Fatbike bandenspanning gids

De bandenspanning van je fatbike is erg belangrijk. De bandenspanning op je fatbike heeft invloed op de rijervaring en grip tijdens het rijden. Met een fatbike kan je elk terrein bereiden. Echter is het belangrijk dat je banden op de juiste druk zijn zodat je zo soepel mogelijk over elk terrein kan rijden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over fatbike bandenspanning. 

fatbike-bandenspanning-gids-fietsportaal

Bandenspanning fatbike

De juiste bandenspanning voor jouw fatbike zit tussen de 0.5 bar en 2.0 bar. De bandenspanning van je fatbike hangt af van de ondergrond waarop je rijdt en het gewicht van de rijder. Over het algemeen moet de bandenspanning lager hoe losser de ondergrond is.

Hierbeneden heb ik de juiste bandenspanning voor fatbike banden per ondergrond en gewicht voor je op een rij gezet:

 Losse ondergrondSneeuwAsfaltStenen
Totaal gewicht    
500.4 bar0.4 bar0.6 bar0.5 bar
50-600.5 bar0.4 bar0.7 bar0.5 bar
60-700.5 bar0.5 bar0.7 bar0.6 bar
70-800.6 bar0.5 bar0.8 bar0.7 bar
80-900.6 bar0.6 bar0.8 bar0.7 bar
90-1000.7 bar0.7 bar0.9 bar0.8 bar
100-1100.7 bar0.7 bar1.0 bar0.9 bar
110-1200.8 bar0.8 bar1.1 bar0.9 bar
1200.8 bar0.8 bar1.2 bar1.0 bar

Voor- en nadelen hoge bandenspanning fatbike

Elke bandenspanning bij fatbikes heeft zijn voor- en nadelen. Hierbeneden heb ik de voor- en nadelen van een hoge bandenspanning op een rij gezet:

Voordelen

 • Meer snelheid op vlakke wegen door lage rolweerstand
 • De band ligt stabieler op de velg
 • De velg wordt minder snel beschadigd

Nadelen

 • Mindger grip en comfort op ruw terrein
 • Je zult sneller doorslaan waardoor de achterband wegslipt

Voor- en nadelen lage bandenspanning fatbike

Elke bandenspanning bij fatbikes heeft zijn voor- en nadelen. Hierbeneden heb ik de voor- en nadelen van een lage bandenspanning op een rij gezet:

Voordelen

 • Meer comfort en grip op ruw terrein
 • Meer snelheid op het wat ruwere terrein door lage rolweerstand
 • Je rijtechniek wordt beter, doordat je makkelijker door de bochten komt

Nadelen

 • Je banden slijten sneller
 • Je fietst ‘zwaarder’
 • Je hebt meer kans om een snakebite op te lopen

Welke factoren bepaalt de bandenspanning voor fatbikes?

Het bepalen van de juiste fatbike bandenspanning is niet heel eenvoudig. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste bandenspanning voor jou. In dit artikel kom je alles te weten over fatbikes. Hierbeneden heb ik het voor je op een rij gezet:

factoren-juiste-bandenspanning-fatbike-fietsportaal

De omstandigheden

De juiste bandenspanning wordt voor een groot gedeelte bepaald door de omstandigheden waarin je rijdt. Verschillende soorten ondergrond vereisen andere bandenspanningen. Bij losse ondergrond heb je meer grip nodig en dus een lagere bandenspanning. Terwijl op harde grond je juist een hogere bandenspanning nodig hebt voor minder rolweerstand. Per ondergrond is het handig om een ander type band te hebben. In dit artikel heb ik daarom de beste fatbike banden voor je uitgezocht.

Breedte van de band

Verder hangt de bandenspanning van je fatbike ook af van de breedte van de band. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe breder de band is, hoe lager bandenspanning kan zijn. Dit komt vooral door het grotere raakoppervlak met de grond waardoor je meer grip hebt tijdens het rijden. In dit artikel vertel ik je precies welke bandbreedte je nodig hebt.

Breedte van de velg

De breedte van de velg heeft invloed op de breedte van de band die je op de fatbike kan uitrusten. Een bredere velg maakt het mogelijk dat je een bredere band kan uitrusten en daardoor op een lagere bandenspanning kan rijden. Daarnaast bestaat een bredere velg uit meer materiaal en is daarom vaak een stuk sterker dan een dunnere velg. 

De velgdiameter

Naast de breedte van de velg en de band heeft de diameter van de velg ook invloed op je fatbike. Een grotere velg zorgt ervoor dat je een band met een diameter kan hebben. Een grotere velg en dus band zorgt niet voor een lagere bandenspanning. 

De reden hiervoor is dat een grotere velgdiameter wel zorgt voor een grotere band, maar niet voor een groter raakoppervlak met de ondergrond. Het raakoppervlak bepaalt namelijk hoe hoog de bandenspanning moet zijn. Een grotere velg zorgt dus niet voor een lagere bandenspanning, maar je bent wel een stuk sneller en kan beter accelereren. 

Dit is zeker een voordeel met de fatbike wanneer je over zacht terrein rijdt en snelheid belangrijk is.  Alleen moet je natuurlijk wel rekening houden met de grote banden die aanwezig zijn op fatbikes, waardoor de uiteindelijke diameter van het wiel een stuk groter wordt. Om deze reden zijn de meeste fatbikes uitgerust met 26 inch wielen wat bijna niet meer gebruikt wordt voor normale mountainbikes. 

Het gewicht

Tenslotte maakt het gewicht van de fatbike en rijder uit op de bandenspanning waar je op moet rijden. Hoe zwaarder het totale gewicht is, hoe hoger je bandenspanning moet zijn. Dit is zo belangrijk omdat je anders het risico loopt dat stenen of takken de velg beschadigen. Dit zal natuurlijk zonder zijn wanneer je op een te lage bandenspanning rijdt. 

Eventueel extra bepakking

Naast dat een fatbike heel leuk is om op te rijden is een fatbike ook extreem robuust gemaakt. Dit maakt het mogelijk om veel extra bepakking mee te nemen voor wanneer je bijvoorbeeld gaat bikepacking. Alleen al dit gewicht heeft natuurlijk ook effect op de juiste bandenspanning. 

Over het algemeen kan je zeggen dat hoe zwaarder de totale bepakking is, hoe harder de bandenspanning moet zijn om de velg niet te beschadigen. 

Fatbike bandenspanning FAQ

1. Fietst een fatbike zwaarder door de bredere banden?

Ja over het algemeen fietst een fatbike een stuk zwaarder dan een normale fiets en mountainbike. Dit komt natuurlijk door het grotere rij oppervlak wat voor meer weerstand zorgt. Echter, door de bandenspanning te verhogen kan je de weerstand zo klein mogelijk maken. Hiermee verlies je alleen wel een stuk grip. Vindt daarom de juiste balans voor jou. 

2. Waarvoor gebruik je de fatbike?

Een fatbike is in principe te gebruiken voor dezelfde doeleinden als elk andere fiets. Alleen een fatbike is het beste op zijn plaats op zachte ondergronden zoals sneeuw, zand of modder. Dankzij de dikke banden kan je makkelijk over deze ondergronden rijden. 

3. Heeft een fatbike meer onderhoud nodig?

Nee, een fatbike heeft niet meer onderhoud nodig dan een normale fiets of mountainbike. Alleen hangt de hoeveelheid onderhoud voor het grootste gedeelte af van hoe jij jouw fatbike gebruikt. Daarnaast is het wel belangrijk dat je regelmatig het standaard onderhoud uitvoert om de levensduur van de fiets te vergroten. 

Conclusie

De juiste bandenspanning vinden voor je fatbike is erg belangrijk. Het veranderen van de bandenspanning zorgt ervoor of je meer of minder grip en rolweerstand hebt. De juiste bandenspanning is belangrijk voor verschillende terreinen. In de tabel hierboven heb ik de juiste bandenspanning per ondergrond en gewichtsklasse op een rij gezet zodat jij de juiste bandenspanning voor jouw fatbike kan vinden. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *