Stuurpen, Welke lengte heb ik nodig?

De stuurpen van je fiets is een belangrijk onderdeel om de juiste zithouding te hebben. Bij het vinden van de juiste stuurpen komen veel verschillende factoren kijken. De stuurpen bepaalt namelijk hoever je stuur van je af staat en hoe hoog of laag het stuur zit. Een lagere stuurpen is aerodynamischer en een hogere stuurpen is comfortabeler. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over stuurpennen en welke lengte jij nodig hebt.

stuurpen-welke-lengte-heb-ik-nodig-fietsportaal
Onze keuze
pro-lt-80-mm-stuurpen-fietsportaal

Pro LT Stuurpen

 • Verkrijgbaar in veel verschillende lengtes
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verkrijgbaar in verschillende hoeken
 • Volledig van aluminium

Wat is een stuurpen?

De stuurpen is het onderdeel dat je stuur verbindt met de rest van het frame. De stuurpen loopt vanaf het balhoofd van je fiets. Een stuurpen bestaat er in alle soorten en maten. Een juiste stuurpen is enorm belangrijk om de juiste afstelling op je fiets te krijgen.

De lengte van de stuurpen

Het belangrijkste kenmerk van de stuurpen is de lengte van de stuurpen. Over het algemeen is de standaard lengte van een stuurpen rond de 100 mm. Voor mensen die dit te lang vinden zijn er kortere stuurpennen beschikbaar van 80 mm of 90 mm. Hoe langer de stuurpen is des te dieper je zithouding wordt. Wat natuurlijk zorgt voor een betere aerodynamica.

Lengte stuurpen racefiets

Het bepalen van je juiste lengte stuurpen van je racefiets kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is door op je fiets te gaan zitten met je handen bij de shifters. De stuurpen is de juiste maat als de voorste naaf van je fiets niet te zien is. Je stuurpen is te kort wanneer je de voornaaf voor het stuur ziet. De stuurpen is te lang wanneer je de voornaaf achter het stuur ziet.

Tweede manier om de juiste lengte van je stuurpen te bepalen is door je handen in de beugel te zetten. Een stuurpen is de juiste lengte, wanneer je ellebogen een hoek van 90 graden maken en je onderarmen horizontaal staan.

Lengte stuurpen mountainbike

Het bepalen van je juiste lengte stuurpen van je mountainbike is net wat anders. De juiste lengte stuurpen is bij mountainbikes meer voorkeur dan feit. Een langere stuurpen zorgt voor meer stabiliteit tijdens het rijden, maar vertraagt het sturen wel. Een kortere stuurpen stuurt sneller, maar is wel wat moeilijker om controle mee te houden.

Over het algemeen is het dus verstandig om voor een langere stuurpen te kiezen wanneer je een beginner bent en voor een kortere stuurpen te kiezen wanneer je een gevorderde rijder bent.

De hoek van de stuurpen

Naast de lengte van de stuurpen is de hoek ook van belang. Bijna elke stuurpen heeft een hoek. De hoek bepaalt voor een groot gedeelte de zithouding die je aanneemt tijdens het rijden. Afhankelijk van je doeleinde en flexibiliteit neem je een diepere of juist een rechtere zithouding aan. Het voordeel van de meeste stuurpennen is dat je ze kan omdraaien. Dit betekent dat je de hoek zowel naar boven voor een rechte zithouding, als naar beneden kan doen voor een diepe zithouding.

De klemdiameter van de stuurpen

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de klemdiameter van de stuurpen. Er zijn twee verschillende maten waar je op moet letten. De eerste is de Klemdiameter bij de voorvork buis van je fiets. Afhankelijk van het merk fiets dat jij hebt kan de maat namelijk verschillen. De verschillende maten zijn: 1inch, 1 1/8 inch en 1 1/4 inch. De meest voorkomende maat is de 1 1/8 inch.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de klemdiameter voor je stuur. Ook hier zijn er verschillende maten. De maten zijn: 31.8 mm of 25.4 mm. Let hier dus goed op voor een nette en stevige montage.

Het gebruik van spacers

Ook is het in sommige gevallen handig om spacers te gebruiken bij je stuurpen. Met de spacers kan je namelijk gemakkelijk de hoogte van de stuurpen aanpassen. De spacers plaats je onder de stuurpen op de voorvork buis. Een lagere stuurpen zorgt voor een diepere zithouding, waardoor je sneller gaat. Alleen moet je hier natuurlijk wel lenig genoeg voor zijn.

Aluminium of carbon?

Verder is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van je stuurpen. Over het algemeen worden stuurpennen gemaakt van aluminium of carbon. Aluminium is relatief sterk, goedkoop en niet al te zwaar. Dit zorgt ervoor dat de meeste stuurpennen van aluminium worden gemaakt. Ben je alleen op zoek naar een flinke gewichtsbesparing en heb je het budget? Dan is een carbon stuurpen zeker een goede optie om naar te kijken.

Top 3 stuurpennen

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste stuurpen kom je er al snel achter dat er een heleboel keus is. Om je op weg te helpen met een goede keuze, heb ik de beste stuurpennen voor je op een rij gezet.

Pro LT 80 mm

pro-lt-80-mm-stuurpen-fietsportaal

De Pro LT 80 mm is een zeer goede aluminium stuurpen die te verkrijgen is in veel verschillende lengtes. De stuurpen is te verkrijgen van 60 mm tot 120 mm en heeft een hoek van 6 graden of 17 graden. Het gewicht van de stuurpen met een lengte van 100 mm is 148 gram. De balhoofdbuismaat is 1 1/8 inch en de diameter van de stuurklem is 31.8 mm.

Voordelen

 • Veel verschillende lengtes
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verkrijgbaar in verschillende hoeken

Nadelen

 • Alleen verkrijgbaar in balhoofdbuismaat 1 1/8 inch

Cinelli Dinamo

cinelli-dinamo-stuurpen-fietsportaal

De Cinelli Dinamo is een uitstekende aluminium stuurpen met een variabele dikte om gewicht te besparen. Deze stuurpen is te verkrijgen in verschillende lengtes van 90 mm tot 130 mm met een hoek van 7 graden. Het gewicht van deze stuurpen met een lengte van 100 mm is 115 gram. De balhoofdbuismaat is 1 1/8 inch en de diameter van de stuurklem is 31.8 mm.

Voordelen

 • Verkrijgbaar in verschillende lengtes
 • Te verkrijgen in zwart en wit
 • Realtief licht

Nadelen

 • Relatief prijzig

BBB RoadForce II

bbb-roadforce-II-stuurpen-fietsportaal

De BBB RoadForce II is een goede aluminium stuurpen voor racefietsen. Deze stuurpen is in heel veel verschillende lengtes te verkrijgen van 45 mm tot en met 130 mm. Het gewicht van deze stuurpen bij een lengte van 45 mm is 162 gram. Daarnaast heeft deze stuurpen een hoek van 6 graden. De balhoofdbuismaat is 1 1/8 inch en de diameter van de stuurklem is 31.8 mm.

Voordelen

 • Verkrijgbaar in veel verschillende lengtes
 • Relatief goedkoop

Nadelen

 • Te verkrijgen in een enkele hoek

Bonus: Ritchey 4-Axis (verstelbare stuurpen)

bonus-ritchey-4-axis-stuurpen-fietsportaal

De Ritchey 4-Axis verstelbare stuurpen is de laatste uit deze lijst. Deze stuurpen is gemaakt van aluminium en is te verkrijgen in verschillende lengtes van 90 mm tot 120 mm. De hoek is ook te verstellen van deze stuurpen tussen -55 graden en 55 graden. Dit maakt de stuurpen wel iets zwaarder dan de concurrentie met 220 gram. De balhoofdbuismaat is 1 1/8 inch en de diameter van de stuurklem is 31.8 mm.

Voordelen

 • Verkrijgbaar in verschillende lengtes
 • Verstelbare hoek
 • Geode prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen

 • Relatief zwaar
Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *