Kettinglengte van fiets en mtb bepalen

Het hebben van de juiste kettinglengte voor je fiets en mountainbike is heel belangrijk. Door het hebben van de juiste kettinglengte voorkom je dat de ketting tanden zal overslaan wanneer je kracht zet of dat je ketting te strak is en voor extra slijtage of zelfs schade zorgt. Het bepalen van de goede kettinglengte kan voor fietsen met een derailleur en cassette best lastig zijn. In dit artikel vertel ik je daarom precies hoe jij de juiste kettinglengte van je fiets en mtb kan bepalen.

kettinglengte-van-je-fiets-en-mountainbike-bepalen-fietsportaal

Lengte fietsketting bepalen

De juiste kettinglengte

Je fietsketting naar de juiste lengte maken is geen lastige klus. Alles wat je nodig hebt, is een kettingpons of een missing link tang afhankelijk van het type fietsketting dat je hebt. Je kan je de juiste kettinglengte berekenen door de tool hierboven te gebruiken, maar er zijn ook andere manieren.

De makkelijkste manier is om de kettinglengte van je oude fietsketting op te meten en deze over te nemen voor je nieuwe fietsketting. Helaas kan dit niet altijd aangezien je hier een oude fietsketting voor nodig hebt. De tweede manier is door de nieuwe fietsketting op de twee grootste tandwielen te leggen en de fietsketting weer bij elkaar te brengen zonder dat deze door de derailleur gaat. Vervolgens voeg je hier nog vier extra schakels aan toe en je hebt de juiste kettinglengte.

Al deze methodes zijn allemaal betrouwbaar en dus niet beter dan de ander. Toch zullen de meeste rijders een oude fietsketting gaan vervangen door een nieuwe. In dit geval is de makkelijkste methode om de lengte van de oude fietsketting over te nemen op de nieuwe ketting.

Hoe lang moet mijn fietsketting zijn?

Je hebt de juiste lengte van je fietsketting bepaalt, maar wanneer weet je nu of jet fietsketting de juiste lengte heeft. Hier is niet een duidelijk antwoord op, behalve dat je dit zelf moet voelen. Een fietsketting is te los wanneer deze gaat hangen en gemakkelijk tegen de liggende achtervork van de fiets komt. Een fietsketting is de strak wanneer deze zoveel op spanning staat dat hij moeilijk te bewegen is en meer op een snaar gaat lijken. Je wil hier dus een goede balans in vinden.

De Juiste fietsketting

Naast de juiste lengte van de fietsketting is het ook belangrijk om de juiste fietsketting voor je fiets aan te schaffen. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten fietskettingen: kettingen voor fietsen zonder derailleur en fietsketting voor fietsen met een derailleur. Voor de fietskettingen met een derailleur is het belangrijk om te kijken naar hoeveel tandwielen jouw cassette heeft.

Zo haal je voor een 8-speed een 8-speed ketting en voor een 9-speed een 9-speed ketting enzovoort. De reden hiervoor is dat de afstand tussen de verschillende tandwielen verschillende is bij het aantal tandwielen dat een cassette heeft. Hierdoor zit er verschil in de fietskettingen. Voor de fietsen met een enkel tandwiel voor en achter maakt het niet uit welke fietsketting je haalt. Dit is universeel.

Fietsketting spannen

Na verloop van tijd kan zal de fietsketting steeds losser komen te zitten door de slijtage. Het is belangrijk om je fietsketting dat opnieuw te spannen, zodat je geen tanden gaat overslaan tijdens het fietsen. Wanneer je dit niet doet, zal je veel slijtage krijgen en moet je zelfs nieuwe tandwielen aanschaffen. Dit is een stuk duurder dan alleen een andere fietsketting. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan spannen.

Fietsketting inkorten

Toch is het niet altijd mogelijk om de fietsketting aan te spannen. Sommige fietskettingen zijn simpelweg te lang. In dit geval moet je de fietsketting inkorten. Dit is makkelijk te doen wanneer je het juiste gereedschap hebt. Er zijn twee verschillende type fietskettingen. De ketting met een masterlink en de fietsketting zonder een masterlink. De manier waarop je de fietsketting kan inkorten hangt van het type fietsketting af. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij jouw fietsketting kan inkorten.

Wanneer fietsketting en tandwielen vervangen?

Alle onderdelen van een aandrijving slijten na verloop van tijd. Om de prestaties van je fiets goed te houden is het belangrijk om de juiste onderdelen op tijd te vervangen. Ook kan het goed onderhouden van de aandrijving van je fiets ervoor zorgen dat de levensduur van je onderdelen een stuk groter wordt.

De aandrijving van je fiets bestaat uit je fietsketting, cassette, derailleur(s) en voorblad(en). De meeste rijders weten wel wanneer ze een fietsketting moeten vervangen, maar niet wanneer een cassette of derailleurwieltjes aan vervanging toe zijn. In dit artikel vertel ik je daarom precies wanneer je cassette en tandwielen aan vervangen toe zijn en waar je op moet letten over de levensduur te vergroten.

Fietsketting onderhoud

Nadat je de juiste kettinglengte hebt gevonden is het natuurlijk ook belangrijk dat je de fietsketting goed onderhoud. Een goed onderhouden fietsketting fietst niet alleen een stuk beter, maar het slijt ook veel minder snel. Een fietsketting kan je goed onderhouden door deze regelmatig schoon te maken en opnieuw te smeren. Hierdoor wordt al het opgebouwde vuil en zand weggehaald en rij je weer lekker soepel. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan schoonmaken en smeren.

kettingslijtagemeter-fietsportaal

Om te weten te komen hoe versleten je fietsketting is en of deze al aan vervanging toe is is het verstandig om gebruik te maken van een kettingslijtagemeter. Met de kettingslijtage meter kan je binnen 30 seconden zien hoe versleten je fietsketting is. Gaat de kettingslijtagemeter volledig in de fietsketting, dan is deze aan vervanging toe.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *