Gemakkelijk je mountainbike schoonmaken

Het goed schoonhouden van je mountainbike is erg belangrijk. Niet alleen ziet een schone mountainbike er veel beter uit, maar de levensduur van je mountainbike is ook langer. Toch is het regelmatig schoonmaken voor veel rijders een beste klus. Om dit makkelijker te maken vertel ik jou in dit artikel precies hoe jij je mountainbike kan schoonmaken.

gemakkelijk-je-mountainbike-schoonmaken-fietsportaal

Wat heb je nodig?

De eerste stap bij het schoonmaken van je mountainbike is de voorbereiding. Het hebben van het juiste gereedschap is enorm belangrijk bij het schoonmaken van je mountainbike. Hierbeneden heb ik alles wat je nodig hebt voor je op een rij gezet.

  • Emmer water
  • Schoonmaakmiddel
  • Borstels
  • Droogdoek
  • Smeermiddel

Spuit je mountainbike af met water

Voordat je begint met het schoonmaken van je mountainbike is het belangrijk om je mountainbike af te spoelen met water. Dit kan je het beste doen met een tuinslang of waterslang waarop een lage druk staat. Het gebruik van een hogedrukspuit bij het afspoelen van je mountainbike is zeker niet aan te raden, omdat dit al het smeermiddel uit de lagers van je mountainbike haalt.

Het afspuiten van je mountainbike is een belangrijke stap omdat je gemakkelijk het gros van de viezigheid van de mountainbike kan halen. Je wil voordat je begint met het schrobben van je mountainbike dat het de grote stukken modder en zand verwijderd zijn.

Schrob de mountainbike in met zeep

De tweede stap bij het schoonmaken van je mountainbike is om de hele mountainbike goed in te schrobben met zeep en te schrobben met een borstel of spons. Door dit grondig te doen kan je met behulp van het zeep zelfs de kleinste hoekjes van je mountainbike schoonmaken.

Wanneer je de mountainbike gaat schrobben is het verstandig om van boven naar beneden te werken om het beste resultaat te krijgen.

Spuit de mountainbike weer af

Vervolgens spuit je de hele mountainbike weer af met kraanwater. Je spoelt nu al het zeep van de mountainbike af en controleert daarna of al het vuil van de fiets is. Schrob de plekken die nog niet helemaal schoon zijn weer in met zeep en herhaal dit proces tot alles schoon is.

Maak de banden schoon

Om het beste resultaat te krijgen is het ook verstandig om de banden van je mountainbike schoon te maken. De banden hebben het meest te verduren van de mountainbike en zullen door het agressieve profiel veel viezigheid meenemen. Door de banden en velg goed af te spuiten en eventueel te schrobben met zeep zorg je ervoor dat de hele fiets een schone look heeft.

Wrijf de mountainbike droog

Je kan nu de hele fiets droog maken met een droogdoek. Je denkt misschien, waarom kan ik de mountainbike niet gewoon laten drogen? Dit kan zeker wel, maar je zal hierdoor geen mooi eindresultaat krijgen. Er ontstaan namelijk vlekken en strepen door het kalk dat in het water zit.

Door je mountainbike af te drogen met een goede doek (bijvoorbeeld een microvezel doek) voorkom je de vlekken op het frame en zal je mountainbike weer mooi glimmen.

Ontvet en smeer de fietsketting

Tenslotte is het ook verstandig om de fietsketting van je mountainbike opnieuw te smeren. Niet alleen fietst je mountainbike hierdoor beter, maar je verlengt ook de levensduur van zowel de fietsketting als de tandwielen. Een vieze ketting werkt namelijk als schuurpapier op je onderdelen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij een fietsketting kan schoonmaken en smeren.

Tips om je mountainbike schoner te houden

Nu je weet hoe je jouw mountainbike goed kan schoonmaken is het handig om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat je dit minder vaak hoeft te doen. Dit scheelt je veel tijd en maakt de klus minder vervelend wanneer je het moet doen. Om je te helpen heb ik hierbeneden een aantal tips op een rij gezet om je mountainbike schoner te houden.

Spoel de mountainbike na elke rit direct af

De meest belangrijke tip om je mountainbike schoner te houden is door de mountainbike altijd direct na het rijden af te spoelen met water. Dit moet direct na het rijden, omdat alle viezigheid en modder nog niet volledig opgedroogd zijn. Dit maakt het veel makkelijker om bijna alle viezigheid te verwijderen met een tuinslang. Daarnaast blijft de plek waar je je mountainbike opslaat ook een stuk netter.

Maak de mountainbike regelmatig grondig schoon

De tweede tip om je mountainbike over het algemeen een stuk schoner te houden is door regelmatig een grondige schoonmaak te doen. Door dit regelmatig te doen hou je de mountainbike een stuk schoner wanneer je de vorige tip gebruikt.

Rij in goede weersomstandigheden

De laatste tip is dat je mountainbike een stuk schoner blijft wanneer je alleen in goede weersomstandigheden rijdt. Voor veel rijders is het rijden door de modder juist het leukste, maar dit zorgt er ook voor dat je je mountainbike vaak moet schoonmaken. Door in droge omstandigheden te rijden blijft er veel minder viezigheid aan je mountainbike vastzitten en blijft hij dus schoner.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *