Welke cadans bij wielrennen fietsen?

Het rijden van de juiste cadans is een term die je veel voorbij hoort komen in de wielerwereld. Het rijden van de juiste cadans zorgt er niet alleen voor dat je veel langer kan fietsen, maar ook meer vermogen kan leveren. Toch zijn de meningen over de juiste cadans erg verdeeld. In dit artikel vertel ik je daarom alles wat je moet weten over welke cadans jij moet fietsen.

welke-cadans-bij-racefiets-fietsportaal

Wat is een cadans?

Voordat we beginnen is het eerst belangrijk om te weten wat er nu precies bedoeld wordt met een cadans. De cadans voor het aantal omwentelingen per minuut met je trappers. Dit wordt ook vaak ‘rpm’ (revolutions per minute) genoemd.

Wanneer je aan het fietsen bent verbruik je zowel een deel van je kracht als je conditie. Als je heel veel kracht zet voor een lange periode zullen je spieren snel vermoeid raken, als je heel snel gaat trappen zal je conditie eerder opraken dan de kracht van je spieren. Het hebben van de juiste cadans vindt hier een juiste balans in.

Wat is de beste cadans voor wielrennen?

Wat is de beste cadans voor wielrennen? De beste cadans is voor ieder persoon anders, maar over het algemeen is op vlak terrein een goede cadans rond de 100 rpm en in de bergen tussen de 70 en 80 rpm. Welke cadans het beste bij jouw past, hangt vooral af van je lichaamsbouw en hoe getraind je bent.

Wat is een lage cadans?

Over het algemeen wordt een te lage cadans gezien als 60 rpm. Wanneer je met deze cadans fietst zit je in een te hoog verzet. Door in een te hoog verzet te zitten verbruik je erg veel kracht om snelheid te behouden.

Het gevolg is dat mensen vaak op hun trappers gaan staan om extra kracht te leveren. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je in een te lage cadans raakt. De eerste oorzaak is een slecht schakelpatroon. Je schakelt simpelweg te snel tijdens het fietsen.

De tweede oorzaak is dat mensen de bergen ingaan zonder een bergverzet. Ze komen er dan achter dat het verzet niet licht genoeg kan om de juiste cadans te behouden.

Wat is een gemiddelde cadans?

Een gemiddelde cadans zit tussen de 80-100 rpm. Afhankelijk van of je op vlak terrein of in de bergen fietst heb je een lagere of hogere cadans. Vaak rijden de wat meer ervaren rijders in een gemiddelde cadans. Met een gemiddelde cadans maak je meer gebruik van je conditie in plaats van volledig op je kracht te leunen.

Verder is uit onderzoek gebleken dat het verstandig is om wat lager in de cadans te zitten wanneer je aan het klimmen bent en hoger in de cadans te zitten wanneer je op vlak terrein fietst.

Wat is een hoge cadans?

Een hoge cadans wordt over het algemeen gezien als boven de 100 rpm. Een hoge cadans zie je vooral bij de profs. Zij kunnen voor lange periodes in een hoge cadans rijden door de enorm goede conditie. Het rijden van een hoge cadans komt het vaakst voor op vlak terrein.

Alleen wanneer rij je nu in een te hoog cadans? Over het algemeen kan je zeggen dat je in een te hoge cadans rijdt wanneer je hartslag en ademhaling steeds hoger wordt zonder dat je ook echt sneller gaat fietsen. Op deze manier brand je jezelf alleen maar op.

Hoe meet je de cadans?

Er zijn verschillende manieren waarop je de cadans kan meten. De meest accurate manier is om een fietscomputer met krachtmeter te kopen. Met een fietscomputer kan je in real time zien wat je cadans en vermogen is. Wanneer je een serieuze fietser bent is dit zeker aan te raden.

Daarnaast zijn de prijzig ook nog eens flink gedaald in de afgelopen jaren.

Een andere manier om de cadans te bepalen is door zelf te tellen. Je neemt bijvoorbeeld een tijdsperiode van 30 seconden en telt vervolgens de omwentelingen. Hierna doe je zit getal maal twee en je weet je rpm. Je kan dit ook doen met 10 seconden en dit getal doe je vervolgens maal 6.

Cadans en vermogen

Veel mensen gebruiken het woord cadans vaak wanneer ze over het vermogen praten. Als je eens hebt gefietst met een fietscomputer is het je vast al eens opgevallen dat er vermeld staat hoeveel watt je levert. Dit is de eenheid van het vermogen dat je levert tijdens het fietsen.

Het vermogen wordt berekend door: kracht x rpm = vermogen. Dit betekent dat je het vermogen tijdens het fietsen kan verhogen door zowel meer kracht te leveren of door sneller te gaan fietsen. Hoe meer vermogen jij kan leveren, des te sneller je zult fietsen.

Je vermogen verhogen

Het doel van het vinden van de juiste cadans is om je vermogen tijdens het fietsen te vergroten. Zoals ik net al benoemde, speelt zowel kracht als rpm een rol bij het berekenen van het vermogen.

De eerste manier om het vermogen te verhogen is door meer kracht te krijgen. Je kan hiervoor krachttraining doen zodat je meer en sterkere spieren krijgt. Dit kan in het begin voor grote vooruitgang zorgen, maar op den duur zal je tegen een soort plafond aanlopen.

Hier komt de tweede manier om je vermogen te verhogen om de hoek kijken. Je kan er ook voor zorgen dat je met meer rpm kan fietsen. Natuurlijk kan bijna iedereen heel kort heel snel fietsen, maar dit is niet de bedoeling. Je wil graag een relatief hoge cadans kunnen fietsen voor een lange periode.

Niet alleen zorgt een hoge cadans voor meer vermogen, maar het is ook nog eens een stuk beter voor je lichaam en gewrichten.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *