Shimano nexus 3 afstellen

De Shimano Nexus 3 is het meest populaire versnellingssysteem voor alle stadsfietsen en tourfietsen. De nexus 3 is namelijk erg betrouwbaar, goedkoop en hij gaat lang mee. Toch kan het zo zijn dat na verloop van tijd de versnelling opnieuw afgesteld moet worden. Hiervoor hoef je helemaal niet naar de fietsenmaker. In dit artikel leg ik je precies uit hoe jij de Shimano nexus 3 afstelt.

shimano-nexus-3-afstellen-fietsportaal

Wanneer nexus 3 afstellen?

De nexus 3 versnelling moet je opnieuw afstellen wanneer je tijdens het fietsen automatisch van versnelling wisselt of wanneer je versnelling schiet of zelfs niet eens meer kan wisselen van versnelling. De meest voorkomende reden waardoor de versnelling opnieuw afgesteld moet worden is doordat de versnellingskabel na verloop van tijd uitrekt.

Waar op letten voor het afstellen?

Voordat je gaat beginnen met het afstellen van je nexus 3 is het verstandig om een aantal dingen te controleren. Hierdoor voorkom je dat je onnodig je versnelling gaat afstellen. Daarnaast heb je ook de kans dat je hierdoor enorm makkelijk je schakelproblemen oplost.

Schakelpen

Ten eerste is het verstandig om de schakelpen te controleren. Je kan de schakelpen controleren door de schakelbox bij het wiel los te draaien en deze los te halen. Je ziet nu een pen uit de naaf steken. Je kan de schakelpen er nu uithalen en controleren of deze nog recht is. Het is namelijk mogelijk dat de schakelpen verbogen is en je hierdoor niet meer goed kan schakelen.

schakelpen-fietsportaal
Schakelpen

Gele ring achter wielmoer

Daarnaast is het ook belangrijk om altijd de borgring bij de wielmoer te controleren voordat je begint met het afstellen van de Shimano nexus 3. Het kan namelijk zijn dat de borgring niet goed zit of dat hij volledig mist. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om deze weer op de juiste plaats te zetten. Hierna kan je beginnen met het afstellen van de nexus 3.

shimano-borgring-fietsportaal
3 Shimano borgring

Nexus 3 afstellen

Het afstellen van de Shimano nexus 3 is enorm makkelijk. Dit is de grootste reden waarom het niet nodig is om je fiets naar de fietsenmaker te brengen wanneer je deze wil afstellen. Hierbeneden heb ik de benodigdheden en stappen voor je op een rij gezet.

Wat heb je nodig?

 • Steeksleutel 10
 • Je handen
 1. Schakel naar de tweede versnelling
 2. Controleer het gele streepje bij versnellingsbox
 3. Draai het moertje los
 4. Stel de stelschroef af
 5. Controleer of het gele streepje tussen de lijnen zit
 6. Draai nu het moertje weer vast

Schakel naar de tweede versnelling

Om de nexus 3 af te stellen begin je door de versnelling in de tweede versnelling te zetten.

Controleer het gele streepje bij versnellingsbox

Vervolgens ga je naar de versnellingsbox en controleer je of het gele streepje tussen de twee witte lijnen staat. Wanneer dit niet het geval is weet je dat de naaf opnieuw afgesteld moet worden.

shimano-nexus-3-versnellingsbox-fietsportaal

Draai het moertje los

Vervolgens draai je bij de versnellingsbox met een steeksleutel 10 het moertje los. Dit lukt meestal ook met de hand.

Stel de stelschroef af

Je kan nu met de hand aan de stelschroef draaien. Draai de stelschroef naar buiten totdat het gele streepje in het midden van de gele lijnen staat.

Controleer of het gele streepje tussen de lijnen zit

Draai nu het moertje weer vast

Je kan nu het moertje weer vastdraaien. Je hebt nu je Shimano nexus 3 weer goed afgesteld.

Waarom nexus 3 gebruiken?

De reden dat de nexus 3 zo populair is komt voornamelijk doordat de nexus 3 enorm lang meegaat en goedkoop is. Daarentegen heeft de nexus 3 niet alleen maar voordelen. Het grootste nadeel is dat er maar 3 versnellingen zijn, wat zorgt voor een klein bereik en relatief grote stappen tussen elke versnelling.

Voordelen nexus 3

 • Goedkoop
 • Efficiënt
 • Makkelijk te gebruiken

Nadelen nexus 3

 • Relatief klein bereik
 • Grote stappen per versnelling
Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *