Speling voorwiel fiets

Wanneer je speling in je voorwiel hebt is dit natuurlijk erg vervelend. Je wielen kunnen hierdoor tegen je remmen gaan aanlopen of je kan het gevoel hebben alsof je wiel los zit. Dit is gelukkig makkelijk op te lossen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hoe jij de speling uit het voorwiel van je fiets kan halen.

speling-voorwiel-verhelpen-fietsportaal

Oorzaak speling voorwiel fiets

Er zijn verschillende redenen waardoor er speling in je voorwiel kan ontstaan. Het is alleen belangrijk om goed onderscheid te maken in wat we verstaan onder speling. In het voorwiel is er namelijk altijd een lichte speling aanwezig. Deze speling is alleen zo klein dat je dit eigenlijk niet eens merkt.

De meest voorkomende oorzaak van speling in het voorwiel is dat de conus niet strak genoeg is aangedraaid. Deze kan namelijk losgetrild zijn tijdens het rijden. Een andere oorzaak waardoor er speling in het voorwiel is ontstaan is doordat de lagers versleten zijn.

Is speling in voorwiel gevaarlijk?

Over het algemeen is speling in het voorwiel van je fiets niet gevaarlijk. Het kan alleen een probleem worden wanneer de speling te groot wordt. Daarentegen is het wel belangrijk dat je de speling in je voorwiel verhelpt. Speling kan namelijk schade en extra slijtage veroorzaken in je fiets.

Speling voorwiel verhelpen

  1. Haal het wiel uit de fiets
  2. Stel de conus moer af
  3. Monteer het wiel op de fiets

Haal het wiel uit de fiets

De eerste stap om de speling uit het voorwiel te halen is door het wiel uit de fiets te verwijderen.

Stel de conus moer af

Vervolgens zie je twee moeren. De moer die het dichtst bij de naaf zit is de conus moer en de andere moer is de borg moer. Draai eerst met een halve slag de borgmoer los en draai vervolgens de conus moer handvast. Draai deze niet te strak, omdat dit voor extra slijtage en een stroeve fiets zorgt. Vervolgens kan je de borg moer weer vast draaien. Zorg hierbij wel dat de conus moer niet veranderd.

Monteer het wiel op de fiets

Nu de speling uit de naaf is kan je het wiel weer op de fiets monteren. Het is belangrijk om te controleren of het wiel nog soepel loopt en de speling weg is.

Speling achterwiel verhelpen

Naast de speling in je voorwiel is het ook mogelijk dat er speling ontstaat in je achterwiel. Het hebben van speling in je achterwiel is erg vervelend en maakt het fietsen minder comfortabel. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij de speling in je achterwiel kan verhelpen.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *