Zo haal je een slag uit je wiel, stappenplan

Het is bijna elke rijder wel eens overkomen, je krijgt een slag in je wiel. Je merkt dit vaak tijdens het rijden doordat je fiets minder lekker rijdt. Het is verstandig om zo snel mogelijk het slag uit je wiel te halen voordat het zich doorontwikkelt tot grote schade. 

Je kan dit natuurlijk laten doen door de fietsenmaker, maar dit heeft kost ook weer extra. Je kan ook gewoon zelf de slag uit je wiel halen. Met het juiste gereedschap en een beetje kennis is dit zo gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het je minder kost en je weer wat nieuws heb geleerd! In dit artikel vertel ik je precies hoe jij een slag uit je wiel kan halen. 

zo-haal-je-een-slag-uit-het-wiel-fietsportaal

Soorten slagen in het wiel

Voordat we gaan beginnen met de slag uit het wiel te halen is het belangrijk om te weten wat voor slag je in je wiel hebt. Over het algemeen heb je twee verschillende soorten slagen in het wiel. De zijwaarste slag en de hoogteslag. 

Bij de zijwaartseslag voelt het alsof je constant heen en weer aan het zwieberen bent terwijl je bij een hoogteslag constant het gevoel hebt als of je over een steentje rijdt. De reden dat een slag in het wiel ontstaat komt doordat een van de spaken geknapt is of de spanning van de spaken is afgenomen. 

Hierdoor wordt de spanning over het wiel niet meer goed verdeeld waardoor hij kromgetrokken wordt en je een slag in het wiel krijgt. 

Slag uit het wiel halen

Wanneer je een slag uit je wil halen is het belangrijk dat je hier zowel het juiste materiaal als de correcte stappen volgt. Hierbeneden heb ik het voor je op een rij gezet:

Wat heb je nodig?

 • Wielrichter
 • Nippelsleutel of spaaknippelspanner
Onze keuze
nippelsleutel-fietsportaal

Nippelsleutel

 • Hoge kwaliteit
 • Universeel te gebruiken
 • Van het merk Topeak
 • Makkelijk te gebruiken

Stappenplan

 1. Haal het wiel uit je fiets en plaats in wielrichter
 2. Geef het wiel een goede zwaai
 3. Ontdek waar de slag in het wiel zit
 4. Draai aan de spaken om de slag eruit te halen
 5. Draai de spaken aan de kant waar de slag zit losser
 6. Draai de spaken aan de andere kant waar de slag zit strakker
 7. Herhaal dit proces tot de sla volledig is verdwenen
 8. De slag is uit het wiel wanneer je het wiel vrij in de wielrichter kan draaien

1. Haal het wiel uit je fiets en plaats in wielrichter

Haal het wiel uit de fiets en plaats het wiel in de wielrichter om te kunnen achterhalen waar precies het slag in het wiel zit. 

2. Geef het wiel een goede zwaai

Vervolgens geef je het wiel een flinke zwaai. Hierdoor zie je precies waar de slag zich bevindt in het wiel. 

3. Ontdek waar de slag in het wiel zit

Door te kijken waar de rubbertjes van de wielrichter tegen het wiel komen weet je waar de slag is. 

4. Draai aan de spaken om de slag eruit te halen

Om de slag uit het wiel te kunnen halen moet je op de plek waar het rubbertje het wiel raakt de spanning van de spaak hoger maken. De spanning van de spaak maak je hoger door met een nippelsleutel de spaak aan te draaien. 

5. Draai de spaken aan de kant waar de slag zit losser

Om de spaak losser te draaien moet je hem linksom draaien. (tegen de klok in)

6. Draai de spaken aan de andere kant waar de slag zit strakker

Om de spaak strakker te draaien moet je hem rechtsom draaien. (met de klok mee)

7. Herhaal dit proces tot de slag volledig is verdwenen

8. De slag is uit het wiel wanneer je het wiel vrij in de wielrichter kan draaien.

De slag is volledig uit het wiel wanneer je het wiel rond kan draaien zonder dat de rubbertjes van de wielrichter tegen het wiel aankomen. 

Hoogteslag uit het wiel halen

De stappen die hierboven besproken zijn om een slag uit het wiel te halen zijn bedoeld voor een zijwaartseslag, maar het is ook mogelijk om een hoogteslag uit het wiel te halen. Dit doe je eigenlijk op precies dezelfde manier als bij een zijwaartseslag. Je draait de spaken bij de hoogteslag wat strakker en de spaken daar tegenover wat losser. Hierdoor ontstaat er geen onnodige spanning in het wiel en blijft het in balans. 

Kosten slag uit je wiel halen

Wanneer je een slag uit het wiel moet halen heb je zowel een wielrichter als een spaakspanner nodig. Een prima wielrichter kan je krijgen voor iets meer dan 100 euro. Een spaakspanner heb je al voor ongeveer 10 euro. 

Alleen wanneer je jouw slag eruit laat halen door een fietsenmaker zijn de kosten volledig afhankelijk van hoe groot de slag in het wiel is. Een kleine slag kost minder tijd als een grote slag en zal dus minder duur zijn. 

Alternatieve wielrichter maken

Wat nu als je een slag in het wiel hebt, maar je heb t het budget niet om een wielrichter aan te schaffen. Je kan namelijk ook een alternatieve wielrichter zelf maken. Hierbeneden vertel ik je precies wat je moet doen.

Benodigdheden

 • Tiewrap
 • Kniptang
 • Afwasbare stift of wasco
 • montagestandaard of ophang haken

Hoe het werkt

De manier waarop je een wielrichter zelf kan maken is erg simpel. Je hangt de fiets op of monteert hem in de montagestandaard. Hierdoor kan je de wielen vrij rondbewegen. Vervolgens monteer je met de twiewrap een masco of stift aan het frame van de fiets zodat de punt net het wiel niet raakt. 

Nu kan je het wiel een goede draai geven en kijken op welke plekken de stift het wiel raakt. Op deze plekken zit er een slag in het wiel en moet je de spaakspanning aanpassen. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *