Mountainbike stuurbreedte calculator

De stuurbreedte van je mountainbike is erg belangrijk. De juiste stuurbreedte is erg persoonsafhankelijk en hangt van veel verschillende factoren af. Daarom kan het vinden van de juiste stuurbreedte nog best een klus zijn. Daarnaast kan het hebben van een verkeerde stuurbreedte zorgen voor blessures. Daarom vertel ik jou in dit artikel alles wat je moet weten over hoe breed je mountainbike stuur moet zijn.

hoe-breedt-moet-je-mtb-stuur-zijn-fietsportaal

Mountainbike stuurbreedte berekenen

De breedte van een mountainbike stuur

De breedte van een mountainbike stuur zit tussen de 60 cm en 76 cm. De meeste mountainbikers hebben een stuur die 72 cm breed is. Hoe breder het stuur is, des te meer controle je hebt tijdens het sturen. Een te breed stuur kan zorgen voor fysieke klachten.

Verschil tussen smal en breed stuur

De breedte van je mountainbike stuur is erg belangrijk. De breedte bepaalt namelijk voor een groot gedeelte wat het stuur gedrag is. Daarnaast heeft de stuurbreedte ook veel invloed op comfortabel jij zit tijdens het rijden. Hierbeneden heb ik de verschillen tussen een breed stuur en smal stuur uitgelegd.

Breed stuur

Een breed stuur zorgt voor meer controle tijdens het sturen. Dit komt doordat je een grotere hefboom hebt. Niet in elke situatie is een breder stuur beter. Je gebruikt een breder stuur vooral wanneer je ruig terrein gaat berijden waar het belangrijk is dat je heel precies stuurt. Denk hier bijvoorbeeld aan downhill mountainbiken.

Smal stuur

Een smal stuur is veel comfortabeler dan een breed stuur. Met een smal stuur heb je minder controle tijdens het sturen dan met een breed stuur, maar het doel van een smal stuur is dat het comfortabel is voor lange ritten. Smalle sturen worden vooral gebruikt bij racefietsen of cross country fietsen, waar lange ritten erg gewoon zijn.

Stuurbreedte mtb bepalen

Het bepalen van de juiste stuurbreedte gaat anders dan bij de meeste afstellingen. Er is namelijk geen formule om de juiste stuurbreedte te berekenen. Daarentegen zijn er wel verschillende factoren waarmee je een algemene richtlijn kan vormen. De meest belangrijke factor bij het bepalen van de stuurbreedte is de breedte van je schouders. Bij smalle sturen is de stuurbreedte meestal gelijk aan de schouderbreedte.

De reden hiervoor is dat je armen hierdoor recht naar voren staan, wat erg comfortabel is bij lange ritten. Vaak worden smalle sturen gebruikt bij racefietsen of cross country. De bredere sturen geven je meer controle tijdens het sturen door het hefboomeffect. Veel controle is tegenwoordig steeds belangrijker aan het worden, omdat de mountainbike parcours steeds technischer worden.

De manier waarop jij een fijne stuurbreedte kan vinden gaat als volgt. Je begint met een heel breed stuur, bijvoorbeeld 76 cm of zelfs breder. Vanuit hier haal je elke keer een stukje van het stuur af totdat jij de juiste breedte vindt die bij je past. Het is hierbij erg belangrijk dat je niet te veel van het stuur afhaalt, omdat eenmaal eraf je niet meer terug kan.

Upsweep, backsweep en riser

upsweep-backsweep-riser-illustratie-fietsportaal

Naast de breedte van het stuur, is ook de vorm van het stuur erg belangrijk. Afhankelijk van vorm kunnen sturen totaal anders aanvoelen. De vorm van een stuur bestaat uit de volgende drie onderdelen: upsweep, backsweep en riser.

Upsweep

We beginnen bij de upsweep. De upsweep is de hoeveelheid dat het stuur omhoog gaat na de s-vormige bocht. De upsweep wordt gemeten in graden. Voor een beter beeld kan je de foto hierboven bekijken. De upsweep heeft vooral invloed op het comfort van de polsen en op de looks van het stuur.

Backsweep

De backsweep is de hoeveelheid dat het stuur naar je toekomt/ Ook de backsweep wordt gemeten in graden. Voor een beter beeld kan je kijken naar de foto hierboven. De backsweep heeft vooral invloed op het comfort van je polsen en op de looks

Riser

Tenslotte hebben we de riser. De riser is de mate waarin het stuur hoger stuurpen. De riser meet je vanaf het hart van het stuur tot aan het midden van de s-vormige bocht in het stuur. De riser heeft vooral invloed op je zithouding. Met een hoge riser zit je minder diep, wat fijn is wanneer je vooral downhill rijdt.

Stuur diameter

Verder is de diameter van het stuur ook belangrijk. Elk mountainbike stuur heeft dezelfde diameter aan de uiteinden, namelijk 22.2 mm. Dit erg makkelijk, omdat je hierdoor nooit rekening hoeft te houden of je handvatten of stuuronderdelen wel passen. Daarentegen moet je wel goed kijken naar de stuurdiameter in het midden. Hier kan er namelijk wel verschil zitten in de diameter. De meest voorkomende maat is 31.8 mm, maar sommige sturen hebben een diameter van 25.4 mm of 35 mm. Kijk dus goed of de diameter op het stuur en de stuurpen overeen komen.

Welk stuur materiaal?

Wanneer je een nieuw stuur gaat aanschaffen moet je de keuze maken voor welk materiaal je kiest. Bij fiets sturen wordt over het algemeen alleen gebruik gemaakt van aluminium en carbon. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Aluminium is erg sterk, relatief licht en goedkoop. Dit maakt het vaak een goede keuze voor mensen met een kleiner budget. Daarentegen kan er na verloop van tijd wel metaalmoeheid optreden.

Carbon sturen zijn extreem licht, stijf en sterk. Maar carbon sturen zijn ook erg prijzig. Vooral door de prijs worden deze sturen alleen gebruikt door de rijders met een groot budget en rijders die hun fiets zo licht mogelijk willen maken. Een ander groot voordeel van carbon sturen is dat er geen metaalmoeheid optreedt. Carbon is nog net zo sterk nar 5 jaar als toen het nieuw was.

welk-materiaal-mtb-stuur-fietsportaal

Lengte van je stuurpen

Het hebben van het juiste stuur is erg belangrijk. Het bepaalt namelijk voor een groot gedeelte wat het stuurgedrag is van de fiets. Alleen hierbij is de juiste stuurpen ook enorm van belang. Stuurpennen kunnen namelijk veel verschillende lengtes hebben. Een langere stuurpen stuurt minder direct, maar zorgt wel voor een aerodynamische houding. En een kortere stuurpen stuurt directer en zorgt voor een comfortabelere zithouding. In dit artikel vertel ik je alles over de juiste lengte van je stuurpen.

Afzagen op maat

Wanneer jij een nieuw stuur koopt, is er een grote kans dat het stuur niet de juiste breedte heeft. Dit betekent dat je het stuur dus moet afzagen naar het juiste formaat. Dit is vrij eenvoudig en vereist geen speciale kennis. Er zitten alleen wel wat verschillen tussen de verschillende materialen van het stuur.

Aluminium stuur

Het zagen van een aluminium stuur is niet heel moeilijk. Je kan een stuur zagen op verschillende manieren. De eerste manier is via een ijzerzaagje. De tweede manier is via een pijpensnijder. De meest nauwkeurige en nette manier om je aluminium stuur te zagen is via de pijpensnijder. Nadat je het stuur hebt gezaagd naar het juiste formaat is het handig om er nog even langs te gaan met een schuurpapiertje.

pijpensnijder-stuur-afzagen-fietsportaal

Carbon fiber stuur

Het zagen van een carbon fiber stuur is net zo eenvoudig als het zagen van een aluminium stuur. Er is echter wel een verschil. Een carbon fiber stuur kan je alleen zagen met een metaalzaagje. Wanneer je een carbon fiber stuur gaat snijden met een pijpensnijder breek je het stuur. Carbon fiber is namelijk heel sterk maar bros. De druk van de pijpensnijder zorgt ervoor dat er scheuren komen in het stuur en daardoor zijn kracht verliest. Zaag dus altijd je carbon fiber stuur met een metaalzaagje.

mountainbike-stuurbreedte-fietsportaal

Conclusie

De conclusie op de vraag over hoe breed het stuur van mountainbike moet zijn is dat er geen juist formaat is. Hoe breed het stuur moet zijn hangt niet alleen af van onder andere je lichaamsbouw en hoe comfortabel je wil rijden. Maar het hangt ook af van het type rijder dat je bent en hoeveel controle je nodig hebt over het terrein dat je berijdt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *