Het hebben van een goed paar spatborden op je mountainbike kan enorm handig zijn om een stuk schoner te blijven op de natte dagen. Wanneer je door de modder fietst spat hier veel van omhoog door de banden, maar spatborden zullen dit blokkeren. Alleen door het grote aanbod kan het nog best lastig zijn welk spatbord nu het beste is. In dit artikel zet ik daarom de beste mountainbike spatborden voor je op een rij.
Beste mountainbike spatborden
SKS Mud-X Spatbordenset
SKS X-blade & Shockblade
Mudguard Ass Saver
Beste voorspatborden
1. SKS Mud X
De SKS Mud X is een voorspatbord dat makkelijk te monteren is dankzij de twee elastische banden. De Mud X houdt het vuil goed tegen en zit niet in de weg doordat hij gemonteerd is aan de onderbuis. Verder is het voorspatbord gemaakt van hoogwaardig kunststof waardoor hij lang meegaat.
Verder wordt er bij de Mud-X rubberen pads meegeleverd om het frame te beschermen tegen krassen. Dit spatbord is universeel te gebruiken voor alle frames die een onderbuis hebben. Het maakt ook niet uit of de voorvork wel of niet geveerd is. Het enige nadeel van dit spatbord is dat hij niet al het vuil tegenhoudt door zijn relatief kleine formaat.
Voordelen
- Makkelijk te monteren
- Blokkeert modder
- Gaat lang mee
- Niet te groot
Nadelen
- Blokkeert niet al het vuil
2. SKS Shockblade
De SKS Shockblade 2 is een voorspatbord dat makkelijk te monteren en demonteren is. Dit voorspatbord is wel wat groter dan andere voorspatborden, waardoor hij meer in de weg kan zitten. Het voordeel van de grootte is dat het vuil volledig tegengehouden wordt. Daarnaast heeft dit spatbord een algemene uitstraling en is het te makkelijk te monteren met het quick release systeem.
Het spatbord zit vast aan de onderkant van de konus, waardoor hij meedraait met het wiel. Dit spatbord is een goede keuze en voldoet aan de hoge kwaliteit van SKS.
Voordelen
- Beschermt goed
- Makkelijk te monteren
- Goede kwaliteit
- Spatbord draait met het wiel mee
Nadelen
- Relatief prijzig
- Aan de grote kant
3. BBB GrandProtect
De BBB GrandProtect is een uitstekend voorspatbord voor je mountainbike. Dit spatbord is speciaal ontwikkeld voor 29 en 28 inch wielen, daarnaast is hij makkelijk te monteren dankzij het turnfix systeem. Dit spatbord is compatibel met alle soorten mountainbikes en draait met het wiel mee. Dit zorgt ervoor dat al het vuil erg goed wordt tegengehouden. Het enige nadeel van dit spatbord is de grote. Zeker voor de meer competitieve rijders kan het spatbord erg in de weg komen te zitten. Toch blijft de BBB GrandProtect een uitstekend spatbord.
Voordelen
- Goede bescherming
- Algemeen uiterlijk
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
- Aan de grote kant
- Alleen geschikt voor grote wielen
4. Trivio MTB Mudflap
De Trivio MTB Mudflap is een voorspatbord met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit spatbord kan je gemakkelijk bevestigen onder de stuurbuis van je mountainbike. Dankzij zijn formaat en design houdt hij gemakkelijk al het modder tegen. Daarnaast is het spatbord makkelijk te monteren door de twee rubberen riempjes.
Dit voorkomt ook dat het frame na verloop van tijd schade oploopt. Het nadeel van dit spatbord is dat niet elke rijder het fijn vindt om met groter spatbord te fietsen. Tenslotte is dit spatbord niet op elke mountainbike te monteren door sommige unieke designs en geometrische vormen.
Voordelen
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Beschermd goed
- Makkelijk te monteren
- Beschadigd het frame niet
- Kan tegen een stootje
Nadelen
- Niet op elke mountainbike te monteren
Beste achterspatborden
1. SKS X-Blade
Dit X-blade achterspatbord biedt uitstekende bescherming tegen vuil en modder. Verder is dit spatbord makkelijk af te stellen dankzij de twee verstelbare scharnieren. Daarnaast is het spatbord ook makkelijk te monteren met de quick release en hij is geschikt voor alle wielmaten. Tenslotte is de achterkant van het spatbord een stuk breder, wat voor een nog betere bescherming zorgt. Kortom, een top spatbord van het merk SKS dat goed te combineren is met de Mud-X voorspatbord.
Voordelen
- Goede bescherming
- Makkelijk te monteren
- goede kwaliteit
Nadelen
- Kan onhandig zijn
2. Mudguard Ass Saver
De Mudguard Ass Saver is een achterspatbord wat doet dat de naam zegt. Dit achterspatbord houdt al het vuil en modder goed tegen. Het grootste voordeel van dit spatbord is dat het enorm licht en klein is. Hierdoor merk je haast niet dat hij op je fiets gemonteerd is terwijl het er wel voor zorgt dat je achterste niet vies wordt. Verder is dit spatbord ook nog eens enorm laag geprijst in vergelijking tot andere spatborden.
Daarnaast is dit spatbord gemaakt van hoogwaardig materiaal, waardoor het langer meegaat. De Ass Saver wordt gemonteerd door middel van tie wraps die bijgeleverd worden.
Voordelen
- Goede bescherming
- Zit niet in de weg
- Gaat lang mee
- Erg licht
Nadelen
- Wordt gemonteerd met tie wraps
3. Topeak Defender XC11
De Topeak Defender XC11 is een achterspatbord die jou gegarandeerd droog houdt tijdens het rijden. Dit spatbord is gemaakt voor 29 inch wielen en daarom ook relatief groot. Daarnaast is de achterkant van het spatbord breder, wat voor nog meer bescherming zorgt. De onderkant van het spatbord is gepolijst, wat ervoor zorgt dat er geen ophoping van en modder plaatsvindt onder spatbord.
Verder is de Topeak Defender XC11 gemakkelijk te verstellen dankzij de drie pootjes. Daarnaast zorgen deze pootjes ook voor veel stevigheid. Het spatbord is gemakkelijk te monteren en demonteren door middel van het quick-release systeem die je aan de zadelbuis bevestigd. Het enige nadeel van dit spatbord is dat niet iedere rijder het prettig vindt om met een groot spatbord te rijden.
Voordelen
- Hele goede bescherming
- Verstelbaar
- Makkelijk te monteren
- Geschikt voor alle wielmaten
- Erg sterk
Nadelen
- Kan in de weg zitten
- Relatief prijzig
Wat is het nut van een spatbord?
Een spatbord zorgt ervoor dat jij als rijder schoon blijft tijdens slecht weer en het water en modder wordt gestopt. Er zijn mountainbike spatborden in allerlei soorten en maten die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Alleen vaak worden mountainbike spatborden niet gemonteerd, omdat veel rijders ze onhandig vinden en ze er niet goed uit zien.
Waarom wel of geen spatbord?
Voor veel rijders is het een grote discussie of je nu wel of niet spatborden moet monteren op je mountainbike. Om deze discussie op te lossen heb ik in dit artikel de voor- en nadelen van een mountainbike spatbord voor je op een rij gezet.
Waar moet je op letten bij het kopen een spatbord?
Wanneer je een spatbord voor je mountainbike wil aanschaffen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hierbeneden heb ik de factoren voor je op een rij gezet:
- Type spatbord
- Materiaal en gewicht
- Prijs
- Montage
Type spatbord
Ten eerste is het type spatbord belangrijk. Er zit een verschil tussen een voor- en achterspatbord in bijvoorbeeld de grote en vorm. Daarnaast past niet elk spatbord op elke mountainbike, waardoor verschillende spatborden andere montagepunten heeft. Wanneer je de keuze gaat maken bij het aanschaffen van een spatbord is het type altijd het belangrijkst. Dit heeft namelijk enorm veel invloed op de andere factoren zoals gewicht, prijs en de manier waarop het spatbord gemonteerd wordt.
Materiaal en gewicht
Verder is het materiaal en gewicht ook van belang. De meeste spatborden zijn gemaakt van plastic, waardoor ze relatief licht, maar ook sterk zijn. Natuurlijk worden spatborden natuurlijk zwaarder wanneer ze groter zijn. Het voordeel hiervan is dat grotere spatborden veel meer bescherming bieden tegen vuil en modder.
Prijs
Naast dat de werking van het spatbord een grote rol speelt bij je keuze, is natuurlijk de prijs ook erg belangrijk. De prijs van spatborden loopt erg uiteen, afhankelijk van het gebruikte materiaal of de eigenschappen van het spatbord. Verder kan je ook een volledige set van spatborden aanschaffen, waardoor je hetzelfde model voor- als achterspatbord hebt. Dit is zeker aan te raden voor de rijder die van plan is om veel met spatborden te rijden.
Montage
Tenslotte is het belangrijk dat je rekening houdt met de montage van het spatbord. Niet elk spatbord past op alle mountainbikes. Dit komt door verschillende geometrieën of andere accessoires waardoor het monteren van een spatbord niet mogelijk is. Over het algemeen zijn er drie populaire montage plekken. De eerste is onder de stuurbuis van de mountainbike. De tweede is aan de onderkant van de konus en de laatste is op de zadelpen van je fiets.