9 klimtips voor het mountainbiken

Wanneer je gaat mountainbiken is het natuurlijk leuk om bergafwaarts te fietsen. Alleen om bergafwaarts te kunnen fietsen moet je eerst bergopwaarts fietsen. Bergopwaarts fietsen kan alleen best een zware klus zijn, waardoor je vaak al moe bent voordat je aan de afdaling kan beginnen. Daarom geef ik jou in dit artikel 9 klim tips voor het mountainbiken. 

9-klimtips-voor-het-mountainbiken-fietsportaal

1. Begin niet te snel

Een van de grootste en meest gemaakte fouten tijdens het klimmen is dat je te snel begint. Wanneer je begint aan een grote klim zit je nog vol energie waardoor je al snel begint aan een te hoog tempo. Een te hoog tempo is een groot probleem omdat je hierdoor al snel teveel energie verliest en je veel moeite gaat krijgen met de latere delen van de klim. In dit artikel vertel ik je alles over het vinden van de juiste cadans.

Het is daarom beter om een vast tempo aan te houden die je voor de gehele klim kan volhouden.

2. Vind je juiste positie op de fiets

Ten tweede is het belangrijk om de juiste positie op de fiets te vinden wanneer je gaat beginnen aan een grote klim. Niet alleen zorgt de juiste positie ervoor dat je geen last krijgt van je zitvlak tijdens het rijden, maar het bespaart ook energie. 

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met het zwaartepunt van je lichaam wanneer je offroad aan het klimmen bent. Wanneer achterwiel geen grip meer heeft moet je het zwaartepunt meer naar achteren verschuiven en wanneer je geen grip meer hebt op het voorwiel moet je het zwaartepunt naar voren verplaatsen. 

3. Gebruik klikpedalen

Een van de beste hulpmiddelen om het klimmen makkelijker te maken is door gebruik te maken van klikpedalen. Met klikpedalen zet je namelijk je voeten vast aan de trapper waardoor je niet alleen kracht kan zetten bij de neerwaartse beweging, maar ook bij de opwaartse beweging. 

Doordat je op bijna elk moment van de trapbeweging kracht zet zorg je ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. 

4. Kies voor een goed ritme

Ook is het erg belangrijk om een goed ritme te vinden tijdens je klim. Het houden van een vast ritme zorgt ervoor dat je jouw energie goed kan verdelen over de volledige klim. Wanneer de klim te steil wordt is het verstandig om een trager tempo aan te nemen in een hogere versnelling, zodat je jouw eigen ritme kan aanhouden.

5. Zorg dat je blijft drinken en eten

Verder is het ook erg handig om te blijven drinken en eten tijdens het klimmen. Het klimmen kost een heleboel energie waardoor water en goede voeding erg handig kan zijn. Door regelmatig wat te eten en drinken krijg je de boost die je nodig hebt tijdens de klim. 

6. Gebruik een hartslagmeter

Door een hartslagmeter te dragen kan je goed je hartslag in de gaten houden. Door niet een te hoge hartslag te krijgen tijdens het rijden zorg je ervoor dat je de klim lang kan volhouden. Voor de meeste mensen is de juiste hartslag tussen de 70% en 80% van de maximale hartslag. Je kan de maximale hartslag berekenen door 220 – je huidige hartslag te doen. Stel je bent 25 dan is de juiste hartslag voor jou tijdens het rijden: 220-25 = 195 195×0.75 = 146.25. Dit geeft je een goede indicatie wat de juiste hartslag is voor jou om het vol te kunnen houden. 

7. Schakel op tijd

 Verder is het ook verstandig om op tijd te schakelen. Veel rijders proberen zo lang mogelijk in dezelfde versnelling te blijven, ook al zit je in een te hoge versnelling. Alleen wanneer je gaat klimmen is het belangrijk om ruim op tijd te schakelen om het optimale ritme vol te houden. 

8. Zorg dat de fiets onderhouden is

Daarnaast is het ook belangrijk dat je fiets goed onderhouden is. Een goed onderhouden fiets is altijd belangrijk, maar het is al helemaal belangrijk wanneer je een grote klim gaat maken. Wanneer je fiets in een goede staat is zul je een lagere rolweerstand hebben waardoor het lichter is om bergopwaarts te fietsen. Een goede fiets is natuurlijk ook fijn voor je vertrouwen in de fiets.

9. Blijf zitten op het zadel

Tenslotte is het belangrijk dat je tijdens het klimmen op je zadel blijft zitten. Naast dat het efficiënter is om op het zadel te blijven zitten dan om te staan tijdens het rijden. Wanneer je staand gaat trappen kan je meer kracht zetten, maar het kost ook een heleboel extra energie.

Door op het zadel te blijven zitten heb je een hogere trapefficiëntie en daarnaast zit je ook in een aerodynamische houding. Hierdoor kan je makkelijker je klim maken. In dit artikel vind je het juiste mountainbike zadel voor jou.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *