Alle mountainbike winterkleding die jij nodig hebt

Mountainbiken in de winter is erg leuk en een totale andere ervaring dan rijden in de zomer. Het mountainbiken in de winter is uitdagender en je moet weer rekening houden met andere factoren. Zo ook dat je wel de juiste mountainbike kleding hebt. In dit artikel ga ik alle winterkleding die jij nodig hebt om te kunnen rijden met je bespreken. 

mountainbike-winterkleding-fietsportaal

Fietskleding voor de winter

Wanneer je van plan bent om te gaan mountainbiken in de winter hoort daar natuurlijk ook de juiste uitrusting bij. Een van de belangrijkste punten die ervoor zorgt dat je goed warm blijft, is goede mountainbike winterkleding. Hierbeneden heb ik alles waar je rekening mee moet houden voor je op een rij gezet zodat jij goed op de hoogte bent. 

Fietsbroek

Om te beginnen met misschien wel het belangrijkste onderdeel van de kleding, je fietsbroek. Je kan prima nog fiets met je korte fietsbroek in het voorjaar of najaar, maar vanzelfsprekend is een lange fietsbroek toch echt wel noodzakelijk wanneer je gaat mountainbiken in de winter. 

Het kiezen van de juiste fietsbroek hangt natuurlijk sterk af van de discipline die jij vooral rijdt tijdens het mountainbiken. Echter zijn er toch wel algemene factoren die gelijk zijn, ongeacht welke discipline die je rijdt. Zo is het echt noodzakelijk dat je een fietsbroek koopt die voorzien in van zeem. 

Zeem zit op het achterste van je fietsbroek zodat je comfortabeler rijdt en geen last krijgt van je achterwerk wanneer je langere afstanden maakt. Er kunnen ook andere redenen zijn dat je last krijgt tijdens het rijden, zoals wanneer je zadel niet goed is afgesteld. Er worden nog steeds fietsbroeken verkocht zonder zeem, let daarom goed op dat jouw fietsbroek dit wel heeft. 

winterfietsbroek-mtb-fietsportaal

Prijs kwaliteit verhouding

Je zult misschien al snel geneigd zijn om voor de goedkopere fietsbroeken te kiezen. Zeem is namelijk zeem en als de broek goed zit zal het verschil wel niet zo groot zijn. Toch is het het zeker waard om een duurdere fietsbroek aan te schaffen.

De duurdere broek zit namelijk niet alleen vaak beter, maar ze slijten ook veel minder snel. Tenslotte heb je ook fietsbroeken die bretels hebben. De bretels zorgen ervoor dat je broek minder snel afzakt of helemaal niet meer kan afzakken. Dit zorgt ervoor dat je zeem beter blijft zitten en daarom lekkerder zit. 

Fietsshirt

Je bovenlichaam warm houden tijdens het mountainbiken is extreem belangrijk. Vat je eenmaal kou, dan is er niet veel meer aan. Je bovenlichaam goed warm houden doe je door middel van laagjes. Deze laagjes hebben allemaal een bepaald doel. Het grote voordeel van laagjes is dat je makkelijk een laagje erbij of minder kan doen zodat je het niet te warm of koud krijgt. 

Je bovenlichaam heeft over het algemeen 3 laagjes. De eerste laag is de basislaag. De basislaag bestaat uit een dun strak shirt die goed ademend is. De basislaag neemt al het zweet op van je lichaam zodat dit droog blijft en niet te koud wordt. Je kan kiezen uit een basislaag met korte of lange mouwen, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

mountainbike-fietsshirt-fietsportaal

De tweede laag is het fietsshirt. Het fietsshirt is een stuk losser en heeft lange mouwen. Ook is het shirt ademend zodat al het zweet uit de basislaag weggevoerd kan worden naar de tweede laag. Deze twee lagen samen zorgen ervoor dat jij als rijden geen kou zult vatten.

Fietsjas

De derde laag bestaat uit een goede fietsjas. De fietsjas zorgt ervoor dat je goed beschermt bent tegen de weersomstandigheden. De beste fietsjassen zijn minimaal waterafstotend, winddicht en zijn ademend. Een winddichte jas vindt ik persoonlijk echt een must, omdat het in Nederland en omstreken vaak hard waait. Ook zorgt een ademende jas ervoor dat het zweet naar de buitenlucht afgevoerd kan worden. 

Schoenen en sokken

Welke winterschoenen jij koopt, hangt voornamelijk af van de temperatuur waarin je fietst. Over het algemeen heb je meer isolatie nodig wanneer je in een koudere omgeving gaat rijden. Vaak is de middenweg het beste. Je wil namelijk niet te warme voeten krijgen en gaan zweten, koude voeten wil je al helemaal niet. 

Je kan dit het makkelijkst aanpassen door goede dikke sokken aan te trekken. Afhankelijk van de temperatuur kan je makkelijk dikkere of dunnere sokken aan trekken. Daarbij is het wel erg belangrijk dat je sokken koop die goed doorluchten zodat je niet gaat zweten. Tenslotte zijn lange sokken ook handig, dit zorgt er namelijk voor dat je een goede aansluiting hebt met je fietsbroek een geen tocht krijgt. 

Bij het uitkiezen van de juiste fietsschoenen moet je ook rekening houden met het type pedalen dat je hebt. Met klikpedalen heb je namelijk andere schoenen nodig dan wanneer je platformpedalen hebt. Naast de schoenen is het ook verstandig om overschoenen te kopen. 

Overschoenen zijn een soort waterdichte sok die om je schoenen heen gaat zodat het water niet in je schoenen komt en je doorweekt raakt. Niets is namelijk vervelender dan wanneer je natte voeten en sokken hebt tijdens het rijden. 

mtb-fietsjas-fietsportaal

Je helm

Het is ook belangrijk om je hoofd goed warm en beschermd te houden tijdens het rijden. Een goede helm speelt hierbij een kritische rol. Er zijn een heleboel verschillende mountainbike helmen die allemaal geschikt zijn voor verschillende disciplines. Het belangrijkste bij elke helm is dat de helm goed past en comfortabel zit, ook voor langere ritten. 

Een helm moet ook zo licht mogelijk zijn en voorzien zijn van een zonneklepje voor de beste rijervaring. Naast de helm om je hoofd warm te houden heb je ook ondermutsen of hoofdbanden. Dit kan gewoon veilig onder je helm en zorgt ervoor dat je oren en nek goed warm blijven. Een ondermuts zal niet in elke situatie nodig zijn, maar wanneer het erg koud is kan dit zeker fijn zijn. 

mountainbike-helmen-fietsportaal

Handschoenen

Zeker niet onbelangrijk zijn een paar goede handschoenen. Koude handen zijn namelijk geen pretje. Goede warme en winddichte handschoenen zorgen ervoor dat jouw handen goed warm blijven. Zorg er wel voor dat de handschoenen kunnen ademen anders krijg je zweethanden wat je grip verminderd. In dit artikel vertel ik je de beste mountainbike handschoenen

Bescherming

Tenslotte is het belangrijk dat je goede bescherming draagt. Afhankelijk van je discipline in het mountainbiken is bescherming een belangrijk onderdeel van je outfit. Ga je over cross country trails rijden, dan zijn vaak alleen knie- en elleboog beschermers als genoeg. Maar ben jij een echte downhill rijder, dan heb je vaak ook borst er rug bescherming nodig. Ook in de winter is het belangrijk om deze bescherming te blijven dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. 

Handige MTB tips voor in de winter

Naast goede mountainbike winterkleding heb ik nog een aantal mountainbike tips voor je op een rij gezet zodat jij meer plezier en beter voorbereid bent om te gaan rijden in de winter:

Onderhoud

Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je mountainbike goed onderhouden is. Niet alleen gaat een goed onderhouden mountainbike langer mee, maar er is ook een kleiner risico dat een onderdeel faalt en niet weer naar behoren werkt. Een aantal onderdelen die goed onderhouden moeten worden zijn:

Het grootste werk wordt al verricht wanneer je altijd je fiets goed schoonmaakt na elke rit zodat je weer fris op pad kan. Daarnaast is het periodiek onderhoud ook erg belangrijk. Denk hierbij aan nieuwe smering of onderhoud plegen aan de veringen.

Winterbanden

Iets wat je snel kan vergeten in de winter zijn de juiste banden voor de winter. Winterbanden zijn vaak wat beter geschikt voor nat en modderig weer. Denk hierbij aan een grover bandenprofiel waardoor het modder makkelijker weg kan stromen. Helaas zorgt er grover bandenprofiel er wel voor dat je op de snelheid wat moet inleveren. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over verschillende mountainbike banden

mountainbike-winterbanden-fietsportaal

Pas je rijgedrag aan aan de omstandigheden

Verder is het handig dat je jouw rijgedrag wat aanpast aan de omstandigheden. Het is namelijk niet verstandig om zet zo snel en agressief te rijden in de sneeuw of modder zoals je in de zomer rijdt. Je hebt nu eenmaal wat minder grip. Elk nadeel heeft zo ook weer zijn voordeel, omdat je in de winter echt goed kan focussen op je controle en techniek waardoor je nog sneller kan in de zomer. 

Daarnaast moet je in de winter ook goed voorbereid zijn voor wanneer het niet goed gaat. Stel je gaat diep de bossen in en je bent ver van je auto. Het is dan verstandig om wat spullen bij de hand te hebben voor wanneer je in de problemen raakt. Denk hierbij aan wat reserve onderdelen en gereedschap zodat je snel je fiets kan repareren wanneer er iets stuk gaat. 

Binnen trainen

Ben je nu helemaal geen fan van het koude weer en zit je liever lekker warm binnen, weest dan niet getreurd want je kan ook heel makkelijk binnen trainen. Er zijn verschillende manieren om thuis te trainen. Zo heb je fietstrainers, spinning fietsen en fiets rollers. 

Fietstrainers werken door je achterwiel uit je fiets te halen en hier de fietstrainer in te zetten en aan te sluiten op je aandrijvingssysteem. Je kan de fietstrainer vaak aansluiten op verschillende apps zoals Swift zodat je verschillende dingen kan bijhouden.

De spinning fiets ken je misschien wel van de sportschool. De spinning fiets lijkt op een normale fiets maar dan is het stationair. In plaats van vooruit te gaan wanneer je trap drijf je een vliegwiel aan. Het voordeel van een spinning fiets is dat je heel gemakkelijk de weerstand kan aanpassen afhankelijk van je rijniveau. 

binnen-trainen-mtb-fietsportaal

Tenslotte heb je nog fiets rollers. Fiets roller zijn het moeilijkste om te leren van de drie. Je legt namelijk een aantal rollers op de grond en daar zet je je fiets op. Nu kan je gewoon gaan fietsen op je eigen fiets zonder dat je vooruit gaat. Dit is de goedkoopste manier om binnen te fietsen, maar ook de moeilijkste. 

Verlichting

In de winter moet je ook rekening houden met het daglicht. Het wordt nu eenmaal sneller donker dan in de zomer. Daarom is het belangrijk dat je voorzien bent van goede verlichting op de fiets en dat je goed zichtbaar bent voor andere fietsers en eventueel auto’s. Je wil namelijk niet in een ongeluk terecht komen doordat andere mensen jou niet konden zien of doordat jij niks kon zien. 

Stef avatar

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *