piepende remmen fiets verhelpen

Je herkent het vast wel, je bent aan het remmen en ervaart een van de meest vervelende geluiden die er zijn: piepende remmen. Na verloop van tijd krijgt iedere fietser te maken met piepende remmen. Dit is enorm vervelend en storend. Gelukkig is het relatief makkelijk om de piepende remmen van je fiets te verhelpen. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

piepende-remmen-fiets-verhelpen-fietsportaal

Waarom piepen de remmen van mijn fiets?

Voordat we beginnen met het verhelpen van de piepende remmen is het belangrijk om te weten waardoor de remmen van je fiets eigenlijk gaan piepen. Er zijn verschillende redenen waardoor de remmen van je fiets kunnen gaan piepen.

1. Vuil op remschijf of velgrem

De meest voorkomende reden waardoor de remmen gaan piepen is doordat de remschijven of de velgremmen vies zijn. Wanneer er viezigheid op de remmen zit gaan je remmen piepen. Dit komt doordat de wrijving niet meer gelijk over de rem verdeeld wordt.

2. Vet en water

Verder is vet en water ook een grote oorzaak van piepende remmen. Het is je vast wel eens opgevallen dat remmen vaker en sneller piepen in nat weer of wanneer je door een plas bent gereden. Daarnaast is vet ook een grote boosdoener. Vet komt vaak op de remmen doordat er vet residu in het water zit of dat je met je vingers aan de remmen zit. Ook kan er vet op de remmen komen wanneer bijvoorbeeld je ketting aan het smeren bent.

3. Versleten remblokjes

Een andere reden waardoor de remmen van je fiets gaan piepen is dat de remblokjes versleten zijn. Na verloop van tijd slijten je remblokjes. Wanneer de remblokjes bijna of volledig versleten zijn krijg je het vervelende geluid van metaal op metaal. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij remblokjes kan vervangen.

4. Verkeerde remblokjes

Naast dat de remblokjes versleten kunnen zijn is het ook mogelijk dat je de verkeerde remblokjes hebt gemonteerd. Er is enorm aanbod aan verschillende soorten remblokjes. Over het algemeen zijn er twee categorieën: zachte remblokjes en harde remblokjes. De zachte remblokejs zijn gemaakt van organisch materiaal en bieden meer remkracht, maar gaan minder lang mee.

De harde remblokjes bevatten meer metalen deeltjes en kunnen daarom veel meer warmte weerstaan en zullen langer meegaan. Je zal merken dat de zachte remblokjes een stuk minder snel piepen dan de hardere remblokjes. De reden hiervoor is dat de metalen deeltjes van de harde remblokjes schuren met de remschijf. Wanneer de remblokjes en remschijf warm zijn is de kans op piepende remmen een stuk kleiner.

5. Verbogen remschijf

Tenslotte kan je piepende remmen krijgen doordat de remschijf verbogen is, of dat je remmen niet goed gecentreerd zijn. Ook al komt dit niet vaak voor, het is toch belangrijk om dit te controleren wanneer alles hierboven niet het geval is. Wanneer je dit controleert, is het ook verstandig om te controleren of je remschijf niet versleten is.

Gemiddeld gaat een remschijf wel tot 80.000 kilometer mee, maar dit kan natuurlijk veel verschillen per rijder. Je kan op twee manieren controleren dat een remschijf versleten is. Ten eerste kan je kijken of er een randje of groef op de remschijf zit. De tweede manier is preciezer en doe je door de dikte van de remschijf te meten. Op de fabrieksspecificaties staat hoeveel dit mag afwijken van het origineel. Het is hierbij wel belangrijk dat je de plek meet waar de remschijf contact maakt met de remblokjes.

Wat heb je nodig om piepende remmen te verhelpen?

Om de piepende remmen van je fiets te verhelpen heb je niet veel gereedschap nodig. Je hebt het volgende nodig:

  • Remrijniger
  • Droge doek
  • Eventueel nieuwe remblokjes

Piepende schijfremmen verhelpen

Schijfremmen zijn steeds populairder aan het worden door hun uitstekende remvermogen in alle weersomstandigheden. Hoewel ze eerst alleen op mountainbikes te vinden waren vind je ze nu op bijna alle soorten fietsen. Het enige nadeel van remschijven is dat ze snel beginnen de piepen.

Om het piepen van je schijfremmen te verhelpen is het in eerste instantie enorm belangrijk om de remschijven goed schoon te maken. Dit doe je door gebruik te maken van remreiniger en een schone droge doek. Hierdoor weet je zeker dat er geen viezigheid en vet op de remschijf zit.

piepende-schijfremmen-verhelpen-fietsportaal

Vervolgens is het belangrijk dat je de remblokjes van je fiets goed inremt. Het inremmen van de remblokken wordt vaak niet gedaan, maar is heel belangrijk om onder andere piepende remmen te voorkomen.

Het inremmen doe je als volgt: ga fietsen op een gemiddelde snelheid en rem tot een volledige stilstand. Herhaal dit proces minimaal 10 keer, waarbij je meerdere keren hard en zacht remt. Hierdoor worden de remblokken heel warm, waardoor er een klein harslaagje op de remschijven komt.

Mocht je nu nog steeds piepende remmen hebben, dan moet waarschijnlijk nieuwe remblokjes aanschaffen.

Piepende velgremmen verhelpen

Naast de schijfremmen zijn velgremmen nog steeds enorm populair bij de meeste stadsfietsen en racefietsen. Alleen in tegenstelling tot schijfremmen is het makkelijker te achterhalen waardoor de velgremmen piepen. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de remblokjes nog goed zijn.

Als je naast de piepende geluiden ook een gekraak hoort weet je dat de remblokjes nodig aan vervanging toe zijn. Daarnaast kan je ook zit dat de remblokjes versleten zijn, als er bijna geen rubber meer op zit en er geen groeven in de remblokjes zitten.

piepende-velgremmen-verhelpen-fietsportaal

Een andere reden waardoor je piepende velgremmen krijgt, is dat het remblokje niet goed afgesteld is. Wanneer het remblokjes recht op de velg komt tijdens het remmen krijg je een hard piepend geluid. Je wil dat het remblokje eerst de velg raakt aan de achterzijde en daarna met de rest van het remblokje.

Bij het afstellen is het belangrijk dat je het remblokje niet volledig scheef zet. Het gaat hier om enkele millimeters. De laatste manier om piepende velgremmen te verhelpen is door het remoppervlak op de velg goed schoon te maken. Ook hier kan net zoals bij schijfremmen vet en viezigheid de boosdoener zijn.

Maak daarom het volledige remoppervlak goed schoon met remreiniger en een droge schone doek.

Piepende rollerbrakes verhelpen

Rollerbrakes zie je de laatste jaren steeds meer op dure stadsfietsen en e-bikes. Rollerbrakes zijn over het algemeen enorm fijn door het lage onderhoud en dat ze een relatief goede remprestatie hebben in alle weersomstandigheden. Het enige nadeel is dat ze redelijk snel beginnen te piepen en kraken. Het is belangrijk dat dit snel verholpen wordt.

De meest voorkomende reden waardoor je rollerbrakes gaan piepen is doordat de remmen niet goed gesmeerd zijn. Dit klinkt misschien een beetje apart, maar het is bij rollerbrakes erg belangrijk. Rollerbrakes gebruiken een speciaal dit vet dat goed tegen hoge temperaturen kan. Dit dikke vet zorgt ervoor dat de rem soepel blijft werken en je geen piepende geluiden krijgt tijdens het remmen.

piepende-rollerbrakes-verhelpen-fietsportaal

Het is belangrijk dat je specifiek rollerbrake vet gebruikt. Normaal vet zal namelijk te vloeibaar worden bij hoge temperaturen, waardoor het uit de rem zal lopen en je weer opnieuw kan invetten.

Je kan als volgt je rollerbrake smeren. Op de rollerbrake zit een zwart dopje. Deze kan je gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. In deze opening spuit je vervolgens het vet. Je gaat even een stukje fietsen en een aantal keer remmen om het vet goed tussen alle onderdelen te laten komen. Tenslotte spuit je nog een beetje vet in de rem. De piep zal na een tijdje fietsen weg moeten zijn.

Zo voorkom je piepende remmen

Het kunnen verhelpen van een piepende rem is fijn en belangrijk, maar eigenlijk wil je het piepen van je remmen voorkomen. Daarom heb ik hierbeneden een aantal tips op een rij gezet zodat je piepende remmen kunt voorkomen.

Nieuwe remblokjes goed inremmen

Ten eerste is het heel belangrijk dat je nieuwe remblokken goed inremt. Het inremmen zorgt er namelijk voor dat de remblokken zich vormen naar het remoppervlak en er blijft een laagje op de rem zitten, waardoor je geen piep krijgt. Hoe je precies de remmen inremt verschilt per remblokje. Dit staat vaak aangegeven bij de fabrikant van de remblokken.

Remoppervlak ontvetten

De tweede manier om piepende remmen te voorkomen is door ze regelmatig te ontvetten en schoon te maken. Verder is het ook belangrijk om altijd het remoppervlak te ontvetten wanneer je bezig bent geweest met smeren op je fiets.

Hydraulische remmen ontluchten

Tenslotte is het verstandig om je hydraulische schijfremmen regelmatig te ontluchten. Wanneer je remmen niet goed ontlucht zijn, remmen de schijfremmen minder direct en strak. Hierdoor kunnen je remmen gaan piepen. In dit artikel vertel ik je precies hoe jij je schijfremmen kunt ontluchten.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *