Crosscountry vs trailmountainbikes, de verschillen

Cross country of trail mountainbikes zijn twee soorten mountainbikes die vaak op het eerste oog erg op elkaar lijken. Dit is echter niet het geval. Er zijn duidelijke verschillen tussen cross country en trail mountainbikes. Met deze informatie kom jij precies te weten welk type mountainbike het best geschikt is voor jou.

crosscountry-vs-trailmountainbike-de-verschillen-fietsportaal

Cross country mountainbikes

Cross country mountainbikes worden het meest gebruikt in Nederland. Wanneer jij over het parcours rijdt zul je vaak de cross country mountainbikes tegenkomen. Cross country mountainbikes zijn altijd hardtails en zijn gemaakt voor snelheid. Hierbeneden hebben we nog een aantal kenmerken van cross country voor je op een rij gezet: 

Frame

Het frame van een cross country mountainbike is erg agressief. Dankzij de speciale geometrie van dit type frame zit je meer voorover net zoals bij een racefiets waardoor je aerodynamischer bent. Dit is belangrijk om zo veel mogelijk snelheid te hebben. Daarnaast zijn deze mountainbikes vaak ook licht door het simpelere frame. In dit artikel vind je de juiste mountainbike framemaat.

Vering

Bijna elke cross country mountainbike is een hardtail en daarom alleen voorzien van voorvering. Dit zorgt ervoor dat de mountainbike niet alleen lichter is, maar je kan hiermee ook snel mee door de bocht rijden. Vaak is de veerweg van de voorvering tussen de 100 en 120 mm. Dit is de perfecte veerweg om goed bergopwaarts te kunnen klimmen, maar ook de impact goed te kunnen absorberen. 

Overige onderdelen

Daarnaast zijn alle andere onderdelen zoals het stuur, cassette, wielen en banden allemaal geoptimaliseerd voor het cross country rijden. 

Zo zijn de sturen vaak rechter en smaller waardoor je veel snelheid kan maken en makkelijk door smalle paadjes kan. Ook de cassette is zo opgebouwd dat je zowel goed kan klimmen met de mountainbike als hoge topsnelheden kan halen. 

cross country mountainbike fietsportaal

De wielen en banden zijn ook zo aangepast dat je veel snelheid hebt. Zo zijn de wielen bijna altijd 29 inch en hebben de banden een gladder profiel om minder rolweerstand te hebben. 

Toepassing

Zoals je waarschijnlijk al vernomen hebt van de kenmerken hierboven zijn cross country mountainbikes echt bedoeld voor snelheid en dat voor langere periodes. Deze mountainbikes zijn niet bedoeld voor de meest ruige parcours die er zijn. Maar zijn wel uiterst geschikt voor de Nederlandse parcours en bosbaden.

Trail mountainbikes

Trail mountainbikes is de meest geschikte mountainbike voor recreatieve mountainbikers. Deze soort mountainbike offert een gedeelte van de snelheid van cross country mountainbikes op voor meer comfort. Dit is ook de reden dat bijna alle trail mountainbikes full suspension zijn. Met deze mountainbike heb je meer controle en kan je veel verschillende soorten parcours aan. 

trail-mountainbike-fietsportaal

Frame

Het frame van een trail mountainbike is minder agressief dan die van een cross country mountainbike. Dankzij deze geometrie zit je rechter op de fiets. Dit zorgt voor veel meer tijdens het rijden wat fijn is voor de technische parcours. Verder is het frame van een trail mountainbike een stuk je zwaarder dan die van een cross country. Dit komt vooral door het complexere frame.  

Vering

Bijna alle trail mountainbikes zijn voorzien van zowel voor- als achtervering. Doordat de trail mountainbikes uitgerust zijn van voor- en achtervering is deze mountainbike veel beter geschikt om de impact van de parcoursen op te vangen. Ook de veerweg van de trail mountainbike vering is groter dan die van cross country mountainbikes. De veerweg zit tussen de 130 en 150 mm zodat je een goede balans hebt tussen het klimvermogen en het absorptievermogen. 

Overige onderdelen

Verder zijn de overige onderdelen van de trail mountainbike ook beter geschikt voor comfort en het bereiden van verschillende parcoursen. Denk hierbij aan onderdelen zoals de cassette, wielen en banden. 

De cassette is geoptimaliseerd om een heleboel verschillende snelheden te kunnen fietsen. De wielen zijn over het algemeen 27.5 of 29 inch afhankelijk van het type rijder dat je bent. Ook hebben de banden een agressiever profiel waardoor je meer grip hebt op alle verschillende parcours.

Toepassing

Het gebruik van de trail mountainbikes is heel erg breed. Doordat de fiets ontworpen is voor comfort en minder puur voor de snelheid kan je deze mountainbike bijna overal voor gebruiken. Deze mountainbike is uitermate geschikt voor beginners doordat er zowel voor- als achtervering aanwezig is wat erg vergevend is.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de verschillen tussen cross country en trail mountainbikes. De cross country mountainbikes zijn geoptimaliseerd voor snelheid en zijn de meest populaire mountainbikes in Nederland. Daarnaast zijn bijna alle cross country mountainbikes hardtails, wat betekend dat ze voorzien zijn van alleen voorvering.  

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *