Mountainbike vering onderhoud: Complete Gids

Het onderhouden van je mountainbike is erg belangrijk voor de prestaties van je mountainbike en de levensduur. Veel mensen doen het kleine onderhoud zoals de fiets schoonmaken, de ketting invetten en de banden op spanning houden. Echter is er een heel belangrijk onderdeel van de fiets waar veel rijders vanaf blijven. Ik heb het hier over de mountainbike vering. In dit artikel vindt je een complete gids over alles wat er bij komt kijken bij het onderhouden van je mountainbike vering.

mountainbike-vering-onderhoud-fietsportaal

Waarom je de vering van je mountainbike moet onderhouden

Vaak is de vering van een mountainbike een van de duurste onderdelen van een mountainbike. Het is dus van belang om de vering zo goed mogelijk te onderhouden en de levensduur zo lang mogelijk te houden. Toch onderhouden veel mensen hun voorvering niet zolang ze geen problemen hebben.

Dit is helaas niet de juiste manier. Wanneer jij aan het rijden bent op je mountainbike wordt je fiets vies. Hierdoor kan er modder en zand in je vering komen. Door de modder en zand kan niet alleen de vering verstopt raken waardoor de werking van de vering minder wordt. Maar ook heeft zand in combinatie met olie een schuurpapier achtig effect, waardoor de binnenkant van je vering constant wordt geschuurd. 

Dit zorgt ervoor dat over tijd er steeds meer speling komt op de onderdelen van de mountainbike. Dit heeft een negatief effect op de prestaties en controle van de vering. Wanneer je geen onderhoud doet kan dit over de jaren oplopen tot een flink bedrag. 

Voorkom onnodige slijtage

Slijtage bij de vering is een onvermijdelijk fenomeen. Echter kan je een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat je onnodige slijtage voorkomt waardoor je minder vaak onderhoud hoeft te plegen. Hierbeneden heb ik een aantal punten voor je op een rij gezet wat onnodige slijtage kan voorkomen:

Maak de dempers na elke rit goed schoon

De eerste manier om onnodige slijtage te voorkomen is door de dempers goed schoon te maken na elke rit. Veel rijders maken hun mountainbike al goed schoon na een rit, maar vaak wordt er niet echt gefocust op het goed schoonmaken van de dempers. Door de dempers goed schoon te houden voorkom je dat er veel modder en zand in de demper komt als je weer gaat rijden. 

schoonmaken-van-dempers-fietsportaal

Zorg dat de dempers goed afgesteld zijn

De tweede manier om onnodige slijtage te voorkomen is om regelmatig je dempers goed af te stellen. Waarschijnlijk heb je bij de aankoop van jouw mountainbike de veringen goed afgesteld, maar er daarna nooit meer na gekeken. Echter over tijd moeten de veringen weer opnieuw afgesteld worden. Door dit regelmatig te doen verminder je de kans dat er onnodige slijtage optreedt en je rijervaring blijft optimaal. Zo kan jij je dempers goed afstellen.

Professioneel onderhoud van vering

Bied je dempers voor onderhoud bij de professional aan, dan weet je zeker dat je dempers optimaal onderhouden wordt. Vaak worden de dempers bij de specialist helemaal gedemonteerd en worden de afzonderlijke delen van de dempers uit elkaar gehaald. Elk onderdeel van de dempers worden gereinigd en de O-ringen worden preventief vervangen. Ook wordt de oude olie vervangen door nieuwe. 

De fietsmonteur zal er voor zorgen dat alle functies van de dempers zoals de rebound weer optimaal werken. Natuurlijk wordt alles gecontroleerd voordat de dempers weer gemonteerd worden. Vaak wordt bij de voorvork ook de lock-out functie gecontroleerd of deze nog naar behoren functioneert. Een lock-out systeem werkt vaak via een kabel en moet dus erg accuraat afgesteld worden. 

Hoe vaak onderhoud plegen aan je vering?

Hoe vaak je onderhoud moet plegen aan je dempers hang heel erg af van de kilometers die je rijdt op je mountainbike. Voor de algemene rijder is het aan te raden om minimaal een keer per jaar een grote beurt te laten doen aan de dempers. Dit kan je het beste tegelijk doen met het algemene onderhoud, zodat je zo min mogelijk je fiets kwijt bent. 

Als je echt heel veel kilometers rijdt, is het aan te raden om vaker gedurende het jaar onderhoudt te plegen aan je dempers. Wanneer je zelf het onderhoudt, pleegt kan het geen kwaad om liever iets vaker onderhoud te plegen dan te weinig. En hoe vaker je het doet hoe makkelijker het gaat. 

hoe-vaak-vering-onderhoud-fietsportaal

Kosten van vering onderhoud

De dempers van een mountainbike zijn onderdelen die je als mountainbike rijder zelf haast niet inwendig kunt reinigen en onderhouden. Demper onderhoud vereist specialistische kennis en specifiek gereedschap om het onderhoud uit te kunnen voeren. Je kan deze kennis wel aanleren door bijvoorbeeld YouTubevideo’s te kijken of een fietsenmaker opleiding te volgen. Dit is wel op eigen risico en kan ervoor zorgen dat de dempers niet beter, maar juist slechter worden. 

Over het algemeen kan je rekenen op zo’n 90,- tot 130,- euro voor een servicebeurt van een demper. Het precieze bedrag hang natuurlijk af van hoeveel onderhoud er gepleegd moet worden en waar je de demper brengt. Van dit bedrag wordt ongeveer de helft gerekend aan manuren. Vaak zijn fietsmonteurs minimaal een uur bezig met het demonteren en weer opnieuw monteren van de demper. 

Natuurlijk kan je de arbeidskosten besparen wanneer je de onderhoudsbeurt zelf doet. Je hoeft dan alleen te betalen voor de onderdelen en je tijd. Echter wanneer je het onderhoud zelf gaat doen heb je natuurlijk wel het speciale gereedschap wat ook weer geld kost. Er is een grote kans dat je het niet wil riskeren en je hebt er misschien ook wel helemaal geen zin in om zelf je dempers te onderhouden. Wanneer je jou onderhoud bij de professionals doet weet je zeker dat jouw dempers altijd optimaal kunnen functioneren. 

kosten-vering-onderhoud-fietsportaal

Conclusie

Het regelmatig onderhouden van je mountainbike dempers is van cruciaal belang om niet alleen het rijplezier te vergroten, maar ook om de levensduur van de dempers aanzienlijk te vergroten. Het is aangeraden om minimaal dit onderhoud een keer per jaar te doen. Je kan dit zelf doen, maar voor de meesten is het aangeraden om dit bij een professional te laten doen. Dit kost je wel rond de 100,- euro, maar dan voelt hij wel weer als nieuw en weet je zeker dat alles in optimale conditie is. 

Echter is het wel belangrijk dat je de vaardigheid ontwikkeld om het kleine onderhoud te kunnen doen aan je dempers zoals het goed instellen van de rebound. Niet alleen kan dit je weer geld schelen, maar je kan ook tijdens het rijden snel de instellingen aanpassen zodat jij de beste rijervaring krijgt. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *