Draadband of vouwband?

Wanneer je een nieuwe fietsband gaat aanschaffen moet je met enorm veel dingen rekening houden. Verschillende bandenmaten, noppenprofiel, tpi, compound en nog vele andere factoren. Een van de keuzes die je moet maken is de keuze tussen een draadband of een vouwband, maar wat is nu de jusite keuze voor jou? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

draadband-of-vouw-band-fietsportaal

Wat is een draadband?

Een draadband is een fietsband die voorzien is van een staaldraad in de hiel van de band. De metalen draad zorgt voor extra ondersteuning en voorkomt dat de band van de velg komt bij een te hoge of te lage bandenspanning.

Wat is een vouwband?

Een vouwband is een band die zoals je al verwacht kan opvouwen. Een vouwband heeft een kevlar kern, wat erg buigbaar is. Dit maakt een vouwband lichter en makkelijker om op een velg te leggen dan een draadband.

Voor- en nadelen van een draadband

Een draadband heeft verschillende voor- en nadelen. Het eerste voordeel is dat ze relatief goedkoop aan te schaffen zijn. Het tweede voordeel is dat ze altijd in de juiste vorm zijn. Hierdoor zijn ze makkelijk om op de velg te leggen. Alleen het laatste stukje van de band is vaak wat lastiger omdat de metaaldraad niet rekt.

Een ander voordeel van de metaaldraad is ondersteuning. Door het metaaldraad in de hiel blijft je fietsband beter zitten op de velg bij zowel een te hoge druk als een te lage druk. Tenslotte gaat een draadband ook vaak langer mee dan een vouwband.

Natuurlijk heeft de draadband niet alleen maar voordelen. Een van de grootste nadelen van de draadband is dat de band zwaarder is als een vouwband. Dit komt doordat metaaldraad zwaarder dan het kevlar dat gebruikt wordt in vouwbanden. Een ander nadeel van draadbanden is dat ze veel ruimte in beslag nemen. Je kan hierdoor moeilijk een reserve buitenband meenemen wanneer je lange stukken gaat fietsen.

Het laatste nadeel van de draadband is dat de meeste goedkope draadbanden een lage TPI hebben, waardoor de band minder goed lekbestendig is. Dit probleem zal je minder snel krijgen bij de premium banden.

wat-is-een-draadband-fietsportaal

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf
 • Altijd in de juiste vorm
 • Makkelijk te monteren
 • Blijft beter op de velg zitten

Nadelen

 • Zwaarder dan een vouwband
 • Minder lekbestendig door een lagere TPI
 • Neemt veel ruimte in beslag

Voor- en nadelen van een vouwband

De vouwband heeft net zoals de draadband zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel van de vouwband is natuurlijk dat je de band kan opvouwen en hierdoor makkelijk kan meenemen of opbergen. Daarnaast is een vouwband een stuk lichter dan een draadband. Dit zeker belangrijk voor rijders die competitief rijden. Draaiend gewicht heeft namelijk veel invloed op de rijprestaties van de fiets.

Verder is een vouwband ook makkelijker te monteren doordat de band zo soepel is. Dit is vooral onderweg enorm handig wanneer je niet al je gereedschap bij de hand hebt. Dit voordeel is ook gelijk het eerste nadeel van de vouwband. Doordat de vouwband een beetje meerekt gaat de band ook sneller van de velg.

Na verloop van tijd kan de band een beetje rekken. Onder hoge druk of een hele lage druk zal de band dan sneller van de velg gaan. Een ander nadeel van de vouwband is de aanschaf prijs. Deze is een stuk hoger dan een draadband. Dit komt vooral doordat kevlar een stuk prijziger is als het metaal van de draadband.

wat-is-een-vouwband-fietsportaal

Voordelen

 • Lichter in gewicht
 • Makkelijker te monteren
 • Soepeler
 • Makkelijk mee te nemen als reserve band

Nadelen

 • Duurder in aanschaf
 • Blijft minder goed op de velg zitten
 • Kortere levensduur

Draadband of vouwband voor mountainbikes?

Wanneer je kijkt naar alle mountainbike banden die aangeboden worden zie je vooral dat vouwbanden het meest aangeboden worden. Bijna elke mountainbike rijdt tubeless en vouwbanden zijn eigenlijk allemaal tubeless-ready. Je kan draadbanden nog wel vinden bij de meest goedkope banden, maar deze zijn niet tubeless-ready. De keuze is dus voor bijna elke mountainbiker de vouwband.

Naast de draadband of vouwband zijn er nog vele andere factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste mountainbike banden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de juiste mountainbike banden voor jou.

Draadband of vouwband voor racefietsen?

Voor racefiets banden is de keuze minder makkelijk gemaakt. De meeste rijders gebruiken namelijk nog tubes voor hun racefietsen. De draadband heeft voor racefietsen veel voordelen, omdat de banden onder een hele hoge druk worden gezet. De metalen draad zorgt voor een goede ondersteuning. Toch zijn er ook racefietsen die wel tubeless rijden. Hier zie je dat de vouwband vaker gebruikt wordt.

Voor racefietsen gebruik je een draadband wanneer je op tubes rijdt en een vouwband wanneer je tubeless rijdt. Natuurlijk spelen er ook andere factoren een belangrijke rol bij het kiezen van de beste racefietsbanden. In dit artikel zet ik de beste racefietsbanden voor jou op een rij.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *