Welke framemaat racefiets?

De juiste framemaat voor je racefiets is iets wat enorm belangrijk is wanneer je een nieuwe racefiets gaat kopen. Een goede rijervaring begint namelijk in de basis met een fiets die geschikt is voor jou. Toch kan het nog best lastig zijn welke maat nu bij jou past. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over welke racefiets framemaat bij jou past.

welke-framemaat-racefiets-fietsportaal

Framemaat racefiets berekenen

Om de juiste framemaat voor je racefiets te kunnen berekenen is het belangrijk dat je de binnenbeenlengte opmeet. De manier waarop je dit doet, is door je voeten 15 cm uit elkaar te zetten. Het is hierbij belangrijk dat je geen schoenen aan hebt. Je meet de binnenbeenlengte van je voeten tot aan je kruis.

Framemaat racefiets tabel

Wil jij makkelijk zien welke racefiets framemaat jij hebt, dan kan je hierbeneden in de tabel kijken. Houdt er rekening mee dat dit voor de gemiddelde rijder is. Voor sportievere rijders is een iets kleinere fiets aan te rijden en voor comfort een iets grotere fiets.

LichaamslengteFramemaat (cm)Framemaat (S, M, L)
159-164 cm46XXS
160-166 cm47XS
162-168 cm48XS
164-170 cm49XS
166-172 cm50s
168-174 cm51s
170-175 cm552s
172-177 cm53s
174-179 cm54M
175-181 cm55M
177-183 cm56M
179-185 cm57M
181-187 cm58L
183-188 cm59L
185-190 cm60L
187-192 cm61L
188-194 cm62XL
190-194 cm63XL
192-198 cm64XL
194-200 cm65XXL
200-208 cm66XXL

Meet je eigen lengte

De eerste stap bij het bepalen van jouw framemaat is door jouw lengte te laten meten. De lengte bepaalt namelijk voor het grootste gedeelte de framemaat die bij jou past. Het probleem is alleen vaak dat mensen dit als enige gebruiken bij het bepalen van hun framemaat.

Meet je binnenbeenlengte

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de juiste framemaat is door je binnenbeenlengte op te meten. De lengte van je binnenbeen bepaalt namelijk voor een groot gedeelte wat de geometrie van je lichaam is, wat invloed heeft op de framemaat die bij jou past.

Kijk naar je lichaamsverhouding

Om de perfecte racefiets te krijgen is het niet alleen belangrijk om de juiste framemaat te hebben, maar het is ook belangrijk dat je rekening houdt met je lichaamsverhouding. De ene persoon heeft een lang bovenlichaam en de ander een kort bovenlichaam.

De perfecte racefiets afstelling is daarom voor iedereen anders. Er zijn een aantal verschillende onderdelen die je kan afstellen om de best mogelijke rijervaring te krijgen. Dit zijn naast het fietsframe de volgende onderdelen: Stuur, cranklengte, zadelpen en het stuurpen

Om de afstelling te perfectioneren raden wij altijd aan om dit door een professional te laten doen. De personen die hier gespecialiseerd is zijn weten precies wat zij doen en zorgen voor het beste resultaat.

Reach, stack en standover meten

Naast de framemaat van je racefiets moet je ook rekening houden met de geometrie van de fiets. Elke racefiets heeft namelijk zijn eigen geometrie en doeleinde. Er zijn drie verschillende factoren waar je rekening mee moet houden: de reach, stack en standover.

Hoe meet je de reach

De reach is de horizontale afstand tussen het balhoofd en de trapas. Een langere reach zorgt er dus voor dat je verder van het stuur zit waardoor je dieper rijdt. Voor een competitieve rit is een lange reach beter en een korte reach is comfortabeler.

Omdat de trapas en balhoofd niet op dezelfde hoogte liggen moet je denkbeeldig de trapas op dezelfde hoogte plaatsen als het balhoofd om de reach te kunnen meten.

Hoe meet je de stack?

De stack is de verticale afstand tussen de trapas en het balhoofd. Een kleinere stack zorgt voor een diepere rijhouding, wat vooral voordelig is tijdens wedstrijden. Een grotere stack zorgt dus voor een comfortabelere zithouding.

Ook bij de stack zitten de trapas en balhoofd niet op dezelfde horizontale plek. Daarom moet je denkbeeldig het balhoofd boven de trapas plaats om zo de stack op te kunnen meten.

Hoe meet je de standover?

Tenslotte heb je de standover. De standover is de afstand tussen de grond en de bovenbuis. Dit is vooral belangrijk om te weten wanneer je regelmatig met twee benen op de grond staat. Bij een bovenbuis die niet horizontaal loopt meet je de standover-hoogte in het midden van de bovenbuis.

Waar staat de framemaat van je fiets?

De framemaat van je fiets staat over het algemeen ergens op de zitbuis. De racefiets maat wordt vaak aangegeven in cm en zit tussen de 46 en 64 cm. Mountainbikes worden vaak gemeten in inch en zit tussen de 13 en 23 inch.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *