Hoe span je spaken zelf?

Het hebben van spaken die op de juiste spanning staan is van cruciaal belang om goede fiets wielen te hebben. Wanneer de spaken niet op de juiste spanning staan kan je een slag in het wiel krijgen of spaken kunnen knappen. In het ergste geval kan je fietswiel zelfs helemaal inklappen. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door de spaken te spannen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij zelf de spaken van je fiets kan spannen.

hoe-span-je-zelf-spaken-fietsportaal

Wanneer spaken spannen?

Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is om de spaken van je fiets te spannen. De eerste situaties is wanneer een enkele spaak los zit. De tweede situatie is dat er een slag in je wiel zit. De laatste situatie is dat het volledige wiel gespannen moet worden wanneer je het wiel zelf hebt gespaakt.

De reden waarom het zo belangrijk is om de spaken goed gespannen te hebben is om een slag in het wiel te voorkomen. De spaken van je wiel trekken om en om het wiel naar links en naar rechts. Wanneer een van deze spaken minder op spanning staan raakt dit uit balans.

Welke draairichting spaken spannen?

De draairichting om de spaak te spannen is door de spaakspanner met de klok mee te draaien. Wanneer je de spaak linksom zal draaien neemt de spanning af en rechtsom draaien zorgt voor extra spanning. Het is belangrijk om de spaak te spannen in kleine stapjes om een slag in het wiel te voorkomen.

Spaken spannen gereedschap

Wanneer je de spaken van je fiets gaat spannen is het belangrijk dat je hier het juiste gereedschap voor hebt. Dit maakt het niet alleen een heel stuk makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je velg niet beschadigd raakt. Je hebt het volgende nodig:

Juiste spaakspanning

Het laatste wat belangrijk is om te weten voordat je kan beginnen met het spannen van je fiets spaken is het weten van de juiste spaakspanning. Het kan best lastig zijn om erachter te komen om de spaak nu strak genoeg staat. Een spaak heeft de juiste spaakspanning wanneer je de spaak nog net een klein beetje kan bewegen. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk om te controleren of er geen slag in het wiel zit.

Het is ook mogelijk om de spaken te strak te zetten. Het gevolg hiervan is dat er een hoogteslag zal ontstaan in het wiel. In dit geval is het wiel niet meer volledig rond, waardoor je hobbelt tijdens het rijden. Het is niet makkelijk om een hoogteslag te verhelpen, dus het is belangrijk om dit te voorkomen.

Zelf spaken spannen

Wanneer je zelf de spaken van je fiets gaat spannen is het enorm belangrijk dat je dit rustig doet en te werk gaat in kleine stappen. Per stapje draai je een spaak een kwartslag strakker of losser. Door dit proces met veel Geduld uit te voeren voorkom je dat het wiel scheef gaat trekken.

Enkele spaak los

Wanneer er slechts een enkele spaak los zit is het heel gemakkelijk om deze te spannen. Ten eerste spuit je de spaaknippel een beetje in met WD40 en laat je dit even intrekken. Dit zorgt ervoor dat de spaaknippel vrij kan bewegen. Vervolgens draai je de spaak een kwartslag strakker.

Controleer vervolgens de spanning van de andere spaken. Wanneer deze nog goed zijn draai je weer de spaak een kwartslag strakker. Het is belangrijk om te blijven controleren dat de spaak het wiel niet scheef gaat trekken. In sommige gevallen is het noodzakelijk om enkele andere spaken strakker te zetten nadat je de spaak op spanning hebt gebracht.

Meerdere spaken los

Wanneer je meerdere spaken los hebt vereist het iets meer geduld om alles weer op spanning te krijgen. Net zoals bij de enkele spaak spuit je eerst op alle spaaknippels wat WD40 om alles vrij te krijgen. Vervolgens start je met elke losse spaak een kwartslag strakker te draaien.

Afhankelijk van het aantal lossen spaken is er al een kans dat er een lichte slag in het wiel zit. Door alle spaken op een gelijke spanning te brengen is het mogelijk om een lichte slag uit het wiel te krijgen. Elke spaak trekt om en om naar een andere kant. Heb je een slag naar rechts, dan wil je de spaken die naar links trekken strakker zetten en de spaken die naar rechts trekken iets losser maken. Dit werkt natuurlijk andersom bij een slag naar links.

Alle spaken los

In het geval dat je zelf een wiel hebt gespaakt of dat je wiel er simpelweg niet goed aan toe is, is het extra belangrijk om alle spaken op een gelijke wijze te spannen. Door precies te werk te gaan zal je wiel na het spannen gelijk volledig recht zijn. In het geval dat alle spaken los zijn geraakt is het verstandig om de spaaknippels in te spuiten met WD40.

Wanneer je de spaken gaat spannen is het handig om te beginnen bij het ventiel, hierdoor hebt je namelijk een makkelijk punt om bij te houden waar je bent begonnen met het spannen. Door constant een kwartslag te draaien voorkom je dat het wiel naar een bepaalde richting zal trekken.

Slag uit het wiel halen

Een van de meest voorkomende gevolgen van het hebben spaken die niet op de juiste spanning staan is het hebben van een slag in je wiel. Het hebben van een slag in je wiel fietst niet alleen minder comfortabel, maar na verloop van tijd zal de slag steeds erger worden. Het is daarom belangrijk om dit snel te verhelpen wanneer dit het geval is.

Toch kan een slag uit je wiel halen nog best een lastige klus zijn. In dit artikel vertel ik je daarom precies hij jij een slag uit je wiel kan halen.

Zelf wiel spaken

In sommige gevallen kom je erachter dat de spaken van je wiel niet meer goed zijn het en wiel volledig opnieuw gespaakt moet worden. Wanneer je dit laat doen door een fietsenmaker kan dit best een prijzige klus worden. Gelukkig kan je dit ook zelf doen. In dit artikel vertel ik je precies hoe je met de juiste stappen zelf een wiel kan spaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *