Gemakkelijk je racefiets schoonmaken

Het schoonhouden van je racefiets is erg belangrijk. Door je racefiets schoon te houden ziet de fiets er niet alleen een stuk mooier uit, maar je verlengt ook de levensduur van de racefiets. Toch kan het schoonmaken van je racefiets gezien worden als een vervelende klus die lang duurt. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij gemakkelijk je racefiets kan schoonmaken.

gemakkelijk-je-racefiets-schoonmaken-fietsportaal

Wat heb je nodig?

Voordat je gaat beginnen met het schoonmaken van de racefiets is het belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt. Met het juiste materiaal gaat het niet alleen veel sneller, maar je krijgt ook een beter eindresultaat. Daarom heb ik hierbeneden alles wat je nodig hebt voor je op een rij gezet.

  • Emmer met water
  • Zeep
  • Borstels of een spons
  • Droogdoek
  • Smeermiddel of ketting wax

Spuit je racefiets af met water

De eerste stap om je racefiets schoon te maken is door de hele fiets af te spoelen met water. Doe dit alleen met een emmer water of een tuinslang waar een lage druk op staat. Een hogedrukspuit moet je absoluut niet gebruiken, omdat de hoge druk ervoor zorgt dat het smeermiddel uit de lagers van je fiets wordt geblazen.

Het is belangrijk om je racefiets van tevoren af te spoelen met water, omdat dit ervoor zorgt dat het grootste gedeelte van het vuil al van de fiets is, wat je straks tijd bespaart.

Schrob je racefiets in met zeep

Vervolgens schrob je de hele racefiets in met zeep. Wat voor zeep je gebruik maakt over het algemeen niet uit. Je kan zowel speciale fiets zeep als gewone afwas zeep gebruiken. Het belangrijkste is dat je erg secuur bent in het goed schrobben van alle kleine plekjes. Hoe beter je dit doet des te beter het resultaat zal zijn.

Je kan bij dit proces zowel gebruik maken van een spons als borstels. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker bij alle kleine hoekjes kan waar vuil op zit.

Spoel de racefiets weer af

Nu je de hele racefiets goed hebt geschrobd kan je de racefiets weer afspoelen met water. Je kan nu ook controleren of je alles goed schoongemaakt hebt. Wanneer dit niet het geval is schrob je deze plekken weer in met zeep totdat het schoon is.

Maak de banden en velgen schoon

Verder is het ook verstandig om de banden en velgen van de fiets goed schoon te maken. De velgen en banden zijn de onderdelen die het meeste vuil op zich krijgen tijdens het rijden. Dit maakt zorgt ervoor dat je racefiets er extra schoon uitziet wanneer je de banden en velgen van je racefiets goed schoonmaakt.

Wanneer jouw racefiets gebruik maakt van remblokjes is het verstandig om de remrand op de velg extra goed schoon te maken voor de optimale remprestaties. Over tijd kan de slijtage van het remblokje er namelijk voor zorgen dat remrand gladder wordt en er dus minder weerstand ontstaat.

Wrijf je racefiets droog

Nadat je de racefiets hebt afgespoeld met water is het verstandig om de racefiets de drogen met een droogdoek (bijvoorbeeld een microvezel doek). De reden hiervoor is dat wanneer het water op je racefiets opdroogt er vlekken en strepen ontstaan. Dit komt doordat er in kraanwater kalk zit wat op de fiets blijft zitten.

Door je racefiets droog te maken met een droogdoek voorkom je dit en weet je zeker dat je het beste resultaat krijgt.

Smeer je fietsketting opnieuw in

Tenslotte is het belangrijk dat je jouw fietsketting opnieuw smeert. Tijdens het schoonmaken kan het smeermiddel van de ketting gaan. Daarnaast zorgt een schone fietsketting niet alleen voor betere schakelprestaties, maar het verlengt ook de levensduur van de fietsketting en tandwielen.

In het smeermiddel blijft namelijk vuil zitten, wat als een soort schuurpapier werkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig je ketting schoon te maken en opnieuw te smeren. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hoe jij je fietsketting kan schoonmaken en smeren.

Hoe blijft je racefiets schoner?

Nu je weet hoe je gemakkelijk en goed je racefiets kan schoonmaken is het ook belangrijk om te weten hoe je racefiets langer schoon blijft. Je wil natuurlijk zolang mogelijk plezier kunnen hebben van de wasbeurt. De beste manier om je racefiets zo lang mogelijk schoon te houden is door na elke rit snel je racefiets af te spoelen met water.

Vlak na het einde van de rit is alle viezigheid nog niet volledig uitgehard, waardoor het een stuk makkelijk van je racefiets gaat. Door dit altijd te doen zorg je ervoor dat je veel minder vaak je racefiets grondig hoeft schoon te maken.

Daarnaast kan je jouw racefiets ook een stuk schoner houden door alleen in goede weersomstandigheden te rijden. Op mooie droge dagen licht er veel minder viezigheid op de weg en heb je geen last van water dat constant omhoog spat tijdens het fietsen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *