Handvatten fiets vervangen

De handvatten op je fiets zijn een belangrijk onderdeel van je fiets om comfortabel te kunnen rijden. Een paar goede handvatten zorgen voor meer controle en comfort tijdens het fietsen. Alleen slijten fiets handvatten na verloop van tijd en moeten ze vervangen worden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hoe jij je fiets handvatten kan vervangen.

handvatten-fiets-vervangen-fietsportaal

Verschillende type handvatten

Voordat we beginnen met het vervangen van de fiets handvatten is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende soorten fiets handvatten zijn:

  • Rubberen fiets handvatten
  • Geschroefde fiets handvatten

De rubberen fiets handvatten zijn de traditionele handvatten die je op een gemiddelde stadsfiets ziet. Deze handvatten zitten niet vastgemaakt aan het stuur en blijven puur op hun plek zitten door de wrijving van het stuur. Het voordeel van deze fiets handvatten is dat ze lang meegaan en erg goedkoop zijn.

Verder heb je ook de geschroefde fiets handvatten. Zoals de naam al zegt worden deze handvatten vastgemaakt met een vast te schroeven klemband. Dit type handvat vind je vooral op mountainbikes, maar ook op de luxere stadsfietsen. Het voordeel van deze handvatten is dat je zeker weet dat het handvat op zijn plek blijft tijdens het rijden.

Welk handvat heb jij nodig?

Welk handvat jij nodig hebt, hangt vooral af van je budget en waarvoor jij je fiets gebruikt. Bij mountainbikes waar controle erg belangrijk is zijn geschroefde handvatten aan te raden, maar voor de meeste stadsfietsen is een traditioneel handvat meer dan voldoende. Tenslotte zijn vaak de luxere leren handvatten die je bijvoorbeeld op e-bikes ziet ook geschroefde handvatten. Door het grote aanbod kan het best lastig zijn om de juiste handvatten te vinden. In dit artikel zet ik daarom de beste handvatten voor je op een rij.

sqlab-grips-710-handvatten-mtb-handvat-fietsportaal

Rubberen Fiets handvat vervangen

Het vervangen van een rubberen fiets handvat is erg eenvoudig en vereist geen gereedschap. Toch kan dit vaak nog best een priegelwerkje zijn. Hierbeneden heb ik de stappen voor je uitgelegd.

Demonteer het oude handvat

Er zijn verschillende manieren om het oude handvat te demonteren. De eerste manier is om met een compressor lucht tussen het handvat en stuur te blazen. Het handvat zal zo gemakkelijk van het stuur glijden. De tweede manier is om een beetje wd40 tussen het handvat en stuur te spuiten (gebruik bijvoorbeeld een kleine schroevendraaier om ruimte te maken).

De laatste manier is door simpelweg het handvat door te knippen of snijden met een mes. Je hebt in principe het handvat toch niet meer nodig.

Maak het stuur schoon

Vervolgens is het belangrijk om het stuur goed schoon te maken en te ontvetten. Dit zorgt ervoor dat het handvat straks muurvast komt te zitten en niet los komt te zitten tijdens het rijden. Vergeet het stuur niet te ontvetten wanneer je een smeermiddel hebt gebruikt om het handvat van het stuur te krijgen. Dit kan je doen met bijvoorbeeld remreiniger of een ander schoonmaakmiddel.

Monteer het nieuwe handvat

Tenslotte kunnen we het nieuwe handvat weer op het stuur monteren. Ook hier zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. De eerste manier is om wasbenzine te gebruiken en zo het handvat over het stuur te duwen. Na een aantal minuten zal de wasbenzine zijn verdampt en zit het handvat vast.

De tweede manier is om het handvat voor een aantal minuten in warm water te leggen. Hierdoor zet het handvat tijdelijk uit, waardoor je hem gemakkelijk over het stuur kan schuiven. Nadat het handvat is afgekoeld zit hij vast.

geschroefd-fiets-handvat-fietsportaal

Geschroefde fiets handvat vervangen

Om het geschroefde fiets handvat te vervangen heb je niet veel nodig. Je hebt enkel een inbussleutel van het juiste formaat nodig. Hierbeneden heb ik de juiste stappen voor je op een rij gezet.

Draai de klembeugel los

De eerste stap is om de klembeugel of beugels helemaal los te draaien. Dit doe je gemakkelijk met de inbussleutel.

Verwijder het oude handvat

Het handvat zit als het goed is nu los en je kan hem nu van het stuur halen.

Maak het stuur schoon

Het is altijd belangrijk om het stuur goed schoon te maken nadat je het handvat van de fiets hebt verwijderd. Hierdoor weet je zeker dat het handvat goed vast blijft zitten.

Monteer het nieuwe handvat

Je kan nu het nieuwe handvat op het stuur zetten. Het is hierbij ook belangrijk dat je het handvat meteen op de goede positie zet.

Draai de klembeugel vast

Tenslotte kan je de klembeugel of klembeugels weer vastmaken.

ergon gp1 mtb handvat fietsportaal e1669060516847

Wat niet te doen bij het monteren van een handvat

Tenslotte wil ik het hebben over iets wat nog te vaak voor komt bij het monteren van een fiets handvat. Veel mensen gebruiken namelijk een smeermiddel of water wanneer ze het handvat op het stuur willen krijgen. Dit gaat vaak prima, maar het handvat komt hierna nooit echt goed vast te zitten.

De reden hiervoor is dat het smeermiddel en water nooit helemaal verdampen. Je krijgt hierdoor een handvat dat erg vervelend is om mee te fietsen. Gebruik daarom altijd een vloeistof zoals wasbenzine die snel verdampt. Dit zijn vaak vloeistoffen die alcohol bevatten.

Veel gestelde vragen

Wat kan ik doen met plakkende handvatten van mijn fiets?

De meeste mensen denken dat ze hun handvatten van hun fiets moeten vervangen wanneer deze beginnen te plakken. Hoewel dit is sommige gevallen waar is, is dit niet altijd het geval. In sommige gevallen kan het zijn dat het handvat simpel wel vies is.

Je kan de plakkerigheid van rubberen handvatten verwijderen door spiritus, wasbenzine of aceton met een doekje over de handvatten te smeren. Wanneer je dit doet, is het verstandig om dit eerst op een klein plekje te proberen om te controleren dat het rubber niet aangetast wordt.

Welke maat handvatten fiets?

Veel mensen weten niet welke maat handvatten ze nodig hebben wanneer ze de handvatten van hun fiets gaan vervangen. Afhankelijk van je lichaamslengte en de grootte van je handen is het belangrijk om het juiste formaat fiets handvatten aan te schaffen. Te kleine of juist te grote handvatten zorgen voor een minder comfortabele grip.

Wat is een ergonomisch handvat?

Er zijn veel verschillende soorten handvatten die verschillende doeleinden hebben. Een van dit type handvatten zijn ergonomische handvatten. Deze zijn speciaal ontworpen om een zo hoog mogelijk comfort te hebben. Ergonomische handvatten zorgen ervoor dat de druk onder andere op de polsen en de handpalmen worden verminderd.

Stef avatar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *