Het upgraden van je mountainbike, het maakt niet uit of het nu je eerste of zoveelste mountainbike is. Vaak zijn er altijd wel dingen die je net wat anders had gewild. Dit gaat vaak over de wat kleinere keuzes die je hebt gemaakt bij het aanschaffen van de fiets zoals het type pedalen of welk stuur op de fiets gemonteerd is.
Alleen over tijd is het toch wel fijn om je mountainbike weer een boost te geven en het weer als een nieuwe fiets te laten voelen zonder het budget van een nieuwe fiets nodig te hebben. In dit artikel vertel ik je precies wat je moet doen om jouw mountainbike een upgrade te geven.
Waarom mountainbike upgraden?
Er zijn verschillende redenen waarom het upgraden van een mountainbike nuttig kan zijn. Ten eerste is het belangrijk om te kijken of het beter is om een compleet nieuwe mountainbike te kopen of om de huidige mountainbike te upgraden en updaten.
Hier kan je het best achter komen door goed te kijken naar waar jij jouw mountainbike voor wil gebruiken en/of dit goed kan met de huidige mountainbike die jij hebt. Stel jij doet voornamelijk aan downhill mountainbiken, maar bent zelf in het bezit van een hardtail. Dan is het waarschijnlijk verstandig om een full suspension mountainbike aan te schaffen. In dit artikel vertel ik alles over de beste mountainbikes per prijsklasse.
In dit niet van toepassing voor jou dan is het vaak mogelijk om met een aantal relatief simpele upgrades jouw huidige mountainbike een boost te geven. Hierdoor heb je toch het gevoel van een nieuwe verbeterde mountainbike zonder daadwerkelijk het budget hieraan uit te geven.
De beste mountainbike upgrades
Er zijn over het algemeen twee verschillende categorieën als het gaat om mountainbike upgrades. De eerste categorie is het upgraden van het rijcomfort en de tweede categorie is het upgraden van de rijprestaties. Hierbeneden hebben wij een mix van deze upgrades voor je op een rij gezet.
Het stuur
Een makkelijkste en meest bepalende upgrades is het plaatsen van een nieuw stuur en stuurpen. In de mountainbike wereld is er al aardig wat jaren een trend gaande waarin mountainbike sturen steeds breder worden. Met een breder stuur het je namelijk een stuk meer controle wanneer je aan het rijden bent. In dit artikel vertel ik je hoe breed je mtb stuur moet zijn.
Wanneer jij in het bezit bent van een mountainbike die al wat jaren oud is, kan het zijn dat het stuur wel een upgrade kan gebruiken. Naast het stuur is het ook belangrijk dat je hier de juiste stuurpen bij hebt. Een te lange stuurpen of te korte stuurpen kunnen namelijk zorgen voor een verkeerde zithouding. In dit artikel vertel ik je alles over het afstellen van je mountainbike stuur.
De banden
De banden zijn misschien wel een van de meest belangrijke onderdelen van je mountainbike. Het zijn namelijk de banden die als enige contact maken met de ondergrond waarop je rijdt. Hierdoor is het belangrijk dat je hier niet op bezuinigd. Er is een grote kans dat jij nog steeds rijdt op dezelfde banden waarmee de fiets geleverd is.
Dit zijn vaak goedkopere banden die niet perfect aansluiten bij de activiteiten die jij doet met jouw mountainbike. Het kan daarom erg veel verschil maken om een set mountainbike banden aan te schaffen die gemaakt zijn voor jouw situatie. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over mountainbike banden.
Dropperpost
Verder wordt het ook steeds populairder om een dropperpost te installeren op jouw mountainbike. Vaak worden dropperpost alleen geleverd bij de meest dure mountainbikes en moet je ze zelf aanschaffen bij de wat goedkopere modellen. Met een dropperpost is het heel makkelijk om tijdens het rijden de hoogte van het zadel aan te passen.
Hierdoor zit het zadel nooit in de weg tijdens het rijden. De dropperpost bestaat uit een simpele buis op luchtdruk waarmee met een druk op de knop het zadel hoger of lager kan. Een dropperpost is het meest populair bij mountainbikers die veel bergafwaarst rijden. Denk hierbij aan trail, enduro en downhill mountainbikes.
Wielset
De wielset is een onderdeel van de mountainbike waarin de afgelopen jaren veel ontwikkeling is geweest. De wielset speelt een belangrijke rol. Het moet namelijk zowel stevig zijn als zo licht mogelijk. Hoe minder draaien gewicht de fiets heeft des te sneller je kan gaan.
Wanneer je een wat oudere mountainbike of goedkope mountainbike hebt, is het best mogelijk dat jouw mountainbike voorzien is van stalen velgen. Hoewel deze wel heel stevig zijn, zijn ze ook erg zwaar. Het kan daarom een goede upgrade zijn afhankelijk van je budget om een aluminium of zelfs een carbon wielset aan te schaffen.
Zadel
Hoewel een nieuw zadel er niet voor zorgt dat je de snelste op het parcours wordt, kan een nieuw zadel er wel voor zorgen dat je een stuk lekkerder kan fietsen. Het juiste zadel is namelijk een heel persoonlijk onderdeel waardoor de kans groot is dat het standaard zadel die geleverd is bij de fiets niet goed is. In dit artikel vertel je alles wat je moet weten over mountainbike zadels.
De groepset
Het veranderen van de groepset is misschien niet een upgrade waar je als eerste aan denkt, maar het is zeker een onderdeel die een grote rol speelt. Er is namelijk de afgelopen jaren veel ontwikkeling geweest in de groepsetten van mountainbikes. Eerst werden de meeste mountainbikes uitgerust met 3 tandwielen voor een een cassette achter, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval.
Op dit moment worden de meeste mountainbikes voorzien van een enkel tandwiel voor en een grote cassette achter. Hierdoor bespaar je niet alleen veel gewicht, maar het zorgt ook voor veel minder onderhoud en je loopt minder risico dat je ketting tijdens het rijden van je fiets valt. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over groepsetten.
Handvatten
Verder zijn een paar goede handvatten ook erg fijn op een mountainbike. Dit is namelijk de plek waar jij bepaald waar de fiets heengaat. Over tijd raken de handvatten versleten of beginnen ze te bewegen tijdens het rijden, wanneer dit het geval is weet je dat het tijd is om een paar goede handvatten de kopen die niet bewegen tijdens het rijden. In dit artikel vertel ik je de beste mtb handvatten.
Tubeless banden
Het rijden met tubeless banden is steeds populairder aan het worden. Tubeless banden zorgt er niet alleen voor dat je op een lagere bandenspanning kan rijden, maar het vermindert ook enorm het risico dat je een lekke band krijgt tijdens het rijden. Het enige nadeel van tubeless banden is het monteren ervan. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over tubeless banden.
Pedalen
Een paar goede pedalen met een veel grip is cruciaal tijdens het mountainbiken. Over het algemeen heb je twee type pedalen: platformpedalen en klikpedalen. Met platformpedalen zit je los aan de trapper en heb je meer bewegingsvrijheid, maar met de klikpedalen kan je meer kracht zetten en zit je vast aan het pedaal zodat je altijd grip hebt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de juiste pedalen.
schijfremmen
Tenslotte heb je schijfremmen. Deze upgrade staat onderaan omdat bijna elke mountainbike al voorzien is van schijfremmen, maar er zijn nog steeds enkele mountainbikes die dit niet hebben. Wanneer dit bij jou ook het geval is raad ik zeker aan dit als aller eerste te upgraden aan je mountainbike.
Je wil namelijk altijd goed kunnen remmen tijdens het rijden zonder dat je remmen je in de steek laten. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over mountainbike remmen.
Conclusie
In dit artikel heb ik het gehad over een aantal makkelijke manieren hoe jij jouw mountainbike een upgrade kan geven zodat jouw mountainbike weer aanvoelt als nieuw. Alleen in sommige gevallen is het beter om een compleet nieuwe mountainbike aan te schaffen die beter bij jouw behoeftes past.
Wanneer dit niet het geval is is het mogelijk om met een aantal van de upgrades hierboven een groot verschil te maken in zowel het rijcomfort als de rijprestaties.