beste fatbike banden voor jou

Je ziet ze en hoort ze steeds vaker voorbij gaan, fatbikes. Fatbikes zijn eigenlijk de mountainbikes 2.0 en zijn voornamelijk te herkennen aan hun dikke banden. Alleen welke banden heb je nu nodig? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over welke fatbike banden jij nodig hebt. 

beste-fatbike-banden-voor-jou-fietsportaal
Beste offroad fatbike band
maxxis-buitenband-minion-fbf-fatbike-band-fietsportaal (1)

Maxxis Minion Fbf/Fbr

 • Gaat lang mee
 • Tubeless-ready
 • Te gebruiken in alle omstandigheden
 • Voorband en achterband specifiek
Beste fatbike straatband
cst-bft-fatbike-buitenband-fietsportaal (1)

Cst BFT Fatbike Straatband

 • Lage rolweerstand
 • Geschikt voor op de weg
 • Gaat lang mee
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Beste fatbike band

Hierbeneden heb ik de beste fatbike band en fatbike plus band voor je op een rij gezet:

Maxxis Buitenband Fbf/Fbr

maxxis-buitenband-minion-fbf-fatbike-band-fietsportaal (1)

Deze Minion FBR en Minion FBS banden van Maxxis zijn de ultieme voor- en achterband voor het rijden over onverhard terrein. De FBR band is specifiek voor de achterband gemaakt en de FBS is specifiek als voorband gemaakt. 

Deze banden zijn echt gemaakt voor het ruige terrein en zijn daarom voorzien van een agressief noppenprofiel. Daarnaast is ook deze band voorzien van een anti-lek laag en zijn de banden tubeless-ready. Het nadeel is alleen wel dat al deze grip zorgt voor een hoge rolweerstand wanneer je over een harde ondergrond zoals asfalt rijdt. 

Voordelen

 • Beschikbaar in verschillende maten
 • Tubeless-ready
 • Achterband/voorband specifiek
 • Goede grip in alle omstandigheden

Nadelen

 • Prijzig
 • Hogere rolweerstand

Cst BFT Fatbike straatband

cst-bft-fatbike-buitenband-fietsportaal (1)

De Cst BFT Fatbike straatband is een veelzijdige band. Deze fatbike band is gemaakt om een goede allround fatbike band te zijn, wanneer je vooral over de weg of over bospaadjes rijdt. Deze band is voorzien van een minder agressief profiel voor een lagere rolweerstand. Daarentegen heb je wel nog genoeg profiel om voldoende grip te hebben, wanneer je toch eens een bospaadje inslaat.

Daarnaast is deze band ook voorzien van een anti-lek laag waardoor de kans op een lekke band tijdens het rijden klein is. Verder is deze band ook tubeles-ready. Het enige nadeel van deze band is dat hij alleen beschikbaar is in 20 inch. 

Voordelen

 • Geschikt voor op de weg
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Lage rolweerstand
 • Tubeless-ready

Nadelen

 • Alleen beschikbaar voor 20 inch banden

Wat is de fatbike band?

De fatbike band is eigenlijk een grote mountainbike band. Een gewone mountainbike heeft een breedte tussen de 2.0 en 2.6 inch, terwijl een fatbike band tussen de 4 en 5 inch is. Daarnaast is de fatbike band ook een veel grotere velg geplaatst. Dankzij het grote volume van de band krijg je het gevoel dat je echt op een kussen rijdt. 

Om de optimale ervaring uit je fatbike band te kunnen halen is het belangrijk dat je de band op een zo laag mogelijke bandenspanning hebt om makkelijk door de sneeuw of over het strand te kunnen rijden. Verder in dit artikel heb ik het uitgebreider over de bandenspanning. 

Dikke band vs plus band

Een van de belangrijkste keuze bij het kiezen van de juiste band is het formaat. Over het algemeen heb je twee verschillende type banden voor de fatbike. De gewone fatbike banden en de plus band. Je denkt nu waarschijnlijk dat de plus band nog dikker is dan de gewone fatbike band, maar dit is niet het geval. 

Een gewone fatbike band is tussen de 4 en 5 inch breed en een plus band is tussen de 2.8 en 3.2 inch breed. De normale fatbike band zorgt echt voor het luchtkussen gevoel, maar verliest hierdoor snelheid en je moet harder werken om snelheid te houden. 

Met de plusband lever je een deel in op het comfort, maar het maakt de fiets responsiever en het presteert beter in de bochten. Daarnaast is de rolweerstand ook lager waardoor je minder hard hoeft te werken om de fiets vooruit te krijgen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een fatbike band?

Het aanschaffen van de juiste fatbike band is nog niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van de juiste band. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

 • Wielmaat
 • Merk
 • Onderhoud
 • Prijs

Wielmaat

Ten eerste is het belangrijk om de juiste wielmaat te hebben. Een grotere wielmaat zorgt namelijk ook voor een grotere band. Bij een fatbike moet je hier extra rekening mee houden aangezien de band van zichzelf al zo groot is. Natuurlijk moet je niet vergeten om de juiste bandenmaat de kiezen bij de wielmaat die uitgerust is op jouw fatbike. 

Merk

Naast de juiste wielmaat is een goed merk ook van belang. De banden zijn het enige contactpunt met de ondergrond en daarom cruciaal. Je wil hier dus zo min mogelijk problemen mee hebben. Door banden aan te schaffen van een goed merk ben je verzekerd van banden die voldoen aan een goede kwaliteit en niet voor grote problemen zullen zorgen tijdens het rijden. 

Ondergrond

Verder is de ondergrond waarop je rijdt ook belangrijk voor het type band dat je wil. Ga je voornamelijk rijden door de sneeuw, modder of mul zand? Dan is een brede band met een agressief profiel zeker aan te raden. Maar ben jij van plan om alleen over bospaden of het asfalt te rijden? Dan is het verstandig om een band aan te schaffen met een minder agressief profiel om zo de rolweerstand laag te houden. 

Prijs

Tenslotte is de prijs van de band ook zeker niet onbelangrijk. Je wil namelijk een band hebben die goed zijn taak voldoet en lang meegaat, maar hier wil je natuurlijk niet onnodig veel voor betalen. Daarom is het altijd belangrijk om te kijken naar het aanbod van verschillende banden waarnaar jij opzoek bent. 

Bandenspanning fatbike

Naast een goede fatbike band, speelt de bandenspanning bij een fatbike een grote rol bij de rijeigenschappen van de fiets. Is de bandenspanning te hoog? Dan verlies je voor het grootste gedeelte de voordelen van de dikke banden, maar is de bandenspanning te laag? Dan kan de zijwand van de band gaan bewegen of loop je het risico dat de velgen van de fiets beschadigd raken. 

Daarom is het belangrijk dat je de juiste bandenspanning hebt voor de omstandigheden waarin jij rijdt. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over fatbike bandenspanning

Voordelen van fatbike tubeless banden

Zoals ik al eerder in dit artikel aangaf, komt een van de grootste voordelen van de fatbike banden voort uit het kunnen rijden op een lage bandenspanning. Door middel van tubeless banden is het mogelijk om op een nog lagere bandenspanning te rijden. Hierdoor heb je nog meer grip en kan je beter over het ruige terrein rijden. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je banden tubeless kan maken.  

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *