Het vinden van een goed fietsslot is van groot belang wanneer je met een gerust hart weg wil kunnen lopen van je dure racefiets of mountainbike. Alleen, wat is nu een goed en veilig fietsslot? Om je te helpen zet ik daarom in dit artikel de 7 beste fietssloten voor je op een rij.
ABUS 8900 Kettingslot
Abus bordo Granit Xplus 6500k
Safeman kabelslot
BBB BBL-52 MiniSafe kabelslot
De 7 beste fietssloten
1. ABUS 8900 Kettingslot
De ABUS 8900 is een betrouwbaar kettingslot die je fiets goed kan beschermen. Dit kettingslot is ART2 goedgekeurd. Je fiets wordt goed beschermd door de 9 mm dikke schakels die in de textielslang zitten. Alle dragende onderdelen zijn gemaakt van gehard staal.
Verder is de cilinder van een hoogwaardige kwaliteit die bestand is tegen manipulaties zoals lockpicking. Bij dit kettingslot worden twee sleutels meegeleverd. In zijn geheel weegt dit kettingslot iets meer als 2 kilo, wat voor veel bescherming zorgt, maar het ook lastiger maakt om mee te nemen.
Voordelen
- 9 mm dikke schakels
- Art 2 beveiliging
- 110 cm lang
- Hoogwaardige sluitcilinder
- Gemaakt van gehard staal
Nadelen
- Relatief zwaar
2. Abus bordo Granit Xplus 6500k
De ABUS Bordo Granit X-plus 6500 is een vouwslot die de hoogste veiligheid biedt. Dit slot heeft security level 15 en is Art 2 goedgekeurd. Het vouwslot bestaat uit 5,5 mm geharde onderdelen die samen zorgen voor een ketting van 110 cm. Elke schakel heeft een siliconen hoes wat lakschade aan je fiets voorkomt. Verder biedt de ABUS X Plus cilinder een optimale bescherming tegen lockpicking. Het vouwslot wordt geleverd met twee sleutels en weegt in totaal iets meer als 2 kilogram. Kortom, de ABUS Bordo Granit Plus 6500 is het fietsslot voor de persoon die zijn fiets optimaal wil beschermen tegen diefstal.
Voordelen
- Vouwslot
- Security level 15
- 110 cm lang
- Art 2 Goedgekeurd
- Siliconen hoes om lakschade te voorkomen
- 5,5 mm dikke elementen
Nadelen
- Erg prijzig
3. Safeman kabelslot
De Safeman kabelslot is een compact en licht kabelslot die ideaal is om onderweg je racefiets of mountainbike op slot te zetten. Door zijn lage gewicht is hij enorm makkelijk mee te nemen, maar biedt hierdoor een stuk minder bescherming. Verder is dit slot ook niet Art goedgekeurd. De kabel van de Safeman is 4 mm dik en 75 cm lang. De kabel is beschermd met een coating zodat de lak van je fiets niet beschadigd raakt. Kortom, de Safeman kabelslot is een uitstekende keus voor de rijder die net dat ene beetje bescherming onderweg zoekt.
Voordelen
- Compact formaat
- 75 cm lang
- Kabelslot is multifunctioneel te gebruiken
- Beschermende coating voorkomt lakschade aan de fiets
- Gewicht slechts 125 gram
Nadelen
- Niet Art goedgekeurd
4. Axa Newton 150 kabelslot
De Axa Newton 150 kabelslot is een uitstekende keus voor de fietser die net wat extra bescherming zoekt. Dit slot wordt in combinatie met de ringsloten AXA Fusion, Defender, Soldid Plus en Victory gebruikt. Met de Newton plug is het makkelijk om je fiets te verbinden aan objecten zoals dankzij de 150 cm lange kabel. De kabel zelf heeft een diameter van 10 mm en heeft een coating om lakschade van je fiets te voorkomen. Het enige nadeel van dit slot is dat hij in combinatie met een ringslot gebruikt moet worden. Toch blijft dit een uitstekend slot voor een scherpe prijs die net wat extra bescherming kan bieden.
Voordelen
- Compact formaat
- 150 cm lang
- Diameter kabel 10 mm
- Scherpe prijs
Nadelen
- Biedt niet enorm veel bescherming
5. Axa rigid
De Axa rigid is een licht en handig kettingslot om onderweg mee te nemen. Het kettingslot is open te maken via de 4 4-cijferige code. Dit is er handig voor rijders die geen zakken hebben om hun sleutel in op te bergen. Verder is dit slot met 120 cm lang genoeg om je fiets vast te zetten aan objecten.
Echter, door zijn lichte gewicht is dit kettingslot niet geschikt voor situaties waar je fiets echt goed beveiligd moet worden. Tenslotte is de Axa rigid voorzien van een polyesterhoes die je fiets beschermt tegen lakschade. Deze ik ook te verkrijgen in verschillende kleuren, zodat je slot bij je fiets past.
Voordelen
- Cijferslot
- Laag gewicht
- Polyesterhoes beschermt de lak van je fiets
- Lengte 120 cm
- Beschikbaar in verschillende kleuren
Nadelen
- Niet geschikt voor locaties met hoog diefstalrisico
6. BBB BBL-52 MiniSafe kabelslot
De BBB BBL-52 MiniSafe kabelslot is een ideaal slot voor de rijder die even een paar minuten weg bij zijn fiets en wil voorkomen dat iemand zomaar mee vandoor kan gaan. Dit slot is het meest minimale wat je onderweg mee kan nemen en is daarom ook extreem licht. Het slot weegt namelijk slechts 60 gram. Daarnaast is het ook nog eens een cijferslot, waardoor je geen sleutel bij je hebt. Door het lage beveiligingsniveau heeft dit slot geen ART keurmerk. Toch kan de BBB BBL-52 MiniSafe kabelslot een goede oplossing voor een scherpe prijs zijn.
Voordelen
- Extreem licht slot
- Lengte 120 cm
- Cijferslot
- Goedkoop
Nadelen
- Geen Art keurmerk
7. Hiplok Z lok Combo
De Hiplok Z lok Combo is een ideaal cijferslot voor de korte stops. Hoewel dit slot niet zoveel bescherming biedt als een dik kettingslot, zal het de gelegenheidsdieven wel afschrikken. Het slot is superlicht en weegt slecht 74 gram. Daarnaast heb je met het cijferslot ook geen sleutel nodig. De binnenkant van de Hiplok Z lok Combo is van staal en de plastic buitenkant voorkomt lakschade aan de fiets. Kortom, dit is een ideale keus voor de korte momenten dat je van je fiets vandaan bent.
Voordelen
- Extreem licht
- Cijferslot
- Stalen binnenkant
- Plastic buitenkant om lakschade te voorkomen
Nadelen
- Biedt relatief weinig bescherming
Verschillende soorten fietssloten
Wanneer je een nieuw fietsslot gaat aanschaffen is het belangrijk dat je een keuze maakt in het type slot dat je wil aanschaffen. Elk type slot heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen zijn er 3 soorten:
1. Kabelslot
Het eerste type is het kabelslot. Een kabelslot is erg populair voor het lichte gewicht en het gemak in gebruik. Een kabelslot is beschikbaar in talloze lengtes en diktes. Het grootste nadeel van een kabelslot is dat deze relatief makkelijk door te knippen is met goed gereedschap. Daarom worden kabelsloten voornamelijk gebruikt bij de goedkopere fietssloten.
2. Vouwslot
Het tweede type fietsslot is een vouwslot. Een vouwslot is niet alleen erg compact, maar door de geharde stalen platen biedt dit ook veel bescherming. Een vouwslot wordt vaak gebruikt voor fietsen die goed beveiligd moeten worden. Daarentegen zijn vouwsloten daarom over het algemeen wel een stuk prijziger dan andere sloten.
3. Kettingslot
Tenslotte hebben we het kettingslot. Zoals de naam als zegt, bestaat dit slot uit een ketting. Het voordeel van een kettingslot is dat deze over het algemeen veel bescherming bieden. Het nadeel van kettingsloten is dat ze vaak erg zwaar zijn. Naast dat een kettingslot gebruikt kan worden voor fietsen is dit type slot ook erg populair bij scooters en motors.
Het ART keurmerk
Een van de meest belangrijke kenmerken van een goed fietsslot is dat deze het Art keurmerk heeft. Het Art keurmerk is een onafhankelijke stichting die fietssloten uitbundig testen met verschillende populaire methodes om fietssloten op te krijgen. Het keurmerk gaat van 1 tot en met 5 sterren. Hoe meer sterren het fietsslot heeft des te beter de beveiliging is. Voor fietssloten wordt er aangeraden om mininmaal Art 2 te hebben. Vanaf Art 4 zijn de fietssloten voornamelijk geschikt voor scooters en motors.
Het is tenslotte belangrijk om te weten dat veel fietsverzekeraars bij diefstalverzekering eisen dat je een fietsslot hebt met minimaal aantal sterren om verzekerd te zijn. Hoeveel sterren dit zijn, verschilt per verzekeraar.
De lengte van je fietsslot
Een ander belangrijk punt voor je fietsslot is de lengte. Fietssloten zijn in veel verschillende lengtes te verkrijgen. Het beste is om een balans te vinden in een fietsslot dat lang genoeg is om je fiets goed vast te kunnen zetten en een slot die niet zo lang is dat hij onhandig en zwaar wordt. Over het algemeen zijn dit fietssloten tussen de 100 en 140 cm.
Het gewicht
Het gewicht is voor de meeste rijders ook van groot belangrijk wanneer ze een fietsslot gaan aanschaffen. Een fietsslot die een goede bescherming biedt is belangrijk, maar deze zijn vaak erg zwaar. Je moet het fietsslot namelijk wel de hele tijd bij je dragen voordat jouw fiets op slot zet. Het is daarom niet altijd verstandig om alleen te kijken naar het beveiligingsniveau van het slot, maar ook hoeveel deze weegt.
Conclusie
Het vinden van het ideale fietsslot is geen makkelijk klus en er moet met veel factoren rekening gehouden worden. Toch kan je met behulp van dit artikel het ideale fietsslot vinden, zodat jouw fiets veilig geparkeerd staat wanneer jij er niet bent. Hierbeneden heb ik nogmaals mijn favoriete fietsslot voor je afgebeeld.