downhill vs enduro mountainbike, de verschillen

Downhill en enduro mountainbikes, ze lijken op het eerste oog precies hetzelfde. Dit is alleen helemaal niet het geval. Enduro en downhill mountainbikes worden gebruik voor verschillende doeleinden en verschillen daarom ook van elkaar. In dit artikel vertel ik jou precies welke verschillen er zijn tussen enduro en downhill mountainbikes.

downhill-vs-enduro-mtb-fietsportaal

Hoe zijn downhil en enduro gelijk?

Downhill en enduro racen is op verschillende punten gelijk aan elkaar. Zo worden er bij beide sporten gemeten op tijd. De stukken waar tijd belangrijk is lijken bij beide sporten best veel op elkaar, echter zijn het parcours van downhill wel nog een stukje extremer. Ook draait het bij beide disciplines vaak maar om enkele seconden. Zelfs bij de enduro races, die vaak wel bijna tot een uur kunnen duren, ligt het verschil tussen nummer 1 en twee op een paar seconden. Uiteindelijk draait het in deze sport op zo goed mogelijk de controle blijven houden. Degene met de beste controle zal winnen en het snelst zijn.

De grote verschillen tussen enduro en downhill mtb

Enduro en downhill mountainbiking lijken in eerste instantie best veel opelkaar. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

  • De fietsen
  • Race-indeling
  • De duur van de race

de fietsen

Enduro en full suspension fietsen zijn niet hetzelfde. Enduro en downhill racen gaat op een hele andere manier en daar horen dus ook andere fietsen bij.

Bij downhill mountainbiken moeten de fietsen alleen zo snel mogelijk naar beneden kunnen gaan. De fietsen zijn hiervoor vaak zwaar aangepast, zoals extreem grote veringen en speciale wielen. Bij Downhill races worden vaak tussendoor onderverdelen aangepast zodat de rijder een optimale rit kan rijden. 

Bij enduro mountainbikes gaat dit heel anders. Deze fietsen moeten zowel gebruikt worden voor omhoog als omlaag fietsen. De fiets moet dus goed zijn op alle vlakken. In tegenstelling tot downhill mountainbikes worden de onderdelen van enduro mountainbikes niet tussendoor vervangen. Het is dus erg belangrijk dat de onderdelen goed blijven gedurende de race. 

Een van de grootste verschillen in materiaal is de vering. Bij downhill wil je dat de veerweg zo groot mogelijk is zodat de impact zo goed mogelijk opgevangen kan worden. Dit is echter niet handig bij enduro mountainbiken, omdat veel veerweg ook de energie absorbeert wanneer je omhoog wil klimmen. Dit kost je hierdoor heel veel energie en moeite. 

enduro-downhill-mtb-fietsen-fietsportaal

Race-indeling

tijdsduur-enduro-downhill-mtb-fietsportaal

Mountainbike racen heeft veel karakteristieken die op elkaar lijken. Zo draait het allemaal om zo snel mogelijk je momentum te gebruiken over het parcour. Echter zijn er toch grote verschillen tussen de racen.

Bij downhill races moeten de rijders zich focussen op een parcour waar ze zo veel op kunnen oefenen als ze willen ter voorbereiding van de race. Bij enduro races moeten de rijders zich echter focussen op meerdere parcours. Dit kan wel oplopen tot 6 verschillende parcours in een weekend. Ook kunnen de rijders zich niet lang voorbereiden en rijden ze het parcours maar een keer voor de race. 

De duur van de race

Downhill tijden duren vaak enkele minuten. Echter enduro mountainbike races duren vaak meerdere dagen. De rijders moeten vaak meerdere parcours rijden die wel tot 10 minuten kunnen duren. Vaak is de totale rijtijd wel meer dan een uur. Fitness en krachtverdeling is hier dus echt key. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *