Slapende handen en voeten tijdens het fietsen

Slapende handen en voeten tijdens het fietsen is een veelvoorkomend probleem. Je handen of voeten beginnen te tintelen en dit maakt het fietsen erg oncomfortabel. Gelukkig is dit probleem met een aantal aanpassingen gemakkelijk op te lossen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de oorzaken en oplossingen van slapende handen en voeten tijdens het fietsen.

slapende-handen-en-voeten-tijdens-

Hoe ontstaan slapende handen en voeten tijdens het fietsen?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je handen en voeten kunnen gaan slapen tijdens het fietsen. De reden dat je een slapend gevoel in je handen op voeten krijgt, is doordat een zenuw afgekneld wordt. Dit komt meestal door een te hoge druk op de zenuwen. Door enkele van de hierbeneden genoemde maatregelen te nemen kan je een te hoge zenuwdruk verhelpen.

Slapende handen voorkomen

Hierbeneden heb ik de verschillende maatregelen die je kan nemen om slapende handen te voorkomen voor je op een rijg gezet:

Buig je armen licht

Ten eerste is het belangrijk om je armen altijd licht gebogen te houden. Wanneer je je armen gestrekt houdt, komt er veel meer druk op je handen doordat je armen de kracht minder absorberen. Door je armen licht gebogen te houden vangt je lichaam een groot gedeelte van de klappen op, wat voor minder zenuwdruk in de handen zorgt.

Gebruik een dubbel of extra dik stuurlint

Een andere manier om de druk op je handen te verminderen is om een dubbel of extra dik stuurlint te gebruiken. Wanneer je een mountainbike hebt kan je ook kiezen voor extra zachte handvatten. Een zachter of dikker handvat zorgt namelijk voor meer absorbering van de klappen.

Draag handschoenen

Verder kan je ook gebruik maken van goede fietshandschoenen die voorzien zijn van gelpadding. Gelpadding in de handschoenen zorgt ervoor dat de impact beter geabsorbeerd wordt. Dit vermindert de kans op slapende handen tijdens het fietsen. In dit artikel vind je de beste fietshandschoenen.

Gebruik bredere banden

Een andere manier om slapende te voorkomen is door bredere banden op je fiets te monteren. Bredere banden kan je namelijk op een lagere bandenspanning hebben wat voor meer comfort zorgt tijdens het rijden. In dit artikel vind je de juiste bandbreedte voor jou.

Bouw de tijd op je fiets langzaam op

Het hebben van slapende handen tijdens het rijden is iets wat vooral voorkomt bij beginnende rijders. Wanneer je net begonnen bent wil je vaak te snel te lang rijden. Het hebben van slapende handen komt vooral doordat je handen niet gewend zijn zolang in deze positie te zijn. Bouw daarom langzaam de tijd dat je op de fiets zit op zodat je lichaam kan wennen aan de houding.

Verleg je handen

Een andere manier om slapende handen te voorkomen tijdens het fietsen is door simpelweg je handen eens in de zoveel tijd te verleggen. Door je handen regelmatig van positie te veranderen zorg je ervoor dat je niet langdurig teveel druk op je zenuwen zet.

Juiste zithouding

Een van de meest voorkomende redenen dat je slapende handen tijdens het fietsen hebt is door een verkeerde zithouding. Wanneer je de verkeerde houding hebt tijdens het rijden wordt de druk op je handen groter, omdat het gewicht van je lichaam teveel op je handen drukt.

Zadel naar achter schuiven

Verder kan je ook het zadel naar achter schuiven, hierdoor verschuift het gewicht van je handen meer naar je zitbeenderen.

Ergonomische handvatten

Een paar goede ergonomische handvatten op je fiets kan enorm veel verschil maken bij het voorkomen van slapende handen tijdens het fietsen. Verkeerde handvatten kan voor veel druk op een aantal zenuwen zorgen. Door de juiste handvatten te hebben is dit makkelijk te voorkomen.

Stuur smaller maken

Een veel voorkomende reden voor slapende handen tijdens het fietsen is door een te breed stuur te hebben. Veel fabrikanten leveren namelijk de sturen van de fiets erg breed. Deze horen na het aanschaffen van de fiets op maakt gemaakt te worden. Alleen veel mensen doen dit niet. Dit kan niet alleen voor teveel druk in je handen zorgen, maar ook in je polsen. In dit artikel vertel ik je precies hoe breed je stuur moet zijn.

Stuur hoger zetten

Tenslotte kan je slapende handen voorkomen door het stuur hoger te zetten. Een hoger stuur zorgt voor een minder diepe zithouding wat de druk op je handen verminderd. Dit maakt de kans op slapende handen tijdens het fietsen een stuk kleiner.

Slapende voeten voorkomen

Naast het hebben van slapende handen tijdens het fietsen, komt het ook vaak voor om slapende voeten te krijgen tijdens het fietsen. Hierbeneden heb ik de maatregelen om slapende voeten te voorkomen voor je op een rij gezet:

Verkeerde schoenen

De meest voorkomende reden dat je slapende voeten krijgt tijdens het fietsen is doordat de fietsschoenen niet goed zijn. Zowel de maat als de breedte van de schoenen zijn enorm belangrijk bij het kiezen van de juiste fietsschoenen. Wanneer je niet de juiste maat hebt kan dit voor druk op de zenuwen zorgen, waardoor je slapende voeten krijgt.

Slecht afgestelde schoenplaatjes

Een andere reden waardoor je slapende voeten tijdens het fietsen kan krijgen is door slecht afgestelde schoenplaatjes. Schoenplaatjes gebruik je bij klikpedalen en zorgen ervoor dat je aan je trapper blijft zitten. Wanneer dit niet goed afgesteld is kan dat zorgen voor extra druk op je voeten, waardoor je slapende voeten krijgt.

Voetafwijking

Ook kan je slapende voeten krijgen door een voetafwijking. Elke voet is anders en je kan zelfs grote verschillen hebben tussen je linker en rechtervoet. Wanneer je een voetafwijking hebt kan dit de oorzaak zijn van slapende voeten tijdens het fietsen.

Opgezette voeten

Verder kan je ook slapende voeten krijgen tijdens het fietsen doordat je voeten gaan opzetten tijdens het rijden. Wanneer je het erg warm krijgt tijdens het fietsen kan dit ervoor zorgen dat je voeten gaan opzetten, waardoor je schoenen veel te strak gaan zitten. Dit kan de reden zijn waarom jij slapende voeten tijdens het fietsen krijgt.

Verkeerde zithouding

Tenslotte kan een verkeerde zithouding zorgen voor slapende voeten tijdens het fietsen. Wanneer jij voor een lange periode verkeerd op je fiets zit kan dit zorgen voor extra druk op je voeten. Dit kan ervoor zorgen dat je na een tijdje last krijgt van slapende voeten.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *