Oude tubeless sealant verwijderen, stappenplan

Je kent ze vast wel, tubeless banden. Tegenwoordig zijn tubeless banden de eerste keus als het gaat om de banden bij zowel mountainbikes, gravelbikes en racefietsen. Tubeless banden heeft namelijk verschillende voordelen. Dit komt voor het grootste gedeelte door de tubeless sealant die in de band wordt toegevoegd. In dit artikel vertel ik je precies hoe je de oude tubeless sealant uit je band kan verwijderen. 

oude-tubeless-sealant-verwijderen-stappenplan-fietsportaal

Wat is tubeless sealant?

Tubeless sealant ook wel vloeibare latex genoemd, is de vloeistof die je vindt in tubeless banden set-ups. Een tubeless band heeft zoals de naam al zegt geen binnenband. Dit betekent dat de buitenband met de velg een luchtdichte verbinding moet hebben. Dit is voor het grootste gedeelte redelijk te doen, maar elke kleine beschadiging kan dit verpesten. 

Hier komt de vloeibare latex te pas. De vloeibare latex zorgt ervoor dat alle kleine oneffenheden worden gedicht en je altijd een goede luchtdichte band hebt. Daarnaast zorgt de tubeless sealant er ook voor dat je band onderweg wordt gedicht wanneer je kleine lekken krijgt door scherpe objecten. 

Waarom oude sealant verwijderen?

Nu denk je vast bij jezelf: Ik heb toch sealant in mijn band waarom zou ik deze verwijderen? Het is verstandig om de sealant in je band ongeveer elke 6 maanden te vervangen. Over tijd verliest de sealant namelijk zijn vermogen om de lekken te dichten en droogt de sealant deels op. 

tubeless sealant luchtdicht fietsportaal

Wanneer je de sealant gaat vervangen is het niet lastig om de vloeibare latex te verwijderen. Alleen zoals je vast wel weet wanneer je eerder met tubeless banden hebt gewerkt blijft er altijd een gedeelte van de oude opgedroogde sealant achter op de band en het wiel.

Wanneer je dit niet verwijderd hoopt er over tijd steeds meer opgedroogde sealant op bij de fietsband en wielen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om dit te verwijderen. Hierbeneden vertel ik je precies hoe je dit kan doen. 

Hoe verwijder je oude tubeless sealant?

Het verwijderen van de oude tubeless sealant is geen lastige klus, maar het is wel een eigenaardig klusje wat soms voor wat frustratie kan zorgen. Hierbeneden heb ik de stappen en benodigdheden op een rij gezet:

Benodigdheden

 • Warm water met zeep
 • Oude spons
 • Een doek
 • Eventueel een plastic bandenlichter
 • Eventueel een kleine staalborstel

Stappenplan

 1. Hang de fiets op of zet de fiets op zijn kop
 2. Laat de lucht uit de band lopen
 3. Haal een kant van de band los en verwijder de vloeibare latex
 4. Haal nu ook de andere kant van de band eraf
 5. Gebruik het warme zeepwater met een spons of doek om de restanten te verwijderen
 6. Plaats nu de band weer op de fiets

1. Hang de fiets op of zet de fiets op zijn kop

Voordat je kan beginnen aan het verwijderen van de oude sealant is het belangrijk dat je de fiets stevig neerzet en de banden niet de grond aanraakt. Je kan dit doen met een montagestandaard of door gewoon de fiets op zijn kop te zetten. 

2. Laat de lucht uit de band lopen

Vervolgens is het belangrijk om de lucht uit de band te laten lopen. Hierdoor wordt het makkelijker om de band van het wiel te halen. 

3. Haal een kant van de band los en verwijder de vloeibare latex

Nu kan je een kant van de band loshalen van het wiel en de vloeibare latex uit het wiel laten lopen. Een groot gedeelte van de latex zal nog niet opgedroogd zijn en is daarom makkelijk de verwijderen. 

4. Haal nu ook de andere kant van de band eraf

Vervolgens kan je de volledige band van het wiel halen nu de vloeibare latex uit de band verwijderd is. 

5. Gebruik het warme zeepwater met een spons of doek om de restanten te verwijderen

Nu het wiel en de band los van elkaar zijn zie je waarschijnlijk de opgedroogde restanten van de vloeibare latex. Je kan deze latex vaak redelijk makkelijk verwijderen met warm zeepwater en een spons of doek. Mocht dit niet het geval zijn kan je altijd nog gebruik maken van een plastic bandenlichter. 

Ook zijn er verschillende mensen die gebruik maken van een kleine staalborstel om alles helemaal weg te krijgen. Dit werkt zeker goed, maar je loopt hier ook het risico mee dat je de banden of wielen beschadigd, wat natuurlijk zonde is. 

6. Plaats nu de band weer op de fiets

Nu alles weer schoon is, is het tijd om de band weer op fiets te zetten en nieuwe sealant toe te voegen. In dit artikel vertel ik je precies hoe je jouw tubeless band op je fiets kan plaatsen

Tubeless sealant van je frame en wielen verwijderen

Het grote voordeel van tubeless banden is natuurlijk dat de kans op lek rijden van je band tijdens het rijden enorm afneemt. Alleen kan dit je soms nog steeds overkomen. Hierdoor spuit soms de sealant van de band overal heen zoals op het frame en wielen van de fiets. 

Wanneer jouw dit overkomt, is het belangrijk om de sealant meteen van je fiets te halen, zodat het er nog redelijk makkelijk af kan. Hoe langer je het laat drogen des te moeilijker het wordt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *