Hardtail of full suspension mountainbike?

De keuze tussen een hardtail of een full suspension mountainbike is voor veel rijders erg lastig wanneer ze een nieuwe mountainbike gaan aanschaffen. Het verschil tussen de twee type mountainbikes is namelijk erg groot. Daarnaast gebruik je hardtails en full suspension moutainbikes ook in verschillende situaties. In dit artikel help ik je om de keuze te maken tussen een hartail en full suspension mtb.

hardtail-vs-full-suspension-mtb

Wat is een hardtail?

Een hardtail is een bepaald type mountainbike die alleen voorzien is van voorvering en niet van achtervering. Hierdoor heeft een hardtail een ander type frame dan andere mountainbikes. Over het algemeen kunnen hardtails voor alle type mountainbiking gebruikt worden, alleen over het algemeen wordt een hardtail alleen gebruik voor cross country en trail rijden. Een hardtail is vaak de eerste mountainbike die mensen kopen wanneer ze beginnen met mountainbiken. 

wat-is-een-hardtail-mountainbike-fietsportaal

Wat is een full suspension?

Een full suspension mountainbike, ook wel ‘fully’ genoemd, is een mountainbike die zowel voorzien is van voorvering als van achtervering. Een full supension mountainbike is speciaal ontworpen om de ruigste terreinen aan te kunnen. Full suspension mountainbikes zijn in aankoopprijs duurder dan hardtails en worden vaak aangeschaft door mountainbikers die een extremere discipline zoals enduro of downhill rijden.

full-suspension-mtb-fietsportaal

Waarom vering?

De reden dat vering zo belangrijk is op een mountainbike is om een aantal redenen. Ten eerste zorgt vering ervoor dat de rijervaring en rijcomfort een stuk hoger wordt wanneer de impact opgevangen wordt door de vering. Dit heeft het meeste effect wanneer je op ruig terrein rijdt. Verder is vering ook erg belangrijk wanneer je zo snel mogelijk naar beneden wil gaan op ruig terrein. Voorvering heeft al erg veel impact op de rijervaring, maar achtervering zorgt voor nog een betere rit en prestaties. 

Het is belangrijk om je vering goed in te stellen zodat je de optimale demping krijgt van jouw vering. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je vering goed kan afstellen

Voordelen hardtail

Hardtails zijn interessant doordat ze uitblinken op een aantal vlakken. Hierbeneden heb ik de voordelen op een rij gezet:

  • Lichter trappen
  • Goedkoper in aanschaf
  • Minder onderhoud
  • Lichter
  • Voorzien van voorvering

Lichter trappen

Doordat hardtails alleen voorzien zijn van voorvering en niet van achtervering, zijn hardtails lichter om te trappen. Dit is het geval doordat er veel minder trap energie verloren gaat, omdat er geen achtervering aanwezig is. Bij een full suspension mountainbike verlies je trapkracht doordat de achtervering en voorvering de energie absorberen. De hardtail blinkt daarom echt uit in het trappen en klimmen van heuvels. 

Goedkoper in aanschaf

De hardtail mountainbike is over het algemeen een stuk goedkoper in aanschaf dan een full suspension mountainbike. Dit is zo om meerdere redenen. Ten eerste is het goedkoper doordat je geen achter voorvork hoeft te kopen, wat het aantal onderdelen verminderd. Ten tweede is een hardtail goedkoper, doordat het fietsframe veel minder onderdelen heeft en dus ook minder kost om in elkaar te zetten en onderdelen aan te schaffen. 

Minder onderhoud

Een hardtail heeft veel minder onderhoud nodig dan een full suspension mountainbike. Dit komt omdat je minder vering hebt en er een stuk minder onderdelen zijn die onderhoud nodig hebben. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder geld kwijt bent aan onderhoud, maar het scheelt je ook een heleboel tijd en moeite. Daarnaast is een hardtail betrouwbaarder dan een full suspension, omdat er minder fout kan gaan. 

Lichter

Een hardtail is ook lichter dan een full suspension mountainbike. Doordat een hardtail lichter is dan een full suspension is een hardtail makkelijker om te bewegen en trucs te doen. Ook is het lichter om een hardtail te trappen doordat hij lichter is. In dit artikel vind je het gewicht van mountainbikes

Voorzien van voorvering

Een voordeel van een hardtail is dat het voorzien is van voorvering. De voorvering zorgt ervoor dat impact bij het voorwiel goed geabsorbeerd worden en de rijervaring verhoogt. Een voorvering is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van hoe je de mountainbike wil gebruiken. 

Voordelen full suspension

Ook hebben full suspension mountainbikes voordelen. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

  • Voorzien van voor- en achtervering
  • Meer grip
  • Geschikter voor ruwer terrein
  • Makkelijker om te rijden
voordelen-full-suspension-mtb-fietsportaal

Voorzien van voor- en achtervering

Full suspension mountainbikes zijn voorzien van voor- en achtervering. Doordat full suspension mtb voor- en achtervering hebben zijn ze over het algemeen veel fijner om te rijden. De vering zorgt ervoor dat zowel voor het voorwiel en het achterwiel de impact wordt geabsorbeerd. Over het algemeen zijn full suspension fijner om te rijden. 

Meer grip

Een ander voordeel is dat full suspension mtb meer grip hebben dan hardtails. Het is belangrijk om een goede grip te hebben, omdat je hierdoor niet alleen veel sneller kan gaan over het parcour, maar door een goede grip te hebben, heb je ook meer controle over de fiets. Een full suspension mountainbike heeft meer grip doordat de wielen een betere connectie kunnen maken met de ondergrond, omdat de mountainbike voorzien is van zowel voor- als achtervering. 

Geschikter voor ruwer terrein

Een full suspension mountainbike is beter geschikt voor ruwer terrein dan een hardtail mountainbike, omdat het een stuk beter de impact van ruw terrein kan absorberen. Het absorberen van energie is in sommige gevallen een nadeel van full suspension mtb, maar wanneer jij zo snel mogelijk naar beneden wil gaan over ruw terrein is het absorberen van energie heel belangrijk. 

Makkelijker om te rijden

Een full suspension mountainbike is over het algemeen makkelijker om te rijden. Dit is zo, omdat full suspension mtb een stuk meer helpen in het absorberen van ruw terrein. Dit zorgt ervoor dat deze type fiets een stuk vergevender is als een hardtail. Een full suspension mtb helpt daarom beginnende rijders meer met het leren van de juiste techniek en voorkomt veel blessures. 

Nadelen hardtail

Helaas hebben hardtails niet alleen maar voordelen, maar ook een aantal nadelen. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rijtje gezet:

  • Minder comfortabel
  • Langzamer in afdalingen
  • Achterwiel slaat eerder door
nadelen-hardtail-fietsportaal

Minder comfortabel

Een nadeel van hardtails is dat ze niet zo comfortabel zijn om te rijden als full suspension mountainbikes. Dit is vooral het geval wanneer je meer ervaren bent en steeds meer de limieten opzoekt van de fiets. Bij hardtails heb je alleen een voorvering en geen achtervering, waardoor de impact op het achterwiel niet heel goed wordt geabsorbeerd.

Langzamer in afdalingen

Een ander nadeel van hardtails is dat ze langzamer zijn in afdalingen. Dit komt onder andere doordat de fiets lichter is dan een full suspension mountainbike. Minder massa dat naar beneden gaat, betekent dat je minder hard naar beneden kan. Verder kan je ook minder hard naar beneden met een hardtail doordat je minder grip hebt en daardoor minder controle hebt over de fiets dan met een full suspension. 

Achterwiel slaat eerder door

Bij een hardtail slaat het achterwiel veel eerder door dan bij een full suspension mountainbike. Het achterwiel van een mountainbike slaat door wanneer jij veel trapkracht zet en daardoor de achterband grip verliest en doorslaat. Wanneer jij achtervering hebt, wordt er meer druk op het achterwiel gezet. Waardoor het achterwiel minder snel doorslaat. Echter heb je bij een hardtail geen achtervering. 

Nadelen full suspension

Ook heeft een full suspenson mountainbike een aantal nadelen. Hierbeneden heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Langzamer op vlak terrein
  • Meer onderhoud
  • Duurder in aanschaf
  • Hoger gewicht

Langzamer op vlak terrein

Een full suspension mountainbike is langzamer op vlak terrein dan een hardtail, doordat er veel energie geabsorbeerd wordt door de voor- en achtervering van de mountainbike. Wanneer jij zo snel mogelijk wil gaan is het belangrijk dat zoveel mogelijk energie bewaard blijft en in snelheid wordt omgezet. Echter absorberen veringen energie. Een full suspension mountainbike heeft meer veringen dan een hardtial. Dit zorgt ervoor dat de full suspension mountainbike minder snel is dan een hardtail op vlak terrein. 

Meer onderhoud

Een ander nadeel van full suspension mountainbikes is dat ze veel meer onderhoud hebben dan hardtails. Dit komt doordat er veel meer onderdelen zijn die kapot kunnen gaan en onderhoud vereisen. Meer onderhoud kost niet alleen meer geld, maar het kost ook meer tijd om alles netjes te houden dan bij een hardtail. 

Duurder in aanschaf

Een full suspension mountainbike is over het algemeen duurder in aanschaf dan een hardtail doordat een full suspension mtb complexer is en uit meer onderdelen bestaat.  Zo heb je een extra vering en is het frame een stuk complexer dan een hardtail. 

Hoger in gewicht

Een ander nadeel van een full suspension mountainbike is dat een full suspension mtb hoger in gewicht is dan een hardtail. Dit verschil in gewicht komt voornamelijk door de extra onderdelen van een full suspension mountainbike zoals de achtervering en de extra scharnieren. 

waar-op-letten-bij-het-kopen-van-een-hardtail-of-full-supsension-mtb-fietsportaal

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardtail of full suspension mountainbike?

Wanneer je van plan bent om een hardtail of full suspension mountainbike te kopen is het belangrijk om op een aantal verschillende factoren te letten. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

Veerweg van de veringen

Wanneer je een hardtail of full suspension mountainbike gaat halen is het enorm belangrijk om te kijken naar de veerweg van de vering(en). Een vering kan namelijk verschillende hoeveelheden veerweg hebben. Hoe meer veerweg je hebt, des te beter de impact geabsorbeerd worden.

Daarentegen is meer veerweg niet altijd beter. Je verliest met meer veerweg ook meer trapkracht. Je ziet daarom vaker minder veerweg bij cross country mountainbikes als bij downhill mountainbikes. Daarnaast is het bij zowel hardtails als full suspension mountainbikes erg belangrijk om een lock-out optie te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat je altijd de vering kan uitschakelen wanneer je dit niet nodig hebt.

Framemateriaal

De volgende stap is om een duidelijke keuze te maken in het framemateriaal van de mountainbike. Omdat het frame van de mountainbike de kern van de fiets is, is het belangrijk om hier genoeg aandacht aan te besteden. Over het algemeen wordt er gebruikt gemaakt van aluminium en carbon.

Zowel carbon als aluminium heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is carbon het allerbeste materiaal, maar is erg duur. Aluminium is een stuk goedkoper, maar is ook zwaarder. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten tussen de verschillen van een carbon en aluminium frame.

Wielmaat

Verder is het ook belangrijk om een keuze te maken in de wielmaat die je nodig hebt. Over het algemeen zijn er drie verschillende wielmaten: 26 inch, 27.5 inch en 29 inch. De afgelopen jaren zijn de grotere wielmaten enorm in populariteit toegenomen. De meest populaire bandenmaten zijn 27.5 inch en 29 inch.

De 27.5 inch is erg wendbaar en zorgt ervoor dat je makkelijk over ruig terrein kan rijden. Deze wielmaat is het meest populair bij enduro en downhill mountainbiken. De 29 inch wielmaat is de snelste band die je op een mountainbike kan monteren. Door de grote wielmaat kan je erg makkelijk over ruig terrein rijden. Het nadeel van 29 inch wielen is dat ze minder wendbaar zijn dan de 27.5 inch variant.

Framemaat

Ook de framemaat is van je mountainbike is belangrijk wanneer je een hardtail of full suspension mountainbike gaat aanschaffen. Het hebben van de verkeerde framemaat kan namelijk een grote impact hebben op de rijervaring. Een te grote mountainbike kan je het gevoel geven dat je mountainbike erg lomp aanvoelt. Daarentegen kan een te kleine mountainbike ervoor zorgen dat je een verkeer zithouding aanneemt tijdens het rijden.

In dit artikel kan je gemakkelijk de juiste mountainbike framemaat bepalen.

Groepset

Tenslotte is het ook belangrijk om een goede keuze te maken in de groepset die op je mountainbike gemonteerd wordt. De groepset van je mountainbike bepaalt voor een groot gedeelte wat de rijeigenschappen van je mountainbike is. De groepset bestaat onder andere uit de cassette, crankstel, remmen, shifters, remhendels en nog een aantal andere onderdelen.

Er zijn verschillende merken die groepsets aanbieden. De meest populaire zijn de groepsets van Shimano en SRAM. Er zijn veel verschillende groepsets die allemaal gemaakt zijn voor een specifiek doeleinde en een bepaald budget.

In dit artikel vergelijk ik alle Shimano mountainbike groepsets.

In dit artikel vergelijk ik alle SRAM mountainbike groepsets.

mountainbiken-fietsportaal

Wanneer kies je voor een hardtail?

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een hardtail kan kiezen. De meest voor de hand liggende reden is het budget. Wanneer je een klein budget hebt, is het verstandig om voor een hardtail te kiezen. Daarnaast is het ook aan te raden om een hardtail aan te schaffen wanneer je van plan bent om vooral door de bossen in Nederland te rijden.

Een hardtail is minder geschikt voor wanneer je echt over de ruwe trials wil gaan rijden in de bergen.

Wanneer kies je voor een full suspension?

Een full suspension mountainbike is aan te raden om meerdere redenen. Ten eerste is een full suspension mountainbike alleen aan te raden voor rijders die het budget ervoor hebben. Daarnaast is een full suspension mountainbike ook vaker aan te raden voor de rijders die meer ervaring hebben in het mountainbiken en de vaker de uitdagende trails berijden. De full suspension mountainbike komt al helemaal tot zijn recht bij het rijden van enduro of downhill paden.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *