Hoe gebruik je een momentsleutel voor je fiets

Het gebruiken van een momentsleutel voor je fiets is niet alleen heel handig, maar het voorkomt ook dat je per ongeluk schade aan je fiets toebrengt. Wanneer je boutjes handvast draait loop je het risico dat je een boutje te los of te straks vastdraait. Hierdoor kan je scheurtjes in je frame krijgen. De vraag is alleen hoe gebruik je nu precies een momentsleutel? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over een momentsleutel.

bbb-cycling-btl-73-fiets-momentsleutel-fietsportaal

Wat is een momentsleutel?

Een momentsleutel is een ratelsleutel waarmee je bouten kan aandraaien op een vooraf ingestelde kracht die uitgedrukt wordt in Newton Meter (Nm)

De ratelkop stel je in op de juiste richting en de sleutel zal een klik geluid geven wanneer het ingestelde moment bereikt is.

De meeste momentsleutels worden in een set geleverd die voorzien zijn van verschillende opzetstukken, zodat je de momentsleutel voor verschillende bouten en schroeven te gebruiken is.

Waarom heb je een momentsleutel nodig voor je fiets?

Veel rijders vragen zich af of een momentsleutel echt nodig is voor je fiets en waar je hem voor moet gebruiken? Het hebben van een momentsleutel is belangrijk voor je fiets wanneer je vaak onderhoud doet. Veel onderdelen van een fiets zijn van aluminium of carbon, waardoor het snel beschadigd kan raken, wanneer je ze veel te strak aandraait. Door gebruik te maken van een momentsleutel voorkom je dat je onderdelen zoals een stuurpen, stuur of zadelpen beschadigd tijdens het onderhoud.

Welke momentsleutel heb je nodig?

Er zijn veel verschillende soorten momentsleutels verkrijgbaar, maar over het algemeen zijn er twee soorten die gebruikt worden voor fietsen. De eerste is de verstelbare ratelende momentsleutel. Deze momentsleutel is af te stellen in richting en het bereik (4-24 Nm).

De tweede is de digitale momentsleutel. Met deze momentsleutel kan je heel precies zien hoeveel Nm er op het boutje gezet wordt. Over het algemeen hebben digitale momentsleutels een groot bereik, wat je voor een fiets niet nodig hebt. Toch is dit een goede keus wanneer je naast het fietsonderhoud ook onderhoud doet aan andere rijtuigen.

Welke opzetstukken heb je nodig voor je fiets?

Wanneer je een goede momentsleutel set hebt gevonden is het natuurlijk belangrijk dat deze de juiste opzetstukken heeft. Het is daarom belangrijk om van de voren de te controleren of jouw set de juiste opzetstukken voor jouw fiets bevat.

Op hoeveel NM moet je de momentsleutel zetten?

Afhankelijk van het onderdeel dat je wil gaan vastzetten moet je het moment op de juiste hoeveelheid zetten. Hoeveel Nm dit precies is staat vaak aangegeven op de onderdelen zelf. Voor de meeste gevoelige onderdelen zoals het stuur, zadel en diverse andere boutjes kan je een momentsleutel gebruiken met een bereik van 4-24 Nm.

Alleen voor de grotere onderdelen die meer kracht vereisen zoals een crankstel of een cassette heb je een momentsleutel nodig met een groter bereik dat boven de 100 Nm zit. Toch kan je vaak dit soort onderdelen op gevoel vastzetten. Deze onderdelen vereisen namelijk veel meer kracht, waardoor ze een stuk minder gevoelig zijn om stuk te gaan. Het is hierbij wel belangrijk om ‘vast is vast’ in je achterhoofd te houden.

De juiste momentsleutel set kopen

Het kopen van de juiste momentsleutel set kan best een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende soorten sets verkrijgbaar, alleen welke is nu de juiste voor jou? In dit artikel zet de beste momentsleutels voor je op een rij en vertel ik je alle factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van een momentsleutel set, zodat jij een miskoop voorkomt.

pro-sports-light-fiets-momentsleutel-fietsportaal

Hoe gebruik je een momentsleutel?

Wanneer je nog nooit een momentsleutel hebt gebruikt om onderhoud aan je fiets te doen kan het best lastig zijn om erachter te komen hoe je nu een momentsleutel moet gebruiken. Hierbeneden heb ik daarom alle vereiste stappen voor je op een rij gezet:

1. Monteer het juiste opzetstuk

Ten eerste is het belangrijk om het juiste opzetstuk op je momentsleutel te monteren. Het is hierbij makkelijk om eerst het opzetstuk te passen op het boutje dat je wil vastzetten voordat je deze op de momentsleutel monteert. Dit scheelt je tijd als je toch net de verkeerde maat had gemonteerd.

2. Stel de juiste richting in

Vervolgens stel je de juiste richting van de momentsleutel in. Op de ratelkop zit een hendel waarmee je de richting kan aangeven. Door de ratelkop kan je de hefboom naar rechts draaien om de bout vast te zetten, maar wanneer je naar links draait, wordt er geen kracht uit geoefend. Dit is het tegenovergestelde wanneer je dingen wil losdraaien. Het voordeel hiervan is dat je de sleutel niet steeds los hoeft te halen zoals bij traditionele inbus- en steeksleutels.

ratelkop-richting-instellen-momentsleutel-fietsportaal

3. Draai de bout vast tot het juiste moment

Hierna kan je het juiste aantal Nm van je momentsleutel instellen. Hoe je dit precies doet, hangt af van het soort momentsleutel dat je hebt. De meeste momentsleutels zijn in de stellen op stappen van 0.1 of 0.2 Nm. Je kan nu de bout vastdraaien tot je het klikgeluid hoort en je het moment hebt bereikt.

4. Berg de momentsleutel en opzetstuk weer op

Tenslotte is het belangrijk om de momentsleutel en het opzetstuk weer netjes op te bergen in het opbergtasje of kistje zodat je deze niet kwijtraakt of dat beschadigd raakt. Door dit altijd te doen weet je zeker dat je altijd alles bij elkaar hebt en gemakkelijk het juiste opzetstuk kan vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *