Mountainbike frame materialen, welke is het beste?

Bij het uitkiezen van een nieuwe mountainbike moet je kiezen uit een heleboel onderdelen. Van de vering tot de versnellingen er komt een heleboel bij kijken. Echter een van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het uitkiezen van een nieuwe mountainbike is wat voor frame je wil. Bij het kiezen van een frame moet je kijken naar het type frame en het materiaal van het frame. In dit artikel kom je alles te weten wat je moet weten over mountainbike frames.

mountainbike-frame-materialen-fietsportaal

Verschillende soorten mountainbike frames

De eerste stap bij het uitkiezen van het juiste mountainbike frame is om goed in kaart te hebben wat je wil doen met je mountainbike. Wil je langere afstanden gaan mountainbiken in Nederland dan is een hardtail het beste frame voor jou. Echter wil je zo hard mogelijk de bergen af gaan, dan is een full suspension mountainbike en frame zeker aan te raden. In dit artikel heb ik alle type mountainbikes voor je op een rij gezet. 

hardtail-mountainbike-frame-fietsportaal

Een hardtail frame is erg simpel gebouwd bestaat uit een onderdeel. De hardtail mountainbike is alleen voorzien van voorvering en niet van achtervering. De full suspension mountainbike is voorzien van zowel voor- als achtervering. Echter is dit frame een stuk prijziger doordat het uit meerdere delen bestaat en hierdoor een stuk complexer is. Er is geen bepaald type frame dat de beste is. Het hangt ervan af wat voor rijder jij bent. 

full-suspension-mountainbike-frame-fietsportaal

Soorten mountainbike frame materialen

Nadat je het juiste type frame hebt uitgekozen is het tijd om te kijken naar het materiaal van het frame. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden in mountainbike frames. Zo heb je aluminium, staal, carbon en titanium. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en andere eigenschappen. Denk hierbij aan prijs, gewicht en levensduur. In dit artikel heb ik gekeken naar wat een mountainbike weegt.

Aluminium frame

Aluminium is het materiaal voor goedkoper en gemiddelde frames. Aluminium heeft een goede combinatie van laag gewicht, stevigheid en kosten. 

aluminium-frame-mountainbike-fietsportaal

Hoe worden aluminium frames gemaakt?

Alle metalen hebben ongeveer dezelfde kracht tot gewicht ratio. De breedte van de buis en de dikte van de buis zijn belangrijker dan hoe sterk het metaal is. Aluminium is een metaal dat makkelijk te vervormen is. Dit zorgt ervoor dat er complexere vormen gemaakt kunnen worden die meer gewicht besparen en een betere rijervaring geven.

Vaak worden door het frame heen verschillende diktes van het metaal gebruikt om te zorgen voor extra stevigheid op de plekken waar dit nodig is en tegelijkertijd gewicht te besparen. Een aluminium frame komt bij elkaar door de verschillende onderdelen aan elkaar te lassen.

Karakter eigenschappen aluminium frames

Aluminium frames worden vooral gebruikt bij goedkopere fietsen. Echter wordt aluminium ook regelmatig gebruikt bij de duurdere prestatie gerichte mountainbikes. Dit komt vooral doordat aluminium relatief licht is tot zijn stevigheid. Ook kost een aluminium frame maar een vijfde van een carbon fiber frame. 

Aluminium frames hadden eerst een reputatie voor een oncomfortabele rijervaring doordat de stevigheid van aluminium niet goed de impact absorbeerde. Echter dankzij de laatste technieken en ontwerpen is dit al erg verminderd. Ook kunnen aluminium frames erg robuust gemaakt worden doordat het metaal een lage dichtheid heeft. Over het algemeen zijn aluminium mountainbike frames nog heel populair door zijn goed gebalanceerde eigenschappen. 

Voordelen aluminium frame

 • Stevigheid tot gewicht ratio
 • Betaalbaarheid
 • Langere levensduur dan carbon

Nadelen aluminium frame

 • De stevigheid kan zorgen voor een oncomfortabele rijervaring
 • Aluminium wordt metaal moe over tijd
 • Moeilijk te repareren

Stalen frame

Staal is het traditionele materiaal dat gebruikt wordt in mountainbike frames. Staal was het materiaal voor ongeveer 100 jaar. Dit is totdat aluminium frames het overnamen en kort daarna de carbonfiber frames.

stalen-frame-mountainbike-fietsportaal

Het maken van stalen frames

Over het algemeen zijn er twee verschillende manieren hoe stalen frames worden gemaakt. Door middel van bouten die de verschillende delen aan elkaar maken en door middel van lassen. In het begin werden de meeste frames gemaakt met bouten, maar tegenwoordig worden alle frames gelast. Dit is omdat het gewicht bespaart en het meer stevigheid geeft. 

Verschillende type staal

Er kunnen verschillende type staal gebruikt worden bij het maken van een stalen frame. Elk type staal heeft weer zijn eigen eigenschappen. Het ene type staal heeft betere eigenschappen, maar is een stuk duurder. Afhankelijk van het budget van het frame wordt het type staal uitgekozen. 

Eigenschappen van staal

Het grootste nadeel van stalen frames is hun gewicht en de kosten. Staal blijft zwaarder en duurder om te produceren dan aluminium. Staal is wel sterker dan aluminium wat het mogelijk maakt om dunnere wanden te gebruiken in het frame. Ook moeten stalen frames goed onderhouden worden, anders beginnen ze te roesten.

Voordelen stalen frame

 • Sterk en lange levensduur
 • Makkelijk te repareren
 • Comfortabel
 • Goedkoper dan titanium

Nadelen stalen frame

 • Relatief zwaar
 • Duurder dan aluminium
 • Minder complexe buis vormen dan aluminium
 • Gaat roesten wanneer niet goed onderhouden

Titanium frame

Titanium wordt vaak gezien als een luxe optie. Dit is deels door de goede rijkwaliteit en de prijs. Titanium is een metaal dat niet over tijd breekt en wordt daarom vaak als een fiets voor het leven gezien. 

titanium-frame-mountainbike-fietsportaal

Titanium legering

Net zoals bij staal en aluminium heeft titanium ook verschillende type legeringen. Deze legeringen kunnen verschillende kwaliteiten hebben, maar dit komt ook met een prijs. Zo zijn er legeringen die flexibelere zijn en daardoor een betere rijervaring geven. 

Eigenschappen van titanium

Titanium heeft bepaalde voordelen over andere metalen voor fiets frames. Zo heeft het ene lagere dichtheid dan staal en weegt een titanium buis twee keer zo weinig als een stalen buis. Dit zorgt ervoor dat er minder snel deuken komen in het frame van de fiets. Ook roest titanium niet wat het mogelijk maakt om de fiets niet te verven. Je hoeft dus ook geen rekening te houden als er stukjes verf van de fiets af zijn. 

Voordelen titanium frame

 • Sterk en lange levensduur
 • Lichter dan staal
 • Fijne rijervaring
 • Kan zonder verf

Nadelen titanium frame

 • Moeilijk om aan te werken
 • Niet zo licht als carbon of aluminium
 • Duur

Carbon fiber frame

Carbon fiber frames zijn de go to frames sinds 1999. En voor goede redenen. Carbon fiber is namelijk een wonder materiaal. Het is sterk, licht en kan heel makkelijk bewerkt worden. Carbon fiber frames kunnen precies in de juiste vorm gegoten worden voor optimale aerodynamica van de fiets. 

carbon-fiber-frame-mountainbike-fietsportaal

Hoe wordt een carbon fiber frame gemaakt?

Carbon fiber frames worden gemaakt door carbon vezels die in elkaar geweven worden en wordt omgeven door een matrix van epoxy. Dit zorgt ervoor dat de kracht tot gewicht ratio erg goed is, in tegenstelling tot metalen. Er kunnen verschillende patronen geweven worden die verschillende eigenschappen geven aan het carbon fiber frame. Hoe meer lagen een carbon fiber frame heeft, hoe sterker de fiets is. Echter wordt de fiets hierdoor ook zwaarder. 

Eigenschappen van carbon fiber frame

Carbon fiber heeft een aantal karakteristieke eigenschappen. Zo heeft carbon fiber in tegenstelling tot  andere metalen andere sterkte in verschillende richtingen. Dit is de reden dat carbon fiber geweven wordt. Echter hebben carbon fiber frames niet alleen maar voordelen. Carbon fiber frames zijn heel sterk maar ze zijn wel heel bros. Dit betekent dat het frame onherstelbaar kan breken wanneer jij valt met de fiets of ergens tegenaan klapt. Dit is er zonde, omdat je een heel nieuw frame nodig hebt en de prijs niet meevalt. 

Voordelen carbon fiber frame

 • Geweldige stevigheid tot gewicht ratio
 • Zeer aanpasbaar
 • Kan gevormd worden naar aerodynamische vormen

Nadelen carbon fiber frame

 • Duur
 • Kan breken bij een botsing of val

Conclusie

Het antwoordt op de vraag welk type mountainbike frame en materiaal het beste is is niet makkelijk te beantwoorden. Het antwoordt is namelijk dat het ervan afhangt. Het hangt ervan af wat voor rijder jij bent, waar je de fiets voor gaat gebruiken, wat je budget is en nog een aantal andere factoren. 

Voor de beginnende en algemene rijder is voor de meeste mensen een hardtail aan te raden met een aluminium frame. Dit is het goedkoopst en kan in veel gevallen gebruikt worden. Voor de meer serieuze rijder met een groter budget is een full suspension mountainbike aan te raden. Het materiaal hangt dat het beste bij je past, is afhankelijk waarvoor jij de fiets gaat gebruiken en/of factoren zoals gewicht en levensduur van belang zijn. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *