De juiste cranklengte berekenen

De juiste cranklengte. Dit is een erg controversieel onderwerp waar veel verschillende meningen over zijn. Alleen welke cranklengte heb jij nu nodig? In dit artikel ik je alles wat je moet weten over welke cranklengte jij nodig hebt. 

welke-cranklengte-heb-jij-nodig-fietsportaal

Het gebruik van kortere cranks

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van kortere cranks voordelig kan zijn. Door het gebruik van kortere cranks heb je niet alleen meer vermogen, maar het brengt ook een hele rits aan andere voordelen met zich mee. Er zijn verschillende manieren waarop de juiste cranklengte berekend kan worden, maar de beste manier blijft door te experimenteren en het zelf aan te voelen. 

Cranklengte berekenen

Hoe wordt de juiste cranklengte gemeten?

Een van de meest populaire manieren om de juiste cranklengte bepalen is door middel van een rekenformule. Deze formule werkt als volgt: 

  • Binnenbeenlengte x 2.16= cranklengte in mm

Stel je binnenbeenlengte is 85 cm dan is de juiste cranklengte: 85 x 2.16= 183.6 mm. Het meten van je binnenbeenlengte is niet lastig. Je gaat met je voeten 15 cm uit elkaar staan. Je meet vervolgens vanaf je voeten tot aan je kruis. Het is hierbij erg belangrijk dat je geen schoenen aan hebt.

Voordelen van kortere cranks

Het installeren van kortere cranks op je fiets heeft verschillende voordelen. Hierbeneden heb ik deze voordelen voor je op een rij gezet:

  • Efficiënter trappen
  • Minder kans op blessures
  • Betere zuurstofopname
  • Aerodynamische houding

Efficiënter trappen

Het eerste voordeel en daarnaast het grootste voordeel van kortere cranks is dat de trap efficiëntie omhoog gaat. Hoeweel een langere crank zorgt voor een grotere hefboom waardoor je meer kracht kan zetten heeft het ook nadelen. Zo duurt het langer om een omwenteling te maken en is de tijdsduur van het dode punt langer. 

Daarnaast moeten de benen ook verder buigen waar minder kracht beschikbaar is dan bij een mindere buiging van de benen. Echter, bij kortere cranks kan je sneller omwentelingen maken wat inhoudt dat het dode punt een stuk korter is. Daarnaast hoeven je benen ook een stuk minder te buigen waardoor je meer kracht hebt. 

Minder kans op blessures

Naast dat kortere cranks zorgen voor een hogere trapefficiëntie vermindert het ook de kans op blessures. De kortere cranks zorgt namelijk voor een andere rijpositie. Je benen en heup hoeven een stuk minder ver te buigen. Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder druk op de gewrichten komt tijdens het rijden. 

Dit is vooral belangrijk voor mensen die al een eerder geblesseerd zijn geraakt. Ook komt er minder druk op de gewrichten wanneer je snel moet versnellen, bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken. 

Betere zuurstofopname

Ook zorgt de kortere cranks voor een verbeterde zuurstofopname. Met kortere cranks leg je namelijk minder afstand af om een volledige omwenteling te maken. Dit betekent dat je minder hard moet werken om dezelfde versnelling te rijden dan met langere cranks. Hierdoor wordt er minder zuurstof van je gevraagd, wat gunstig is om langer te kunnen rijden op een hoog niveau. 

Aerodynamische houding

Het laatste voordeel van een kortere cranklengte is een aerodynamische houding. Een kortere crank maakt het namelijk mogelijk om de zadelpositie te verlagen. Hierdoor zit je als rijder in zijn geheel lager op de fiets, wat leidt tot een betere aerodynamische houding. 

Conclusie

Het vinden van de juiste cranklengte is erg belangrijk. Veel rijder rijden namelijk met een te lange crank. Een korte crank heeft verschillende voordelen zoals een betere trapefficiëntie, minder kans op blessures, een betere zuurstofopname en een aerodynamische houding. Het bepalen van de juiste cranklengte werd vroeger altijd gedaan met een formule, maar deze is tegenwoordig achterhaalt. Het beste is om te experimenteren met verschillende lengtes en aan te voelen wat het beste bij jou past.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *