welke co2 patronen voor mtb?

Het CO2 pompje is in de afgelopen jaren enorm populair geworden bij mountainbikers. Het komt namelijk regelmatig voor dat je een lekke band krijgt tijdens het rijden. Eerst gebruikten de meeste rijders een minipompje, maar deze zijn nog relatief groot. Tegenwoordig zijn de CO2 pompjes erg populair. Deze pompjes gebruiken CO2 patronen, maar welk patroon heb jij nu nodig voor jouw mountainbike. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

welk-co2-patroon-mtb-fietsportaal

Wat is een co2 patroon?

Voordat we gaan kijken naar welk CO2 patroon jij nodig hebt, is het handig om te weten wat een CO2 patroon is. Een CO2 patroon is een klein metalen busje die op hoge druk gevuld is met carbondioxide. Door gebruik te maken van een CO2 pompje kan je heel snel en makkelijk je fietsband weer op druk brengen. Hierna moet je weer een nieuw CO2 patroon gebruiken. In dit artikel vind je de beste CO2 pompen.

Waarom CO2?

De reden waarom er CO2 gebruikt wordt in plaats van normale lucht is, omdat lucht onder bepaalde omstandigheden vlambaar kan zijn en koolstofdioxide is niet vlambaar. De grootste reden dat koolstofdioxide gebruikt wordt is voor de veiligheid.

Hoelang gaan CO2 patronen mee?

Een CO2 patroon heeft geen houdbaarheidsdatum. Het patroon is volledig luchtdicht, waardoor er geen druk verloren gaat over een bepaalde tijd. Daarentegen is een CO2 patroon maar 1 keer te gebruiken om je fietsband te vullen met lucht. Hierna moet je weer een nieuw patroon gebruiken.

Verschillen tussen CO2 patronen

Wanneer je CO2 patronen gaat aanschaffen kom je er al snel achter dat er veel verschillend aanbod is. Het is belangrijk om van tevoren goed te weten welk CO2 patroon jij nodig hebt. Over het algemeen zijn er twee factoren waar je rekening mee moet houden. De eerste is wel of geen schroefdraad op je CO2 patroon en de tweede is hoeveel gram CO2 je nodig hebt.

Met schroefdraad of zonder?

Een CO2 patroon kan geleverd worden met of zonder schroefdraad. Welke jij nodig hebt, hangt volledig af van welk CO2 pompje jij hebt. Een CO2 pompje met schroefdraad heeft een patroon nodig met schroefdraad en een pompje zonder schroefdraad heeft een patroon nodig zonder schroefdraad.

Wanneer je volledig nieuw bent met CO2 patronen en je naast de patronen ook een pompje moet aanschaffen is het aan te raden om een CO2 pompje met schroefdraad te kopen. De kans dat iets fout gaat, is hiermee een stuk kleiner. Daarnaast is het ook belangrijk om een drukregelaar op het pompje te hebben. Hierdoor kan je namelijk gecontroleerd het koolstofdioxide in de band laten gaan.

Hoeveel gram per stuk?

Daarnaast is het ook enorm belangrijk om te weten hoeveel gram CO2 jij nodig hebt om je band op te pompen. Hoeveel gram jij nodig hebt hangt van verschillende factoren af. Ten eerste moet je kijken naar de grootte van de band. Een grotere band heeft meer lucht nodig om op spanning te komen dan een kleine band. Ten tweede is het gewicht van de rijder ook erg belangrijk. Een zwaardere rijder moet namelijk op een hogere bandenspanning rijden dan een lichte rijder en heeft dus ook meer lucht nodig.

De CO2 patronen worden in een aantal verschillende hoeveelheden geleverd: 12 gram, 16 gram en 25 gram. Over het algemeen is een 16 gram patroon voldoende om een band op te pompen.

Welk Co2 patroon voor mtb?

Met de Steeds groter wordende banden van mountainbikes is de minimale hoeveelheid CO2 om de banden op spanning te brengen 16 gram. De hoeveelheid CO2 dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de band en het gewicht van de rijder. In veel gevallen is daarom 25 gram CO2 de beste keuze.

Maat band12 gram Co216 gram Co225 gram Co2
27.5 / 2.101.9 bar2.3 bar3. 6 bar
27.5 / 2.251.4 bar1.8 bar3.2 bar
27.5 / 2.401.1 bar1.5 bar2.9 bar
29 / 2.101.7 bar2.1 bar3.4 bar
29 / 2.251.2 bar1.7 bar 3.1 bar
29 / 2.401.0 bar1.5 bar 2.8 bar

CO2 niet compatibel met latex

Een van de meest besproken nadelen van CO2 patronen is dat ze niet compatibel zijn met latex van tubeless banden. Door de CO2 en de damp zou de werking van de tubeless sealant minder worden. Dit Klopt bij de meeste tubeless sealants, maar niet bij alle. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende sealants die prima samengaan met de CO2 patronen.

Mocht je wel CO2 patronen willen gebruiken, maar hiervoor niet de juiste sealant hebben, dan is het belangrijk dat je het ventiel bovenaan zet wanneer je de CO2 pomp gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat het grootste gedeelte van de sealant zo ver mogelijk verwijderd is van Het CO2 patroon.

Moet je CO2 verwijderen na het rijden?

Verder vragen veel rijders zich af of ze de CO2 die ze onderweg in hun band hebben gedaan moeten verwijderen na het rijden. Het antwoord hierop is dat dit wel zo verstandig is. CO2 kan namelijk in tegenstelling tot lucht heel langzaam door het rubber heen gaan. Dit betekent dat je band niet volledig luchtdicht is. Het is daarom verstandig om je band na het rijden leeg te laten lopen en weer op te laten pompen met een normale fietspomp.

Kosten Co2 patronen

Een van de grootste nadelen van de CO2 patronen is dat ze maar een keer te gebruiken zijn. Je moet dus elke keer nieuwe patronen aanschaffen nadat je ze gebruikt hebt. Dit is niet het geval bij een normale fietspomp, waarbij je eenmalig iets aanschaft en het kan blijven gebruiken. Alleen wat zijn nu eigenlijk de kosten van CO2 patronen? De prijs van een CO2 patroon hangt voor het grootste gedeelte af van de grootte, maar de prijs zit over het algemeen tussen de 2 en 4 euro per stuk.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *