welke bandbreedte mtb?

De juiste bandbreedte voor je mountainbike is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste band. Wanneer op zoek gaat naar een nieuwe mountainbike band kom je er al snel achter dat er veel verschillende maten te verkrijgen zijn. Alleen welke bandbreedte heb jij nodig in welke situatie? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

welke-bandbreedte-mtb-fietsportaal

Verschillende mountainbike bandbreedtes

Er zijn veel verschillende mountainbike bandbreedtes beschikbaar. Dit kan voor veel rijders erg verwarrend zijn. Daarom heb ik hierbeneden de verschillende bandbreedtes op een rij gezet, zodat jij weet wanneer je welke bandbreedte nodig hebt.

2.0-2.3 Inch (50 mm -58 mm): cross-country mountainbike

De 2.0 tot 2.3 inch (50 mm tot 58 mm) mountainbike banden zijn de smalste mountainbike banden. Deze type banden staan vooral bekend om hun relatief lage rolweerstand. Een smallere band heeft namelijk een kleiner rij oppervlak waardoor je minder weerstand hebt. Daarentegen is dit ook gelijk het grootste nadeel van deze band. Je hebt namelijk een stuk minder grip. Daarom wordt deze bandbreedte vooral gebruikt voor cross-country mountainbikes.

2.2-2.4 Inch (54 mm -62 mm): Trail, Enduro en Downhill mountainbike

De 2.2 tot 2.4 inch (54 mm tot 62 mm) mountainbike banden is de meest populaire bandbreedte voor mountainbikes. Deze bandbreedte heeft de beste balans tussen grip en snelheid. Hierdoor wordt deze bandbreedte gebruikt voor zowel Trail en Enduro mountainbikes als Downhill mountainbikes. Dankzij de bredere band is het ook mogelijk om op een lagere bandenspanning te rijden, wat voor nog meer grip op het ruige terrein zorgt.

2.8-3.0 Inch (70 mm -80 mm): Enduro, Sneeuw

De 2.8 tot 3.0 inch (70 mm tot 80 mm) mountainbike banden worden gezien als de meest brede banden die je op een mountainbike kan monteren. Deze bandbreedte wordt alleen gebruikt door enkele Enduro rijders en mensen die regelmatig door de sneeuw rijden. Het is belangrijk om een zo breed mogelijke mountainbike band te hebben wanneer je door de sneeuw fietst, omdat dit het beste het gewicht kan verdelen.

3.8-5.2 Inch (100 mm -135 mm): Fatbike, Zand, Sneeuw

Tenslotte hebben we de 3.8 tot 5.2 inch (100 mm tot 135 mm) mountainbike banden. De bandbreedte zal je alleen vinden op fatbikes. Fatbikes zijn eigenlijk mountainbikes op steroïden. Je kan fatbikes gemakkelijk herkennen door hun grote en brede banden. Door de breedte van de band kan je met een fatbike op een enorm lage bandenspanning fietsen, wat het ideaal maakt om door de sneeuw en over het stand te fietsen.

Waarom zou je een bredere band gebruiken?

De afgelopen jaren zijn mountainbike banden steeds breder geworden en voor een goede reden. Er zitten veel voordelen aan een bredere band. Ten eerste heb je meer grip door het grotere contact oppervlak en je kan op een lagere bandenspanning rijden. In onze mountainbike bandenspanning calculator kan je gemakkelijk zien wat de invloed is van een bredere band.

De juiste mountainbike band

Het hebben van de juiste mountainbike bandbreedte is belangrijk wanneer je een nieuwe mountainbike band gaat aanschaffen. De bandbreedte heeft namelijk veel effect op de rijeigenschappen van de band. Naast de bandbreedte zijn er ook veel andere factoren die de eigenschappen van een mtb band beïnvloeden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over mountainbike banden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van mtb bandbreedte?

Wanneer je van plan bent om een nieuwe mountainbike band aan te schaffen zijn er verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste bandbreedte. Hierbeneden heb ik de verschillende factoren voor je op een rij gezet.

De velgbreedte

Ten eerste moet je rekening houden met de breedte van je velg. Het is niet mogelijk om elke bandbreedte op dezelfde velg te monteren. Een te brede band op een te smalle velg kan ervoor zorgen dat de band van de velg rolt tijdens het fietsen. Controleer daarom altijd of je velg breed genoeg is voor de bandbreedte.

In dit artikel vind je de juiste mountainbike wielset voor jou.

Inbouwruimte bij voorvork en achterbrug

Ten tweede is het ook belangrijk dat je een bandbreedte uitkiest die past op je mountainbike. Niet elke voorvork en achterbrug is groot genoeg voor alle bandbreedtes. Bij het controleren of de band tussen de voorvork en achterbrug past, is het verstandig om hier een minimale marge te hebben tussen de 5 en 10 mm. Tijdens het fietsen kan de band namelijk licht buigen en kan er vuil zitten op de band.

Soort mountainbike

Welke bandbreedte jij nodig hebt, hangt voor een groot gedeelte af van het soort mountainbike dat je hebt. Een cross-country mountainbike heeft een andere bandbreedte nodig dat een fatbike. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer grip je nodig hebt, des te breder de band moet zijn. En hoe sneller je wil, des te smaller de band moet zijn.

Ondergrond

Tenslotte bepaalt de ondergrond waarop je gaat fietsen ook welke bandbreedte het beste bij jou past. Een losse ondergrond vereist meer grip dat droge bospaden. Tijdens het mountainbiken kan je veel verschillende ondergronden tegenkomen. Kies daarom een bandbreedte die over het algemeen het beste bij jouw rijstijl past en de ondergrond die je het meest tegenkomt.

Mtb bandbreedte FAQ

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste mountainbike bandbreedte zul misschien wel een van de beneden genoemde vragen aan jezelf stellen.

Is een bredere band beter?

Over het algemeen is een bredere band beter. Hoe breder een fietsband is, des te meer grip jij hebt tijdens het rijden en je kan op een lagere bandenspanning rijden. Daarentegen heb je met bredere banden ook een hogere rolweerstand. Dit maakt het zwaarder om langer op hoge snelheid te fietsen.

Welke bandbreedte bij jou past, hangt voor het grootste gedeelte af van de discipline waarin je mountainbiked. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe extremer je gaat rijden, des te breder de banden moeten zijn.

Welke bandbreedte gebruiken profs?

De meeste profs gebruiken tijdens het mountainbiken een bandbreedte van 28 mm. De reden hiervoor is dat deze bandbreedte de optimale balans heeft tussen grip en snelheid. Als prof draait alles natuurlijk om snelheid en zoveel mogelijk controle houden tijdens het rijden. Daarom kiezen sommige profs voor een nog bredere voorband.

Welke mtb band past op mijn velg?

De beste vuistregel voor welke mountainbike band op jouw velg past, is dat de binnendiameter van je band gelijk moet zijn aan de buitendiameter van de velg. Dit zorgt ervoor dat de kans dat jouw band tijdens het fietsen van je velg komt zo klein mogelijk is. Daarnaast staat bij de velg en band vaak aangegeven welke maten passen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *