Wat weegt een mountainbike?

Het gewicht van je mountainbike is niet iets waar je veel mee bezig bent wanneer je een mountainbike koopt of hebt. Vaak ben je meer bezig met de vering en het frame van de fiets dan hoeveel het weegt. Echter is het gewicht van je mountainbike wel heel belangrijk. Elke kilo moet je namelijk ook mee naar boven nemen. In dit artikel vertel je alles wat je moet weten over wat een mountainbike weegt en waar je rekening mee moet houden. 

gewicht-van-een-mountainbike-fietsportaal

Wat bepaald het gewicht van je MTB?

Het gewicht van je mountainbike wordt door verschillende factoren bepaald. Over het algemeen kan je zeggen dat een goedkopere mountainbike vaak zwaarder is. Voor de meeste mensen is het niet belangrijk om een zo licht mogelijke mountainbike te hebben, maar voor de rijders die er alles uit willen halen is dit zeer belangrijk. 

Het frame materiaal

Het eerste factor dat het meeste effect heeft op het totale gewicht van je mountainbike is het frame materiaal. Of je nu een hardtail of een fully hebt, het frame materiaal is erg belangrijk. 

Een stalen frame is het zwaarst, daarna heb je de aluminium frames die het meest populair zijn en tenslotte heb je de carbonframes. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en hebben ook een ander prijskaartje. Aluminium frames zijn het meest populair, omdat deze redelijk licht zijn en niet te duur zijn. 

In dit artikel kom je alles te weten over frame materialen

De vering

Naast het frame materiaal is de vering van de mountainbike ook heel belangrijk voor het gewicht. Ten eerste maakt het uit of je een hardtail of fully hebt. Een hardtail heeft namelijk maar een vering, terwijl een full er twee heeft. Twee vering is vanzelfsprekend zwaarder dan een.

Daarnaast is de kwaliteit van de vering en het type vering ook van invloed. Een luchtvering is namelijk lichter dan een traditionele coilvering. Ook is een vering zwaarder wanneer deze een grotere veerweg heeft.

luchtvering-fietsportaal

De cassette

De cassette van je mountainbike heeft ook invloed op het gewicht. Ten eerste maakt het uit hoe groot de cassettes zijn van je fiets. Over het algemeen is een cassette met meer tandwielen zwaarder dan een cassette met minder tandwielen.

Verder maakt de kwaliteit van de cassette ook uit. Een cassette van een betere kwaliteit en merk zal lichter zijn dan een goedkope cassette. Denk hierbij aan uitsparingen in het metaal en speciale composieten die lichter zijn. In dit artikel vind je de juiste cassette voor jou

Het stuur

Ook het stuur van je mountainbike is belangrijk. Het stuur kan van verschillende materialen gemaakt worden. Over het algemeen worden fietssturen gemaakt van: staal, aluminium of carbon fiber. Een carbon fiber stuur voegt het minste gewicht toe aan de fiets, maar het is ook het duurst van alle materialen. 

Eigenlijk worden stalen sturen niet echt meer gebruikt in de mountainbike wereld. Een goede middenweg in zowel het gewicht als de prijs is een aluminium stuur. Wil je weten welke stuurbreedte jij moet hebben? In dit artikel vertel ik je precies hoe breed je mtb stuur moet zijn.

De wielen

Tenslotte is heb je de wielen van je mountainbike. Het gewicht van de wielen is belangrijk, omdat dit voor een deel bepaald hoe je mountainbike aanvoelt. Een lichter wiel heeft minder draaiende massa en voelt daardoor speelser aan. De materialen die gebruikt worden door wielen zijn speciale composieten en carbon fiber. 

Waarom is het gewicht van een mountainbike belangrijk?

De reden dat het gewicht van je mountainbike zo belangrijk is, is omdat elke extra kilo op de fiets mee met je omhoog en naar beneden gaat. Dan denk je misschien bij jezelf: dan trap ik toch wat harder?

Echter, wanneer je fiets zwaarder is verlies je het gevoel van wendbaarheid. Je moet namelijk een zware fiets door de bochten en over obstakels gooien. Dit heeft een serieus negatief effect op je rijervaring. Daarnaast speelt het gewicht van de mountainbike ook een grote rol bij de bandenspanning van je mountainbike banden. In dit artikel kan je gemakkelijk de bandenspanning van je mountainbike berekenen.

Hoeveel weegt een mountainbike?

Hoeveel een bepaald type mountainbike precies weegt, hangt natuurlijk af van de factoren die we hierboven hebben besproken, maar het hangt ook af van het soort mountainbike dat je hebt. Hierbeneden het ik het voor je op een rij gezet:

Gewicht hardtail mountainbike

Zoals in de tabel te zien is zitten de meeste hardtail mountainbikes tussen een gewicht van 11 en 14 kg. Over het algemeen is te zien dat de duurdere mountainbikes lichter zijn. 

 GewichtPrijsMateriaal
Trek X-Caliber 912.5 kg1650,-Aluminium
Scott Scale 93011.9 kg2200,-Carbon
Trek Marlin 413.9 kg570,-Aluminium
Cube Attention SL13.6 kg1000,-Aluminium
Giant Fathom 29 212.9 kg1300,-Aluminium

Gewicht full suspension mountainbike

Zoals te zien is in de tabel hierbeneden zie je dat het gewicht van de full suspension mountainbikes zwaarder dan hardtails. Dit komt door de extra vering en de aanpassingen aan het frame. Ook is te zien dat duurdere mountainbikes lichter zijn dan de goedkopere.

 GewichtPrijsMateriaal
Scott Spark 96014.9 kg3000,-Aluminium
BMC Fourstroke 01 Three12 kg4500,-Carbon
Trek Top Fuel 814.2 kg4000,-Aluminium
Giant Stance 29 114.5 kg2300,-Aluminium
Bulls Wild Edge Trail12.1 kg4200,-Carbon

Gewicht e mountainbike

Zoals te zien is in de tabel zijn de e mountainbikes een stuk zwaarder dan normale mountainbikes. Dit komt natuurlijk door de grote accu en de elektromotor die op de fiets zijn uitgerust. Ook is te zien dat duurdere e mountainbikes lichter zijn dan de goedkope e mountainbikes.

 GewichtPrijsMateriaal
Trek Powerfly 422.9 kg3500,-Aluminium
Scott Strike eRide 93023.3 kg5000,-Aluminium
Cube Reaction Hybrid Pro 50023.1 kg2800,-Aluminium
Bulls Sonic Evo AM 123.2 kg4600,-Aluminium
Trek Fuel EXE 9.719 kg8500,-Carbon

Gewicht fatbike

Zoals te zien is in de tabel zijn fatbikes niet heel veel zwaarder dan normale mountainbikes. Dit komt voor het grootste gedeelte doordat veel fatbikes niet uitgerust zijn met veringen. Ook zie je dat het grootste verschil in gewicht komt door het frame materiaal.

 GewichtPrijsMateriaal
Canyon Dude CF 713.5 kg2000,-Carbon
Canyon Dude CF 914.7 kg3000,-Carbon
Kona Wo15.3 kg2000,-Aluminium
Giant Yukon 114.5 kg2350,-Aluminium
Trek Farley 716.3 kg2600,-Aluminium

Conclusie

Het gewicht van je mountainbike is belangrijk, maar het is niet het meest belangrijke. Het belangrijkste van je mountainbike is dat jij hem fijn vindt en er comfortabel op kan rijden. Voor de ene persoon is dit een lichtere fiets dan voor de ander. 

Raak daarom niet geobsedeerd op een paar honderd gram van je mountainbike af te halen, maar hou het wel in je achterhoofd om je fiets niet onnodig zwaar te maken. Dit ga je namelijk zeker merken wanneer je over het parcours aan het rijden bent. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *