Verschil hybride fiets en stadsfietsen

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, hybride fietsen. Veel mensen ruilen hun stadsfietsen in voor hybride fietsen. Dit komt vooral door de enorme veelzijdigheid en de sportiviteit van de hybride fiets. Alleen wat is nu precies een hybride fiets en wat zijn de verschillen met een stadsfiets? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

verschil-hyvride-fietsen-en-stadsfietsen-fietsportaal

Wat is een hybride fiets?

Een hybride fiets is zoals de naam al zegt een mix tussen een stadsfiets en een sportfiets zoals een racefiets of mountainbike. Dit maakt een hybride fiets enorm veelzijdig. Daarnaast heeft een hybride fiets een groter bereik, een sportievere zithouding en is de fiets vaak voorzien van vering.

Een hybride fiets maakt het daarom mogelijk om een fiets voor woon-werkverkeer en een sportfiets voor langere afstanden te combineren in een fiets. Tenslotte zijn er meerdere soorten hybride fietsen die allemaal hun eigen doeleinde hebben.

Verschillende soorten hybride fietsen

De hybride fiets is een algemene term waarin 4 verschillende soorten hybride fietsen zitten. Al deze fietsen verschillen van elkaar en hebben een eigen doeleinde. Hierbeneden heb ik alle verschillende soorten hybride fietsen voor je op een rij gezet:

Cross hybride fiets

De cross hybride fiets is een fiets die de elementen van een stadsfiets en mountainbike combineert. De cross hybride is voorzien van een voorvork, schijfremmen en banden met een agressiever profiel. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat deze fiets in veel verschillende omgevingen gebruikt kan worden.

De cross hybride lijkt hiermee ook het meest op een mountainbike, maar hij is zeker niet bedoeld om de echte mountainbike paden te trotseren. Daarentegen is deze fiets enorm goed geschikt om doordeweeks te gebruiken voor woon-werkverkeer en in het weekend over de bospaden te rijden.

Tenslotte is het bij cross hybride fietsen mogelijk om verschillende accessoires te monteren zoals spatborden, bagagedragers, verlichting en een slot. Dit is vooral handig wanneer je in slecht weer en vaak in de stad fietst.

Kenmerken Cross hybride fiets

 • Erg veelzijdig
 • Goede remmen
 • Voorzien van een verende voorvork
 • Zowel te gebruiken op het asfalt als op bospaden
 • Banden met een agressiever profiel
 • Kan uitgerust worden met verschillende accessoires

Fitness hybride fiets

De fitness hybride fiets is zoals de naam al zegt een fiets voor de sportieve rijders. Deze fiets combineert de eigenschappen van een stadsfiets en een racefiets. Dit zorgt voor veel snelheid, maar ook voor veel comfort. Een fitness hybride fiets heeft een vaste voorvork en heeft een comfortabele zithouding.

Daarnaast zijn de banden van een fitness hybride fiets minder breed dan die van een stadsfiets en is het profiel gladder. Daarentegen zijn de banden niet zo smal als die van een racefiets. Hierdoor heb je genoeg demping en comfort. Deze fiets is ook uitgerust met een derailleurversnelling, zodat je een groot bereik hebt. Tenslotte heeft deze fiets in tegenstelling tot racefietsen een recht stuur in plaats van een stuur met hangbeugels.

Een fitness hybride fiets is enorm goed geschikt om in de stad te gebruiken en om daarnaast lange ritten te maken voor je conditie. Deze fiets is dus erg veelzijdig en combineert de eigenschappen van 2 fietsen in 1!

Kenmerken fitness hybride fiets

 • Spportieve uitstraling
 • Comfortabele zithouding
 • Relatief smalle banden met glad profiel
 • Alleen te gebruiken op asfalt
 • Vast voorvork
 • Derailleurversnelling
 • Recht stuur

Trekking hybride fiets

Een trekking hybride fiets lijkt in op het eerste gezicht veel op een stadsfiets en een cross hybride fiets. Het grote verschil is alleen dat trekking hybride fietsen van tevoren al uitgerust is met verschillende accessoires. Daarnaast is de trekking hybride fiets altijd voorzien van een derailleurversnelling, zodat je genoeg bereik hebt als je op pad gaat.

Deze fiets is over het algemeen een stuk lichter dan een stadsfiets, wat het fijner maakt om lange stukken te fietsen. Elke kilo minder merk je toch. De trekking hybride fiets is enorm geschikt voor de fietser die zowel een fiets wil gebruiken voor de dagelijkse dingen als veel bagage wil meenemen voor lange tochten en fietsvakanties.

Kenmerken trekking hybride fiets

 • Voorzien van accessoires zoals spatbord, verlichting en een slot
 • Een derailleurversnelling voor groot bereik
 • Een stuk lichter dan een stadsfiets
 • Geschikt voor lange ritten en fietsvakanties

Urban hybride fiets

Tenslotte hebben we de urban hybride fiets. Deze hybride fiets zijn vooral te herkennen aan hun moderne design. De Urban hybride fiets is een stadsfiets in een moderne uitvoering. Deze fiets is voorzien van hoogwaardige onderdelen en is vaak erg licht. Hierdoor is er een goede balans tussen snelheid en comfort.

Een urban hybride fiets is uitgerust met een vaste voorvork en schijfremmen voor goede remprestaties. Daarnaast worden deze hybride fietsen zowel met derailleurversnellingen als naafversnellingen uitgerust. En tenslotte worden de urban hybride fietsen ook vaak uitgerust met riemaandrijving wat erg weinig onderhoud vereist.

Deze fiets is enorm geschikt voor de stadse fietser die houdt van een moderne stadsfiets die weinig onderhoud vereist.

Kenmerken urban hybride fiets

 • Moderne look
 • Relatief licht
 • Vast voorvork
 • Zowel uitgerust met derailleurversnelling als naafversnelling
 • Ook uitgerust met riemaandrijving

Voordelen van een hybride fiets

Het grootste voordeel van een hybride fiets is flexibiliteit. Met een hybride fiets heb je zowel de voordelen van een stadsfiets als die van een mountainbike of racefiets. Dit maakt het mogelijk om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer en voor andere doeleinden zoals lange tochten of bospaden.

Al deze flexibiliteit is ook gelijk het grootste nadeel van een hybride fiets. Doordat de fiets bijna alles kan is het eigenlijk nergens heel erg goed in. Wanneer jij serieus wil gaan mountainbiken of wielrennen, kan je beter geen hybride fiets aanschaffen. Maar ben jij een rijder die eens in de zoveel tijd wat meer uitdaging zoekt? Dan is een hybride fiets voor jou.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een hybride fiets?

Een hybride fiets is een mix tussen een stadsfiets en een sportieve fiets zoals een mountainbike of racefiets. Dit maakt hybride fietsen erg flexibel. Integenstelling tot een elektrische fiets zijn hybride fietsen niet uitgerust met een elektrische motor.

Vaak maken mensen de fout met de vergelijking van hybride auto’s en elektrische auto’s, waarbij een hybride zowel kan rijden op een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Dit is bij een hybride fiets dus niet het geval.

Merken hybride fiets

Er zijn veel verschillende fietsmerken die een hybride fiets aanbieden. Een hybride fiets is namelijk een mix tussen stadsfietsen en sportieve fietsen, wat betekent dat zowel sportieve merken als de meer traditionele merken een hybride fiets aanbieden. Hierbeneden heb ik daarom de verschillende merken voor je op een rij gezet:

 • Batavus
 • Bulls
 • Cube
 • Gazelle
 • Giant
 • Koga
 • Mensa
 • Merida
 • Scott
 • Sparta
 • Specialized
 • Stevens

Waar moeten we op letten bij het kopen van een hybride fiets?

Wanneer je een hybride fiets wil gaan aanschaffen is het belangrijk dat je een goede keuze maakt waar je achteraf geen spijt van gaat krijgen. Om je op weg te helpen heb ik hierbeneden de verschillende factoren waar je op moet letten bij het kopen van een hybride fiets.

Type hybride fiets

Ten eerste is het belangrijk dat je een goede keuze maakt welke hybride fiets het beste bij jouw past. Afhankelijk van het doeleinde past het ene type hybride fiets beter bij jou dan de ander. Eerder in dit artikel heb ik precies elk type hybride fiets voor je uitgelegd.

Het gewicht

Verder is het gewicht van de fiets ook erg belangrijk. Hoe zwaarder de fiets is des te minder sportief de fiets aanvoelt. Elke kilo minder op de fiets maakt de fiets lichter trappen. Let hier daarom goed op door bijvoorbeeld te kijken naar het framemateriaal.

Versnellingen

Ook is het belangrijk om naar de versnellingen te kijken bij het aanschaffen van een hybride fiets. Ten eerste moet je de keuze maken tussen een derailleurversnelling en een naafversnelling. Over het algemeen heeft een derailleurversnelling een groter bereik, maar vereist ook meer onderhoud dan een naafversnelling.

Verstelbaarheid

Daarnaast is de verstelbaarheid van de fiets ook van belang. Om comfortabel te kunnen fietsen is het belangrijk dat je zowel het zadel als het stuur op de meest comfortabele manier kan afstellen.

Elektrisch of niet?

Natuurlijk moet je ook de keuze maken of je wel of geen elektrische motor op je fiets wil. Een elektrische fiets is handig, maar het heeft natuurlijk ook een prijskaartje. Daarnaast raak je ook de uitdaging kwijt met een elektrische fiets.

Framemaat

Verder is de juiste framemaat van je hybride fiets misschien wel een van de belangrijkste dingen. Wanneer je niet de juiste framemaat hebt, zal je rijplezier erg afnemen. Een te grote fiets voelt lomp aan en een te kleine fiets is erg oncomfortabel.

Stadsvriendelijk

Tenslotte is het belangrijk dat je fiets stadsvriendelijk is. Een fiets is stadsvriendelijk wanneer hij voorzien is van accessoires zoals spatborden, fietsverlichting en een fietsslot.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *