Carbon of aluminium MTB?

Het gebruik van carbon en aluminium is in de mountainbike wereld heel normaal. Deze materialen worden voor veel verschillende onderdelen gebruikt. Carbon en aluminium lijken als materiaal totaal niet op elkaar en hebben dus ook andere eigenschappen. Alleen welk materiaal is het beste en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over carbon en aluminium mountainbikes.

carbon-of-aluminium-mtb-fietsportaal

Aluminium of carbon mtb?

Zowel carbon als aluminium is erg populair bij mountainbikers. Over het algemeen wordt carbon gezien als het betere materiaal, omdat het lichter, sterker en stugger is dan aluminium. Hier betaal je alleen wel flink meer voor dan aluminium. Doordat aluminium zo goedkoop, sterk en licht is, blijft het een enorm populair materiaal in de mountainbike wereld.

Er worden veel verschillende onderdelen van de mountainbike gemaakt van zowel carbon als aluminium. Denk hierbij aan het frame, de wielen, het stuur, de trappers en het zadel. Natuurlijk heeft het ene onderdeel veel meer impact dat andere onderdelen op de fiets. Vooral het frame en de wielen bepalen voor het grootste gedeelte hoe de fiets zal aanvoelen.

Het voordeel van carbon wielen ten opzichte van aluminium wielen is dat ze niet alleen lichter zijn, maar ze ook stugger zijn. Dit zal je vooral merken wanneer je over ruw terrein gaat. Een lichter wiel is natuurlijk altijd fijn, al helemaal wanneer het roterende massa is. Daarnaast heeft het aluminium wiel ook zijn voordelen ten opzichte van de carbon wielen. Zo absorberen de aluminium wielen meer van de impact en buigen ze mee in de bochten. Hierdoor kan je sneller bochten maken, wat natuurlijk beter is voor de tijden.

Naast de wielen is het frame van de mountainbike misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel. Het is nu eenmaal de kern van je fiets. Ook hierbij is het belangrijk om de voor- en nadelen van het carbon en aluminium op en rij te zetten.

Aluminium Mtb frame

De aluminium mountainbike frames staan voor goede kwaliteit en eenvoud voor een goede prijs. Het grootste voordeel van aluminium mountainbike frames, is dat ze relatief goedkoop zijn. Aluminium is namelijk relatief licht, maar toch heel sterk en stug. Dit maakt het een ideaal frame materiaal. Daarnaast worden aluminium frames erg simpel gemaakt, waardoor ze weinig afstelling nodig hebben.

Onder andere hierdoor en doordat aluminium relatief goedkoop is, is aluminium het framemateriaal voor beginnende mountainbikers, of rijders met een beperkt budget. Naast de voordelen heeft aluminium natuurlijk ook zijn minpunten. Een van de grootste minpunten van aluminium is dat er op den duur metaalmoeheid optreedt. Daarnaast heeft aluminium ook last van corrosie. Aluminium is wel roestvrij.

Ook is aluminium een stuk minder stug en stijf als carbon. Hierdoor zit er meer speling op het frame, waardoor er minder kracht vanuit de pedalen richting het achterwiel gaat. Dat aluminium minder stug en stijf is, heeft ook zijn voordeel aangezien het frame veel beter de impact kan absorberen van de ondergrond. Dit zorgt voor een comfortabelere rit.

Verschil tussen kwaliteit aluminium

Daarnaast zit er ook veel verschil tussen de kwaliteit van aluminium. Afhankelijk van je budget zal de kwaliteit van het aluminium frame toe of afnemen. Dit zit hem vooral is in het frame zo sterk en licht mogelijk maken. Een aluminium frame heeft vaak een variabele dikte. Dit wil zeggen dat de dikte van de buizen veranderen gedurende het frame. De reden hiervoor is dat sommige delen van het frame meer stress ervaren dan andere delen. Een goed voorbeeld hiervan is bij de trappers.

Voordelen

 • Goedkoper als carbon
 • Sterk materiaal
 • Goede demping
 • Relatief licht materiaal

Nadelen

 • Kans op metaalmoeheid
 • Tenopzichte van carbon minder licht en stijf
 • Aluminium verschilt veel in kwaliteit

Carbon mtb frame

Carbon mountainbike frames zijn over het algemeen het beste van het beste. Carbon is namelijk heel licht en een stuk sterker dan aluminium. Daarnaast is een van de grootste voordelen van een carbon frame dat het geen metaal is en er dus geen roest, corrosie of metaalmoeheid optreedt. Hierdoor is je frame nog net zo goed na een paar jaar als wanneer je hem gekocht hebt.

Verder hebben carbon frames geen naden, wat voor veel mensen een pluspunt is op het uiterlijk. Verder is een carbon frame ook heel stijf en stug. Dit is erg fijn om zoveel mogelijk kracht van de trappers op het achterwiel te krijgen, maar je stuitert er ook meer door. Een van de grootste nadelen van carbon frames is dat ze moeilijk te repareren zijn. Wanneer je flinke schade oploopt, moet je meestal een nieuw frame aanschaffen. Daarnaast kan er ook veel verschil zitten in de kwaliteit van het carbon.

Kwaliteitsverschil carbon

Het verschil in de kwaliteit van het carbon frame zit hem in twee verschillende dingen. De dikte van de carbonvezels en de hoeveelheid gebruikte epoxy. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe dikker de carbonvezels zijn des te sterker het frame wordt. Dikkere vezels zijn alleen wel een stuk prijziger dan dunne vezels. Daarnaast speelt de hoeveelheid epoxy die gebruikt wordt een enorme rol bij het totale gewicht. Epoxy is erg zwaar, waardoor sommige carbon fietsen alsnog relatief zwaar kunnen zijn wanneer hier teveel van gebruikt wordt.

Voordelen

 • Heel licht materiaal
 • Veel sterker dan aluminium
 • Geen corrosie of metaalmoeheid
 • Erg stug en stijf
 • Looks (subjectief)

Nadelen

 • Heel prijzig
 • Carbon verschilt veel in kwaliteit
 • Absorbeert minder impact
 • Schade moeilijk te herstellen

Is carbon de upgrade waard?

Het upgraden van je mountainbike met carbon onderdelen, of het aanschaffen van een carbon mtb is over het algemeen een hele goede keuze. Een carbon mountainbike is vaak van enorm hoge kwaliteit en is het beste wat je kan krijgen voor mountainbikes. Carbon is namelijk heel sterk, gaat lang mee en wat misschien wel het belangrijkst is, is dat het heel licht is.

Een lichte mountainbike is belangrijk, omdat dit helpt om bergopwaarts te fietsen en om de fiets rond te gooien wanneer je over het parcours aan het fietsen bent. Daarentegen is het niet altijd de juiste keuze om naar een carbon fiets of onderdeel te gaan. Er zijn veel verschillende soorten carbon te verkrijgen die allemaal van verschillende kwaliteit zijn.

Vaak is het goedkoopste carbon helemaal niet beter dan hoogwaardige aluminium onderdelen. Hierdoor denk je dat je lichte onderdelen hebt, terwijl dit niet het geval is. Daarom raad ik in veel gevallen alleen carbon aan wanneer dit niet het goedkoopste van het goedkoopste is.

Levensduur

Wanneer je nieuwe onderdelen van je fiets gaat halen is het belangrijk dat dit natuurlijk lang meegaat. Hoelang de onderdelen van je mountainbike meegaan, hangt deels af van hoe jij met de fiets omgaat en hoelang de levensverwachting is van het onderdeel. Wanneer je de keuze gaat maken tussen aluminium of carbon is het verstandig om de levensduur in je achterhoofd te houden.

Aluminium is een metaal. Hierdoor is het relatief goedkoop, maar het heeft een groot nadeel ten opzichte van carbon. Er treedt op den duur metaalmoeheid op. Bij aluminium treedt er niet snel metaalmoeheid op, maar het hangt deels af van hoe jij met de mountainbike omgaat. Carbon is geen metaal en er treedt dus ook geen metaalmoeheid op. Het onderdeel is na jaren nog precies even sterk als toen het gemaakt werd.

Welke mtb materiaal past bij mij?

Welk materiaal nu het beste bij jouw mountainbike past, hangt voor het grootste gedeelte af van het budget dat je hebt. In veel gevallen is carbon de beste keuze die je kunt maken voor je mountainbike onderdelen. Dit komt natuurlijk wel met een stevig prijskaartje. Vooral hierdoor is aluminium nog steeds enorm populair. Daarnaast is hoogwaardig aluminium echt niet heel veel slechter als carbon en je zal er veel plezier van hebben.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om de mountainbike deels carbon te maken en deels aluminium te houden zijn er een aantal onderdelen die de meeste impact maken. Het frame en de wielen bepalen voor het grootste gedeelte hoe de mountainbike zal aanvoelen. Dus wanneer je van aluminium naar carbon gaat, zal ik altijd beginnen bij een goed frame en een goede wielset.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *