbike vervangen?

Veel mountainbikers houden zich bezig met het hebben van de juiste mountainbike banden. Alleen een onderwerp dat niet veel besproken wordt is wanneer je mountainbike banden nu eigenlijk aan vervanging toe zijn. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

wanneer-banden-mountainbike-verva

Wanneer is de mountainbike band versleten?

Om te weten wanneer je mountainbike band versleten is kijk je naar verschillende signalen. Het eerste signaal is natuurlijk het profiel van de band. Het tweede signaal is het hebben van scheurtjes in het rubber. En het derde signaal is wanneer er scherpe objecten in de zijkant of in het loopvlak zit.

Veel van deze signalen zijn voor zowel de voor- als achterband gelijk, behalve bij de slijtage. Een voorband vervang je namelijk vaak als sneller, wanneer er nog wel wat profiel op zit. Je merkt namelijk dan dat de voorband sneller uit de bochten wil breken door een gebrek aan grip. Hier heb je bij de achterband minder last van door het grotere gewicht.

wanneer-is-de-mountainbike-band-versleten-fietsportaal

Hoelang gaat een mountainbike band mee?

Hoelang een mountainbike band meegaat, hangt van veel verschillende factoren af. Een mountainbike band bestaat namelijk uit verschillende onderdelen die ieder een rol hebben. De meest belangrijke factor voor de levensduur van een mountainbike band is de compound. De compound is het soort rubber dat op de mountainbike zit.

Bij de hele goedkope banden bestaat de volledige band uit 1 compound. Bij de duurdere banden bestaat de band vaak uit 3 of meer verschillende compounds. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe zachter een compound is des te meer grip je hebt, maar hoe sneller de band slijt.

hoelang-gaat-een-mountainbike-band-mee-fietsportaal

Daarom worden mountainbike banden altijd gemaakt met een bepaalde gedachte in het achterhoofd. Sommige wedstrijdrijders maakt het namelijk niet uit hoelang een band meegaat, maar willen gewoon zoveel mogelijk grip. Toch is het voor de meeste rijders verstandig om een goede middenweg te zoeken tussen de grip en de levensduur van de band.

Een nieuwe band kost namelijk ook weer geld en tijd.

Hoe gaat je mountainbike band langer mee?

Wanneer je een paar goede mountainbike banden hebt aangeschaft wil je dat deze natuurlijk zo lang mogelijk meegaan. Toch zie je vaak dat veel banden vroegtijdig aan vervanging toe zijn door het niet goed gebruiken van de band. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen te lang rijden op de verkeerde bandenspanning. In dit artikel kan je gemakkelijk de juiste mountainbike bandenspanning berekenen.

Het is daarom altijd erg belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren. Daarnaast heeft jouw rijstijl, het weer en het type ondergrond ook invloed op de slijtage. Als jij iemand bent die veel over een ruige ondergrond rijdt, dan zullen je banden ook sneller slijten dan, wanneer je rustig over bospaden fietst.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *