Fietsketting inkorten, stappenplan

Het hebben van een te losse fietsketting is iets waar veel mensen tegenaan zullen lopen wanneer ze veel kilometers hebben gefietst. Een te losse fietsketting kan er niet alleen voor zorgen dat je fiets doortrapt bij het krachtzetten, maar het kan ook een vervelend geluid veroorzaken. Door de fietsketting in te korten kan je gemakkelijk de fietsketting weer op de juiste lengte maken. Alleen, hoe doe je dit nu precies? In artikel vertel ik je precies hoe jij je fietsketting kan inkorten.

fietsketting-inkorten-stappenplan-fietsportaal

Verschillende soorten fietskettingen

Voordat je kan beginnen met het inkorten van de fietsketting is het belangrijk om te weten wat voor fietsketting je hebt. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten fietskettingen: Het eerste type fietsketting is een fietsketting die los te maken is door middel van een kettingpons. Het tweede type fietsketting is een fietsketting die los te maken is door middel van de masterlink open te maken.

Het is belangrijk om te weten welk type fietsketting je hebt, omdat dit invloed heeft op het gereedschap dat je nodig hebt. In dit artikel vertel ik je daarom precies welke fietsketting je nodig hebt.

Hoe lang moet je fietsketting zijn?

Hoe lang moet je fietsketting nu precies zijn? Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoelang je fietsketting moet zijn. De meest makkelijke manier is om de fietsketting om de aandrijving te plaatsen en een extra schakel te gebruiken. Wanneer je een nieuwe fietsketting gaat gebruiken en deze om lengte gaat maken is het ook mogelijk om de juiste kettinglengte te berekenen. In deze calculator die ik heb gemaakt kan je snel en gemakkelijk berekenen welke kettinglengte jij nodig hebt.

Wat heb je nodig?

Om het inkorten van je fietsketting een stuk makkelijker te maken is het aan te raden om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Bij het inkorten van je fietsketting heb je het volgende nodig:

 • Kettingpons
 • Missinglinktang
 • WD40
 • Eventueel een schoonmaak doek
kettingpons-fietsketting-fietsportaal

Fietsketting inkorten stappenplan

Het inkorten van een fietsketting is geen lastig proces wanneer je de juiste stappen volgt en het juiste gereedschap hebt. Hierbeneden heb ik de stappen voor je op een rij gezet:

 1. Zet het achterwiel naar voren
 2. Kies de juiste schakel uit
 3. Gebruik de kettingpons of missinlinktang om de schakel los te maken
 4. Verbind de schakels weer met elkaar
 5. Zet de pennetjes terug op de juiste plek
 6. Controleer of alles goed zit
 7. Maak de ketting schoon en smeer hem in

Stap 1: Zet het achterwiel naar voren

De eerste stap is om het achterwiel helemaal naar voren te zetten. In het frame van je fiets bij het achterwiel kan je het wiel meer naar voren of achter zetten. Dit maakt het mogelijk om de ketting te spannen. Aangezien de ketting korter wordt zet je het wiel helemaal naar voren in het frame.

Stap 2: Kies de juiste schakel uit

Vervolgens moet je een schakel uitkiezen die je eruit gaat halen. Wanneer je een fietsketting hebt met een masterlink haal je deze los. Bij een fietsketting zonder masterlink maakt het niet uit welke schakel je kiest om los te halen. Dit doe je door gebruikt te maken van de kettingpons. Wanneer de schakel wat vaster zit, is het verstandig om deze in te smeren met wd40 en het in te laten trekken.

Stap 3: Gebruik de kettingpons of missinglinktang om de schakel los te maken

Vervolgens gaan we de schakel losmaken. Voordat je dit doet, is het belangrijk om te weten dat een schakel twee kanten heeft. Namelijk de dikke en de dunne kant. Pak nu je kettingpons en draai de schakel los vanuit de dikke kant. Het is hierbij wel belangrijk dat het pennetje niet volledig los komt en nog een beetje blijft zitten. Dit maakt het namelijk weer een stuk makkelijker om de ketting in elkaar te zetten.

Stap 4: Verbind de schakels weer met elkaar

Nu je de juiste hoeveelheid schakels uit de ketting hebt verwijderd is het tijd om de twee schakels weer met elkaar te verbinden. Dit doe je door de dunne kant van de schakel zonder pennetje en de dikke schakel met pennetje weer bij elkaar te duwen. De makkelijkste manier om het pennetje weer op de juiste plek te duwen is door gebruik te maken van een platte tang.

Stap 5: Zet de pennetjes terug op de juiste plek

Vervolgens is het belangrijk dat de pinnetjes aan beide kanten even ver uit steken. Dit zorgt er namelijk voor dat de schakel weer makkelijk en op de juiste manier te verbinden is. Dit je het makkelijkst doen door gebruik te maken van je kettingpons.

Stap 6: Controleer of alles goed zit

Nu de ketting weer in zijn geheel is, is het belangrijk om de schakel te controleren of deze net zo soepel beweegt als de rest van de ketting. Wanneer dit niet het geval is kan dit er namelijk voor zorgen dat je tijdens het fietsen door je fiets heen trapt.

Stap 7: maak de ketting schoon en smeer hem in

Tenslotte maak je de fietsketting even goed schoon. Je kan er nu namelijk nog goed bij. Wanneer je dit doet, is het verstandig om ook gelijk de tandwielen van je fiets mee te pakken. Nadat je alles goed schoon hebt gemaakt smeer je alles goed in met ketting olie of ketting wax.

Fietsketting inkorten of spannen?

Naast het inkorten van een fietsketting kan je deze ook spannen. Niet in elk geval is het noodzakelijk om de fietsketting in te korten en is het voldoende om de fietsketting te spannen. Wanneer je fietsketting niet slechts een klein beetje te los zit op de fiets kan je door middel van de kettingspanner snel en gemakkelijk de juiste spannen op de ketting zetten. Ook wanneer de fietsketting juist te strak op de fiets zit kan je dit aanpassen met een kettingspanner.

Helaas heeft niet elke fiets een kettingspanner. Zelfs zonder kettingspanner kan je gemakkelijk de ketting van je fiets spannen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij de fietsketting kan spannen.

kan-je-een-fietsketting-inkorten-zonder-kettingpons-fietsportaal

Veel gestelde vragen

Hoelang gaat een fietsketting mee?

Over het algemeen gaat een fietsketting rond de 5.000 kilometer mee. De levensduur van een fietsketting hangt niet alleen af van de kwaliteit van de fietsketting, maar ook van hoe goed de ketting onderhouden wordt. Door regelmatig je fietsketting schoon te maken en opnieuw te smeren zorgt je ervoor dat je de maximale levensduur uit je fietsketting haalt.

Kan je de fietsketting inkorten zonder kettingpons?

Wanneer je geen kettingpons bij de hand hebt, maar wel graag je fietsketting wil inkorten is het wel mogelijk om dit te doen. Je hebt hiervoor een hamer en een dunne metalen pin nodig. Je kan door de kettinglink openmaken door met de hamer op de metalen pin te slaan. Wanneer je dit doet, is het makkelijk om de fietsketting op een open tang te leggen, zodat de pin van de kettinglink naar buiten kan.

Hoe strak moet de ketting van de fiets?

De fietsketting moet een speling hebben van ongeveer 1 cm. Dit kan je met de hand meten door de ketting omhoog en naar beneden te bewegen. Wanneer dit een stuk meer is betekent dit dat je de fietsketting moet spannen of inkorten.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *