Kan je fietsen met een kapotte spaak?

Je bent aan het fietsen en je merkt dat je een kapotte of losse spaak hebt. Dit is erg vervelend en je weet niet precies wat je nu moet doen. Je wil namelijk niet dat er een grote slag in het wiel ontstaat. Maar kan je wel of niet doorfietsen met een kapotte spaak? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

kan-je-fietsen-met-een-kapotte-spaak-fietsportaal

Kan je doorfietsen met een kapotte spaak?

Kan je doorfietsen met een kapotte spaak? Het antwoord hierop is ja, maar het is niet verstandig om voor een lange periode door te fietsen met een kapotte spaak. Over tijd kan er namelijk een slag in het wiel ontstaan, wat voor meer schade en reparaties zorgt.

Vaak zien mensen een losse spaak als een kapotte spaak. De spaken in je wiel kan je namelijk strakker of losser draaien. Door trillingen kunnen een aantal van deze spaken na verloop van tijd losraken. Door gebruik te maken van een spaakspanner kan je gemakkelijk de spaken weer op spanning brengen.

Wanneer de spaak daadwerkelijk afgebroken is moet deze wel vervangen worden.

Zelf spaak repareren

Het zelf repareren van een spaak kan je redelijk wat geld besparen. Wanneer je een beetje handig en het basisgereedschap hebt is het zelf repareren van een spaak niet heel lastig. Het is wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet nemen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij zelf een spaak repareert.

Wat kost het repareren van een spaak?

De kosten van een spaak repareren hangt voor het grootste gedeelte af of je het laat doen bij de fietsenmaker of dat je het zelf doet. Wanneer je een spaak laat repareren bij de fietsenmaker zal dit tussen de 15 en 25 euro kosten. Wanneer je de spaak zelf repareert, zal dit rond de 5 euro kosten voor het materiaal.

Slag uit het wiel halen

Door het hebben van een kapotte spaak of losse spaken kan er een slag in je wiel komen. Dit is erg vervelend omdat je niet alleen minder comfortabel fietst, maar het ook nog een schade aan je fiets aanbrengt. Je remmen gaan bijvoorbeeld aanlopen of de slag in het wiel wordt zo erg dat het niet meer te repareren valt. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij een slag uit je wiel kan halen door je spaken op de juiste manier te spannen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *