Alle soorten mountainbikes uitgelegd

Binnen het mountainbiken zijn er veel verschillende disciplines die allemaal focussen op een ander aspect van het mountainbiken. Hier horen ook verschillende soorten mountainbikes bij die het best geschikt zijn voor de desbetreffende discipline. In dit artikel kom je te weten welke soorten mountainbikes er allemaal zijn er waarvoor deze type mountainbikes geschikt zijn. 

soorten-mountainbikes-fietsportaal

Soorten mountainbikes

 • Snel, licht en wendbaar
 • Alleskunner voor klimmen en dalen
 • Een echte daler, waarmee je ook naar boven kan fietsen
 • Een pure daler, naar boven neem je een lift
 • Brede banden voor losse ondergrond
 • Voor fiets parken met veel sprongen

Cross country mountainbikes

Cross country mountainbikes vormen het grooste segment van mountainbikes. Bij deze tak van mountainbiken gaat het vooral om zo snel mogelijk over parcoursen te gaan zonder grote hoogte verschillen. Dit type mountainbike kom je in Nederland daarom ook voornamelijk tegen. Onder de cross country mountainbikes vallen vooral de hardtails met een aluminium of carbon frame en een geveerde voorvork. De cross country fietsen voor beginners zijn vooral focust op comfort, terwijl de cross country fietsen voor de meer ervaren rijder echt gefocust zijn voor snelheid. 

De Cross country mountainbike is de fiets voor alle type wedstijden waar de nadruk ligt op hard fietsen en niet op jumps, snel afdalen of tricks. Een aantal voorbeelden van cross country wedstrijden zijn:

 • De cross country wereldcup zijn wedstrijden op meer uitdagende buitenlandse parcoursen
 •  Mountainbike wedstrijden in Nederland, van strandraces tot wedstrijden op de Veluwe of in Limburg
 • Lange meerdaagse marathonwedstrijden, zoals de Cape Epic
cross-county-mountainbikes-fietsportaal

Enduro mountainbikes

De Enduro mountainbikes of ‘Freeride’ zoals ze ook wel genoemd worden. De Enduro mountainbike is meer gemaakt voor de afdaling en heeft daarom meer veerweg. Omhoog fietsen kan wel, maar het is niet de sterkste kant van de fiets. Enduro mountainbikes zijn vaak full suspension en worden bijna altijd voorzien van een dropperpost. Dit zorgt ervoor dat het zadel niet in de weg komt te zitten wanneer je van steile hellingen afgaat. Vaak wordt dit type mountainbike voorzien van 27.5 inch wielen, omdat dit een goede balans geeft tussen snelheid en stevigheid.

Enduro wedstrijden zijn op een speciale manier opgezet: het wedstrijd principe is de hoeveelheid tijd die jij nodig hebt om een aantal technische afdalingen af te leggen. Je moet tussen de verschillende afdalingen zelf op eigen kracht weer omhoog fietsen naar het volgende startpunt. Dit telt niet mee met de tijd, maar je moet wel binnen de maximale tijd blijven. 

enduro-mountainbike-fietsportaal

Trial mountainbikes

Trail mountainbikes is de all round mountainbike. Met deze mountainbike kan je zowel goed klimmen als van de afdalingen af racen. Dit is daarom ook de meest verkochte type mountainbike in bergachtige landen. De trial mountainbike is eigenlijk altijd voorzien van zowel voor- als achtervering. Echter in enkele gevallen wordt dit type mountainbike ook uitgevoerd in een hardtail versie. De trial bike is wel iets zwaarder dan bijvoorbeeld een cross country mountainbike, maar hierdoor is deze fiets wel een stuk robuuster en kan het meer klappen opvangen. 

Er zijn geen specifieke wedstrijddisciplines voor Trial Mountainbikes.

trial-mountainbike-fietsportaal

Downhill mountainbikes

Downhill mountainbikes is de meest extreme tak van het mountainbiken. Er is maar een doel hier: zo snel mogelijk naar beneden fietsen over het parcour. Om dit zo snel mogelijk te kunnen doen worden deze fietsen voorzien van grote dempers met een veerweg van 180 tot 200 mm of vaak zelfs nog meer. Hierdoor is deze fiets echt niet geschikt om weer omhoog mee te fietsen. Je neemt hiervoor de lift weer mee omhoog. Vaak worden skigebieden in de zomer omgetoverd tot downhill parken, omdat hier al de juiste infrastructuur is aangelegde zoals de liften. Downhill mountainbiken is heel leuk en zeker de ervaring waard!

Downhill is een speciale wedstrijddiscipline voor mountainbikes waar het alleen gaat om zo snel mogelijk afdalen. 

downhill-mountainbike-fietsportaal

Fatbikes

Mountainbikes hebben sowieso al dikke banden, maar fatbikes hebben de aller dikste. Deze fiets is zo ontworpen dat je gemakkelijk over losse ondergrond zoals zand en sneeuw kan fietsen. Erg handig wanneer je in de zomer bijvoorbeeld in de duinen of over het strand wil fietsen. De fatbike geeft een compleet andere ervaring dan andere mountainbikes en je gaat de kwaliteiten van een fatbike pas waarderen wanneer je er op gereden hebt. In dit artikel kom je alles te weten over fatbikes en waarom jij er een nodig hebt.

fatbikes-fietsportaal

Jumpbikes

Jumpbikes zijn de mountainbikes voor trucks en jumps. Je kunt deze fietsen zien als grote BMX’en. Jumpbikes hebben een klein compact frame en hebben een heel laag zadel. Je zit namelijk bijna niet op dit zadel want deze fiets is bedoeld voor sprongen. De Jumpbike is echt bedoeld voor plezier maken en kan gebruikt worden op skateparken en speciale dirt jump banen. Dit model is zeker aan te raden voor de rijder die meer geïnteresseerd is in trucks en jumps!

Jumpbikes heeft een compleet andere manier van wedstrijden dan de genoemde voorbeelden hierboven. Bij Jumpbike wedstrijden gaat het namelijk als volgt: Er is een vast parcours uitgezet met hele grote jumps, hier moeten de rijders overheen gaan en de meest moeilijke en indrukwekkende trucks doen die zijn kunnen. De rijder die de moeilijkste trucks het beste uitvoert krijgt de meeste punten en wint de wedstrijd. Dit soort wedstrijden zijn meer om de coolste show te geven in tegenstelling tot zo snel mogelijk de berg afdalen. Een aantal wedstrijden zijn:

 • Crankworx, een wereldtour op verschillende plekken waar wedstijden gehouden worden
 • Red Bull Rampage, een wedstrijd die alleen op uitnodiging gehouden wordt door Red Bull
dirtbikes-fietsportaal

Conclusie

Welk type mountainbike het beste bij jou past, hangt heel erg af van het type rijder dat je bent en hoe je jouw mountainbike wil gaan gebruiken. Het overzicht dat hier gegeven is zijn alleen de verschillende type mountainbikes, maar bij elk type zijn er nog tal van verschillende mogelijkheden die ervoor zorgen dat jij de beste mountainbike kan krijgen voor jouw doeleinden. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *