Shimano nexus 7 en 8 afstellen

De Shimano nexus 7 en 8 zijn erg populaire versnellingssystemen die vaak gebruikt worden voor stadsfietsen en e-bikes. De nexus 7 en 8 zijn erg betrouwbaar en gaan lang mee, maar na verloop van tijd kan het zijn dat de versnelling opnieuw afgesteld moet worden. Gelukkig hoef je hiervoor niet naar de fietsenmaker en kan je dit zelf doen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij de Shimano nexus 7 en 8 afstelt.

shimano-nexus-7-en-8-afstellen-fietsportaal

Wanneer nexus 7 of 8 opnieuw afstellen?

De nexus 7 of 8 versnelling moet je opnieuw afstellen wanneer je tijdens het fietsen uit de versnelling schiet of de dat de fiets automatisch van versnelling wisselt. De meest voorkomende reden is dat na verloopt van tijd de versnellingskabel uitrekt waardoor de afstelling van je fiets veranderd.

Afstellen van shimano nexus 7 en 8

Het afstellen van je versnelling wordt al snel gezien als een moeilijke klus die je maar beter kan laten doen door een fietsenmaker. Niks is minder waar. De nexus versnellingen van Shimano zijn enorm eenvoudig om zelf af te stellen. Hierbeneden heb ik alle stappen voor je op een rij gezet.

Wat heb je nodig?

  • Naast de fiets en je handen heb je niks nodig

Zet de nexus in de vierde versnelling

De eerste stap is om de nexus 7 of 8 in de vierde versnelling te zetten.

nexus 4 de versnelling fietsportaal

Controleer de gele streepjes

Vervolgens ga je naar de naaf van het achterwiel. Hier vind je tussen het tandwiel en het frame twee gele streepjes. Deze streepjes moeten precies in een lijn staan. Er is een grote kans dat je de kettingkast aan de kant moet duwen of zelfs volledig moet verwijderen om de streepjes te kunnen zien.

Daarnaast is het ook verstandig om met een doek dit gedeelte schoon te maken om het beter te zien. Wanneer de twee gele streepjes niet in een lijn staan moet je de versnelling opnieuw afstellen

Je gaat nu weer terug naar de versteller bij het stuur en draait het stelwieltje naar links of recht totdat de twee gele streepjes weer in een lijn staan. Let hierbij op dat je niet gelijk te ver draait en dus kleine aanpassingen maakt.

draai het stelschroevje fietsportaal

Schakel door alle versnellingen

Nu de streepjes weer op een lijn staan schakel je een aantal keer door alle versnellingen heen. Dus van 1 naar 7 of 8 en weer terug. Hierdoor komt de kabel weer goed te zitten. Tijdens het schakelen hoef je niet de trappers rond te draaien omdat je niet met een derailleur werkt.

Controleer de gele streepjes bij de naaf

Tenslotte is het verstandig om nog een keer te controleren of de gele streepjes nog in een lijn staan. Vergeet hierbij niet de fiets weer in de vierde versnelling te zetten.

Waarom Shimano nexus 7 en 8?

De Shimano nexus 7 en 8 zijn er populaire versnellingssystemen. De nexus 7 en 8 zie je vooral op de duurdere fietsen. Dit komt voor het grootste gedeelte door de hogere prijs. De nexus 7 en 8 biedt namelijk een groter bereik en kleinere stappen tussen de versnellingen dan een nexus 3 die ook enorm populair is. In dit artikel heb ik uitgelegd hoe je de nexus 3 kan afstellen.

Voordelen shimano nexus 7 en 8

  • Gaat lang mee
  • Groot bereik
  • Kleine stappen tussen versnellingen

Nadelen shimano nexus 7 en 8

  • Prijziger dan de nexus 3
  • Duurder in onderhoud
Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *