Waarom hebben mountainbikes geen spatborden?

Wel of geen spatborden op je mountainbike? Dit is een onderwerp in de mountainbike community waar veel meningsverschillen over zijn. De ene persoon vindt het gemak van een spatbord fijn en de ander vindt het er niet uitzien. In dit artikel gaan we bespreken waarom je nu wel of geen spatbord op je mountainbike moet doen.

mountainbike-geen-spatborden-fietsportaal

Waarom een spatbord?

De reden dat je een spatbord gebruikt op je mountainbike is om minder last te hebben van bijvoorbeeld modder in slecht weer. Soms zijn de rij omstandigheden niet perfect en is de bodem modderig. Bij mountainbikes die geen spatbord hebben wordt veel modder de lucht in geworpen door de wielen.

Dit kan ervoor zorgen dat je modder op je rug en in je gezicht kan krijgen. Veel mensen vinden dit bij de sport en de ervaring horen, maar voor de mensen die dit niet fijn vinden is een spatbord de oplossing. Voor de rijders die graag gebruik willen maken van spatborden heb ik in dit artikel de beste mountainbike spatborden voor je op een rij gezet.

Voor- en achter spatbord

Een mountainbike wordt over het algemeen niet geleverd met een voor- en achterspatbord. Echter is het in beide gevallen mogelijk om er zelf een aan te schaffen en te monteren. Vaak kiezen mountainbikers alleen voor een achter spatbord, omdat dit voorkomt dat je een vieze en natte rug krijgt. 

voor-en-achter-spatbord-mountainbike

Verschillende soorten mountainbike spatborden

Er zijn verschillende soorten mountainbike spatborden in alle vormen en maten. De grote spatborden zijn natuurlijk beter voor het stoppen van water en modder, maar dit komt ook met een aantal nadelen. Zo is een groter spatbord zwaarder en minder makkelijk om te monteren. Kleinere spatborden zijn natuurlijk lichter en worden makkelijker gemonteerd. 

Ook heb je spatborden voor je voorwiel. Mudgards wordt dit vaak genoemd. Dit is een klein stukje plastic die je kan monteren aan de voorbrug van je mountainbike. Ook kan je dit monteren wanneer je een verende voorvork hebt. Het voordeel van de mudgard is zoals de naam al zegt dat het voornamelijk de modder tegenhoud. Ook is hij heel erg licht en je zal er dus weinig last van hebben. 

Voordelen van mountainbike spatborden

Een spatbord gebruiken heeft enkele voordelen. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

1. De rijder blijft schoner

Het grootste voordeel van voor- en achter spatborden is dat jij als rijder veel schoner blijft. Dit heeft natuurlijk niet echt nut wanneer het mooi weer is. Maar als jij een rijder bent die niet bang is voor een regenbui dan kan een spatbord een groot voordeel zijn. 

2. De fiets blijft schoner

Niet alleen de rijder, maar ook de mountainbike blijft schoner met een spatbord. Dit is scheelt jou weer werk met schoonmaken wanneer je klaar bent met rijden. Ook kan dit ervoor zorgen dat je onderdelen zoals de voorvork minder onderhoud nodig hebben.

Nadelen van mountainbike spatborden

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan een spatbord op de mountainbike. Hierbeneden heb ik ze voor je op een rij gezet:

1. Het voegt overbodig gewicht toe

Het eerste nadeel van een spatbord is dat het overbodig gewicht toevoegt aan de mountainbike. Vooral de grotere spatborden kunnen een aanzienlijk gewicht toevoegen. Je wil graag een mountainbike zo licht mogelijk houden, omdat dit niet alleen de controle van de fiets verbeterd, maar je kan ook lichter fietsen op deze manier. 

2. Het is erg onhandig

Verder kan een spatbord ook erg onhandig zijn tijdens het mountainbiken. Een spatbord op je mountainbike op lichte bospaadjes op het asfalt is geen probleem, maar wanneer jij serieus wil gaan mountainbiken en over ruig terrein wil gaan is dit een ander verhaal. Ook kan een spatbord er onhandig worden wanneer jij sprongen wil gaan maken omdat het spatbord dan erg hard heen en weer klettert.  

3. Het ziet er niet goed uit

Het laatste nadeel van een spatbord zijn de looks. Dit is natuurlijk iets subjectiefs, maar bijna iedereen is het erover eens dat een spatbord op een mountainbike er echt niet uit ziet. Uiteindelijk hebben looks niks te maken met hoe een mountainbike presteert, maar veel rijders vinden het toch belangrijk hoe hun fiets eruit ziet tijdens het rijden. 

voordelen-spatbord-mountainbike-fietsportaal

Conclusie

Moet je nu wel of geen spatbord monteren op je mountainbike? Het antwoord hierop is dat het ervan afhangt. Of je nu wel of geen spatbord moet monteren hangt af van de rijder die je bent en wanneer jij jouw mountainbike wil gaan gebruiken. Als jij alleen rijdt in goed weer, dan raad ik zeker een spatbord af, maar als jij ook rijdt in slecht weer kan je zeker een keer een spatbord proberen om te zien of het wat voor jou is. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *